2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Nem babonásak

5 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/33450"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Kolb-cim.thumbnail.jpg" border="0" width="76" height="100" /></a></span></strong> A vélemények megoszlanak arról, hogy a tizenhárom szerencsés vagy szerencsétlen szám. Békéscsabán valószínűleg szerencsés. Az idén, (2009) október 22. és 25. között már a tizenharmadik kolbászfesztivált rendezik meg, várhatóan minden korábbinál nagyobb érdeklődés mellett.</p><p>

 

kolb cim.thumbnail A vélemények megoszlanak arról, hogy a tizenhárom szerencsés vagy szerencsétlen szám. Békéscsabán valószínűleg szerencsés. Az idén, (2009) október 22. és 25. között már a tizenharmadik kolbászfesztivált rendezik meg, várhatóan minden korábbinál nagyobb érdeklődés mellett.

 

kolb cim.thumbnail A vélemények megoszlanak arról, hogy a tizenhárom szerencsés vagy szerencsétlen szám. Békéscsabán valószínűleg szerencsés. Az idén, (2009) október 22. és 25. között már a tizenharmadik kolbászfesztivált rendezik meg, várhatóan minden korábbinál nagyobb érdeklődés mellett.

drrona 21.thumbnail Dr. Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, a rendelkezésére álló adatokból pontosan látja, hogy a 13. Csabai Kolbászfesztivál már a külföldi turisták programjában is jelentős helyet foglal el. A „gasztrokultúra" a magyar idegenforgalom fontos eleme. A Magyar Turizmus Zrt. célja, hogy minél több vendéget hívjon Magyarországra és azok messze földre vigyék el jó hírünket. Ebben nagy segítséget jelentenek a különböző gasztronómiai rendezvények. A Kolbászfesztivál az egyik olyan turisztikai termék, amit a Zrt. nagyon szívesen támogat. A Kolbászfesztiválnak tavaly több, mint hetvenötezer regisztrált látogatója volt és a szervezők remélik, hogy az idén elérik a százezret!

ambrus1.thumbnailEz a fesztivál olyan kulturális érték köré szerveződött, ami nem mondvacsinált, hanem élő hagyomány – jelentett ki dr. Ambrus Zoltán, a fesztivál igazgatója. Békéscsaba már régtől arról híres, hogy nagy mennyiségben állítanak elő itt kolbászt, ráadásul olyat, aminek a minősége felveszi a versenyt a sokkal erőteljesebb reklámot élvező szalámikkal szemben. A városban év közben nincs igazi idegenforgalom. Ilyenkor viszont még a tágabb környék összes szálláshelye is megtelik. Legalább ennyire fontos, hogy a fesztiválra érkező vendégek egy része megkedveli a helyszínt és nyáron is visszatér Gyulára vagy Szarvasra. Már az első alkalommal – még 1997-ben – összetett, a helyi értékekre épülő rendezvényt kívántak szervezni, ahol a kultúra, tágan értelmezve is nagy szerepet kap. Ebből a szempontból a szlovák nemzetiség jelenléte különösen értékes színfoltot jelent.

arpad.thumbnail Alföldi tájról lévén szó, bármennyire is meglepő, fontos része a fesztiválnak a bor, az ország legjobb borait felvonultató Borvigalom és vásár. Ám ami még ennél is érdekesebb, egyedülálló termékcsalád bemutatására vállalkozott a Békéscsaba mellett dolgozó Kisrét Manufaktúra Kft. Az Árpád sorozat a nevét nem a honfoglaló vezérről, hanem a család férfitagjairól kapta. Nagyapáig visszamenőleg itt Árpádok főzik a pálinkát, és ez ma is így van. A hagyománytisztelet az ifj. Nagy Árpád által készített italok minőségében is megmutatkozik. Tevékenységüket – ő úgy mondja – a munka iránti szeretet, tisztelet, szenvedély vezérli. A sorozatban a „kisüsti" névvel jelzettek 40, a „házi" megnevezésűek 50 fokosak. Az ital első bemutatkozása a Budai Várban volt, a Pálinka és Kolbászfesztiválon, a szélesebb nyilvánosság elé a Csabai Kolbászfesztiválon kerül majd először. (http://www.arpadpalinka.hu/)

hano.thumbnail Hanó Miklós, Békéscsaba alpolgármestere szerint a városra és a megyére jellemző népi hagyományok még rangosabbá válnak a fesztivál révén. Amit a nagyszüleink és az ő nagyszüleik kitaláltak, az pont az ilyen rendezvények miatt él még ma is. Sajnos a nyersanyag minősége azóta változott és ez arra int bennünket, hogy jobban meg kell becsülni a megmaradt sertésállományt. A fesztiválnak köszönhetően elég sok őstermelő kezdett el kolbászt készíteni, mivel ilyenkor árulhatják is és ez számukra jövedelem kiegészítést jelent. A város vezetői tervezik egy külön kolbászfalu felépítését is, hogy ezzel is elősegítsék a Békéscsabára irányuló idegenforgalom növekedését.

drujhelyi 5.thumbnail A Nemzeti Turisztikai Bizottság elnöke, dr. Ujhelyi István biztos abban: kevesen vannak Magyarországon, akik ne hallottak volna a csabai kolbászról. Fesztiválja az egyik leghíresebbé vált az országos gasztronómiai rendezvények között. Bármelyik hasonló fesztiválra gondolunk, bizonyos, hogy azok ünnepnapnak számítanak a saját térségükben. Ráadásul a turisztikai események más ágazatok működését is segítik. A Csabai Kolbászfesztivál fontos szerepet tölt be a magyar termékek hírének növelésében és abban is, hogy minél több vendéget csalogasson Békéscsabára. Ez a rendezvény a helyi gasztronómia csúcsát jelentő kolbász köré épül, de úgy, hogy megjeleníti a tágabb környék értékeit is. Miközben a több tízezer vendég jól érzi magát ezen a fesztiválon, felfedezheti például, hogy itt van a világ legnagyobb Munkácsy gyűjteménye és vétek lenne innen úgy elmenni, hogy ezt ne nézze meg.

A rendezők bejelentették: a Fesztivál ideje alatt a MÁV Budapestről mentesítő járatokat indít.

http://www.kolbaszfesztival.eu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.