2024.július.20. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

15 éves a tábori lelkészi szolgálat

9 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/33420"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/tbor1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="66" /></a></span>A Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálata ünnepi rendezvénnyel emlékezett meg megalakulásának 15. évfordulójáról október 16-án.<br />

tbor1.thumbnailA Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálata ünnepi rendezvénnyel emlékezett meg megalakulásának 15. évfordulójáról október 16-án.

tbor1.thumbnailA Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálata ünnepi rendezvénnyel emlékezett meg megalakulásának 15. évfordulójáról október 16-án.

Az ünnepséget megelőző sajtótájékoztatón Bíró László püspök, a katolikus tábori lelkészi szolgálat vezetője elmondta: a katolikus katonai lelkészi szolgálat mintegy fél évszázados szünet után indult újra 1994-ben. A katonai lelkészeknek kettős feladatot kell ellátniuk. A bibliaórák, liturgikus szolgálat, szentségek vételére való felkészítés mellett humán, kulturális szolgálatot is végeznek azok felé, akik talán nem vallásosak, de érdeklődnek a humán értékek iránt. A tábori lelkészeknek minden hozzájuk forduló számára kell tudni életvezetési tanácsokat adni.

tbor2.thumbnailA jubileumi ünnepségen Juliusz Janusz érsek, apostoli nuncius beszédében felidézte az elmúlt tizenöt évet, az újraindulás kezdeteit és az azóta eltelt idő alatt a katonai lelkészi szolgálatban végbement változásokat.

Juliusz Janusz nuncius beszéde a Tábori Püspökség jubileumán

spiritus.thumbnailElhangzott október 16-án, a magyarországi Tábori Püspökség (Katonai Ordinariátus) újbóli felállításának 15. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

Örülök, hogy kifejezhetem őszinte köszönetemet Őexcellenciája Dr. Szekeres Imre Honvédelmi Miniszter úrnak, hogy megszervezte ezt az ünnepséget, amellyel a Tábori Püspökség (Katonai Ordinariátus) újbóli felállításának 15. évfordulójára emlékezünk. A mai esemény egy különleges alkalom arra, hogy hálát adjunk Istennek. Ebből az alkalomból legyen szabad köszöntenem mindnyájukat, különösen Excellenciás Honvédelmi Miniszter Urat, Államtitkár Asszonyt, a Magyar Honvédség magas rangú tisztjeit, Őexcellenciája Bíró László Katonai Ordinárius urat, hasonlóképpen a Református Egyház, az Evangélikus Egyház és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége vezetőit, a tábori lelkészeket, az igen tisztelt jelenlévőket.

Az Tábori Püspökség, valamint a Magyar Honvédség és a Határőrség tagjai önálló lelkipásztori ellátásának a története a XX. század elejére vezethető vissza. Történelmi okokból kifolyólag 1951 óta nem voltak a fegyveres erők sorai között tábori lelkészek. Később, a 61/1994. (IV. 20.) Korm. rendelet hozta meg a konkrét lépést a kollektív valamint egyéni vallásgyakorlás és lelkipásztori ellátás biztosítása érdekében a katonai szervezeten belül. A Szentszék 1994. január 10-én írta alá azt a Megállapodást, amely létrehozta a magyarországi Katonai Ordinariátust a Magyar Honvédség és a Határőrség katolikus tagjainak a lelkipásztori ellátása céljából.

Az, hogy ez így történhetett, a vallásszabadságról szóló, a Parlamentben 1990-ben elfogadott új törvénynek (1990. évi IV. tv.) volt a következménye. Azonban mielőtt kihirdették volna ezt a törvényt, a Szentszék és Magyarország között a legmagasabb szinten helyreállt a diplomáciai kapcsolat. Az erre vonatkozó megállapodást 1990. február 9-én írták alá Budapesten, mivel az új Egyházi Törvénykönyvnek (Codex Iuris Canonici) és a vallásszabadságról szóló új törvénynek köszönhetően megváltoztak az Egyházra vonatkozó jogszabályok. Ez egyrészről azt jelenti, hogy az egyházakra vonatkozó jogi szabályozás elsősorban nem egyezményeken, hanem törvényen alapul, másrészről pedig azt, hogy a törvénykezés a Katolikus Egyházat pozitívan méltányolja. A felek megállapodtak abban, hogy a jövőben kölcsönös megállapodások révén rendezik a közös ügyeket. A fentebb említett, Katonai Ordinariátusról szóló Megállapodás az Egyház és a Magyar Állam közötti kapcsolatokban bekövetkezett új fejleményeknek volt az eredménye.

Amint azt mindannyian jól tudjuk, a magyarországi Tábori Lelkészi Szolgálat az egyházak különválasztásának és egyenlőségének a próbája volt. A tábori lelkészeket az állam tartja el és katonai rangokat kapnak. Vitatták a Tábori Lelkészi Szolgálat létét az Alkotmánybíróság előtt, mondván, hogy ez az institúció sérti az egyház és állam szétválasztását azáltal, hogy felveti és bizonyítja a kisebb egyházak diszkriminációját az ún. „történelmi" egyházak javára. Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy sem az egyéni, sem a kollektív vallásgyakorlat nem intézményesített a Tábori Lelkészi Szolgálat révén, és hogy a kis vagy nem regisztrált vallásos közösségeknek ugyanaz a joguk a szabad vallásgyakorlásra a Honvédségben, mint azoknak az egyházaknak, akik tábori lelkészeket adnak.

2004 novemberében az általános hadkötelezettség megszűnése egy másik fontos mérföldkő volt a Magyar Honvédség történetében. A Honvédség szerkezetében bekövetkezett jelentős változások miatt – különös tekintettel a hadsereg hivatásos jellegére – a Szentszék és Magyarország megállapodtak egy Memorandumban az 1994-ben aláírt Megállapodás értelmezésére a Honvédségnél végzendő lelkipásztori szolgálat tárgyában. A Memorandumot 2008. december 8-án írtuk alá, azokra a tábori lelkészekre vonatkozóan, akik katonai rang nélkül a Honvédelmi Minisztérium díjazásában részesülnek, valamint arra vonatkozóan is, hogy a lelkészi szolgálat szervezeti és működési szabályzatát a Minisztérium és a Püspöki Konferencia egyetértésével fogalmazzák majd meg.

Az új értelmezés megengedi nekünk azt, hogy rugalmasabban és gyümölcsözőbben nyújtsunk lelki támogatást a fegyveres erők tagjainak, és bizonyosan megkönnyíti majd köztünk a tényleges együttműködést spirituális téren a katonák e nagyszerű, nemzetnek tett szolgálatához kapcsolódóan. A Tábori Lelkészi Szolgálat szerepének a hadsereg 2004 után bekövetkezett átalakításának fényében történt újraértelmezése jelzi a Magyar Kormány nyitottságát, és mindenképp jó jele annak, hogy az ezen a téren felmerülő más kérdések is nagyon hamar megoldódnak, így a Katonai Ordinariátusnak a szervezeti és működési szabályzatát is kielégítő módon elfogadhatjuk majd.

Engedjék meg, hogy kiemeljem azt, hogy a keresztény világban mindig is figyelemre méltó hagyománya volt a katonai személyek lelkipásztori ellátásának. A Katolikus Egyház tiszteli azokat és törődik azokkal, akik katonai szolgálatot végeznek, ahogy ezt az Egyház számos dokumentuma is világosan kifejezi.

A II. János Pál pápa Spirituali Militum Curae kezdetű, 1986. április 21-én kiadott apostoli konstitúciója egy jelentős lépés volt a fegyveres erőknél végzett lelkipásztori szolgálat történetében, mivel a II. Vatikáni Zsinat fényében korszerűsítette a fegyveres erőknél végzett lelkipásztori szolgálat kánonjogi szabályozását, figyelembe véve azokat a változásokat, amelyek a fegyveres erőket és küldetésüket illetően nemzeti és nemzetközi szinten végbementek.

II. János Pál pápa a „ministerium pacis inter arma", azaz „a béke szolgálata a fegyverek között" kifejezést használta, amely „az evangélium egy új hirdetése a katonák világában, amelynek a keresztény katonák és azok közösségei nem szűnhetnek első hírnökei lenni". A dokumentum két alapvető értéket emel ki: a személy értékét és a béke értékét.

Az első értékre hivatkozott XVI. Benedek pápa a tábori püspökök V. nemzetközi konferenciáján, 2006. október 26-án, amikor azt mondta: „a személy előtérbe helyezése a katonák keresztény képzését részesíti előnyben, elkíséri őket és családjukat a keresztény beavatás útján, a hivatás, a hitben és a tanúságtételben való érés útján. Ezzel egyidejűleg elő kell segíteni a testvéri és közösségi élet formáit, ahogy az imádság liturgikus és nem liturgikus formáit, amelyeknek meg kell felelniük a környezetnek és a katonák életkörülményeinek."

Továbblépve, a második alapvető értékről, azaz a béke értékéről szólva arra emlékeztet, hogy a katonai szolgálat „a népek biztonsága és szabadsága szolgálata", mivel „míg szolgálatukat ebben a szellemben végzik, valóban a béke megszilárdításához járulnak hozzá" (vö. Gaudium et Spes, 79).

Istennek hála, elhagytuk azt a régi utat, amikor azon az elven gondolkodtunk és cselekedtünk, hogy „si vis pacem, para bellum", vagyis ha „békét akarsz, készülj a háborúra", hiszen a VI. Pál pápa által kidolgozott nézetet követjük, aki azt mondta: „si vis pacem, para pacem", vagyis „ha békét akarsz, készülj a békére". Ez különösen fontos akkor, ha arra gondolunk, hogy a Magyar Honvédség fő feladata a béke fenntartása a világban, az afganisztáni, és számos más országban folyó békemisszióban való részvétel révén.

A Magyar Honvédség tagjainak kollektív lelkipásztori ellátása, a vallási felekezetek tábori lelkészeinek odaadó szolgálata által sokban járult hozzá ezeknek a békemisszióknak a sikeréhez. Az együttműködés és az elöljárók részéről tapasztalható megbecsülés arra bátorította a tábori lelkészeket, hogy szolgálatukat egyre jobban a hadsereg tagjainak lelki javára fordítsák.

A tábori lelkészek, más kifejezéssel tábori káplánok (ahogy számos nyelvben most is nevezik, pl. chaplain) hadseregben betöltött szerepe sajátos módon kötődik össze a magyar földdel. Valóban, a hagyomány szerint a „káplán" kifejezés a „capella" szóból (cappa – köpeny) származik, és Tours-i Szent Márton idejére vezethető vissza, aki Sabariában, azaz a mai Szombathelyen született. Egy IV. századi római katona volt, aki a katonai szolgálatát követően először szerzetes, aztán püspök lett, végül Franciaország egyik védőszentje. A katonai köpenyét, amelynek a felét levágta, hogy megossza egy koldussal, mint ereklyét nagyra becsülték, és a frank hadseregben vitték magukkal a csatába. Egy papot bíztak meg a köpeny őrzésével, és őt hívták később „cappellanus"-nak, vagyis káplánnak, lelkésznek.

Őszintén azt kívánom, hogy ez a gyönyörű legenda, amely a tábori lelkészek szolgálatát egy olyan szenttel köti össze, aki ezen a földön született, arra bátorítson bennünket, hogy egyre jobban megbecsüljük ennek a szolgálatnak a szellemét, a Tábori Püspökség fontosságát és a lelkészek odaadását. Az Úr segítse őket, hogy teljesen el tudják látni lelki, erkölcsi és jóléti feladatukat azok érdekében, akiket megtiszteltetés, hogy szolgálhatnak. Honvédelmi Miniszter Úr, fogadja újból nagyrabecsülésem ennek a megemlékezésnek a megszervezéséért.

A jubileumi ünnepségen a történelmi egyházak lelkészi szolgálatának vezetősége mellett jelen volt Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára és Tömböl László mk. vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke.

Magyar Kurír

Képek: HM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.