2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Területfejlesztés – középpontban az ember:Városközpont fejlesztések szerte Európában

6 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/33467"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/project-04-01-big.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="78" /></a></span>Az épületek teljes integrálása a környezetbe, multifunkcionalitás, közterületi funkciók kiépítése, a városlakók kiszolgálása - ezek a hívó szavai egy városközpont fejlesztésnek, amely nagyban különbözik a hagyományos ingatlanfejlesztéstől. A jelenlegi gazdasági környezetben nagyon kevés ingatlanfejlesztő vállal többlet ráfordítást, vagy egészíti ki projektjét a fenti funkciókkal, pedig - ahogy azt Budapesten az Allee példája bizonyítja - pont ezek jellemzők tehetik válságállóvá a beruházást.</p><p>

project 04 01 big.thumbnailAz épületek teljes integrálása a környezetbe, multifunkcionalitás, közterületi funkciók kiépítése, a városlakók kiszolgálása – ezek a hívó szavai egy városközpont fejlesztésnek, amely nagyban különbözik a hagyományos ingatlanfejlesztéstől. A jelenlegi gazdasági környezetben nagyon kevés ingatlanfejlesztő vállal többlet ráfordítást, vagy egészíti ki projektjét a fenti funkciókkal, pedig – ahogy azt Budapesten az Allee példája bizonyítja – pont ezek jellemzők tehetik válságállóvá a beruházást.

project 04 01 big.thumbnailAz épületek teljes integrálása a környezetbe, multifunkcionalitás, közterületi funkciók kiépítése, a városlakók kiszolgálása – ezek a hívó szavai egy városközpont fejlesztésnek, amely nagyban különbözik a hagyományos ingatlanfejlesztéstől. A jelenlegi gazdasági környezetben nagyon kevés ingatlanfejlesztő vállal többlet ráfordítást, vagy egészíti ki projektjét a fenti funkciókkal, pedig – ahogy azt Budapesten az Allee példája bizonyítja – pont ezek jellemzők tehetik válságállóvá a beruházást.

A városközpont fejlesztések lényege, hogy a terület több funkciót töltsön be, és ez ne az egymásmellé tervezett épületek „mono-funkciós" halmazából adódjon, hanem a közvetlen környezetének integrálásával egy önálló karaktert alkosson. „Egy városközpont felépítése jóval tágabb szemléletmódot követel meg a fejlesztőtől, mint egy kisebb, kevesebb funkciót ellátó ingatlanfejlesztés." – mondta el Baross Pál az Allee-t építő ING Magyarország Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója. – „Szélesebb az érdekeltek köre, figyelembe kell venni a tágabb és szűkebb környéken élők, a kikapcsolódni, találkozni, 'városi életet' élni vágyók érdekeit és igényeit is. A városközpontban nem csak épületeket tervezünk, hanem közterületeket, életet az épületek közé" A városközpont fejlesztések másik fontos jellemzője a környékre kisugárzó rehabilitációs hatás, melynek haszonélvezői szintén a fő funkciót igénybe vevőknél szélesebb rétegek. Mindez egyszerre ad új identitást és folyamatosságot, egyszerre történik meg az értékteremtés és az értékvédelem.

A heteken belül átadásra kerülő Allee-ban, ahol a bevásárlóközpont mellett lakásokat és irodaterületeket is kialakít a fejlesztő a városközpont jellemzők is helyet kaptak. Akár a Körössy József utcában kialakítandó sétáló utcára, akár a környező utcák forgalmát csökkentő alagutakra, akár a szomszédos házak homlokzatának felújítására gondolunk az épület komplexum sok olyan funkciót is kapott melyek első sorban nem a vásárlók, hanem a szélesebb körben vett érdekeltek javát szolgálják.

A recept nem ismeretlen az ING Real Estate számára, Magyarországon kívül, Európa szerte is sikeresen valósított meg városközpont fejlesztéseket. A városközpont fejlesztés, ahogyan ezekből a  példákból is kiderül, szoros kapcsolat kialakítását kívánja meg az összes érintett csoporttal: a helyi önkormányzattól a környező lakóközösségekig minden érintett érdekét fel kell mérni a teljes siker érdekében.

Külföldi ING városközpont fejlesztések

Lengyelországban, Varsó központjában, 2007-ben adta át az ING a 225.000 négyzetméteres városközpontot a Zlote Tarasy-t. Az Arany Terasz névre hallgató városközpontban számos fedett és nyílt sétány és út vezet az épületek között. Az utak menti szökőkutak, éttermek és kávézók még hangsúlyosabbá teszik a városközpont jelleget. Az épület komplexumban egy 63.500 négyzetméteres bevásárlóközpont, és 45.000 négyzetméternyi irodaterület is helyett kapott. Az Arany Terasz elnyerte a Cannes-ban megrendezésre kerülő MIPIM nemzetközi ingatlanos rendezvény „Kereskedelem és kikapcsolódás" díját.

Németországban, Hamburgban a kikötő közelében egy 155 hektáros területen új negyed kialakítását tervezi a városvezetése. Ezen megaprojekt részeként az ING elindította Überseequartier névre keresztelt városközpont fejlesztését, amelyet a tervek szerint 2010-ben adnak át. Az Überseequartier jelenti majd az új negyed szívét; 53.000 négyzetméternyi lakó, 124.000 négyzetméternyi iroda és 65.000 négyzetméternyi kiskereskedelmi és vendéglátó területtel. A kikötőbe érkező óceánjáró hajók utasai számára közvetlenül a kikötőnél egy szállodát és kongresszusi központot alakít ki az ING.

Hollandiában, Amszterdamban az Ij folyó partján eddig a nagyközönség elől elzárt területet alakít át az ING egy új városi negyeddé. Az Overhoeks nevet viselő projektben 2.200 lakos számára alakít ki otthonokat a fejlesztő. Az összesen 200 hektárt érintő beruházásban a 307.000 négyzetméternyi lakóterület mellett 33.500 négyzetméternyi kiskereskedelmi és 70.000 négyzetméter iroda terület is helyet kap. A városközpont jelleget nem csak a multifunkcionalitás adja, a természeti adottságokat kihasználva a folyóparton park létesül majd, múzeummal, éttermekkel és kávézókkal kiegészítve. A fejlesztés a tervek szerint 2015-ben fog lezárulni.

Szintén Hollandiában, Maastricht központjában még az amszterdami projektnél is nagyobb méretű beruházást tervez az ING. A maastrichti önkormányzattal közösen az ING a 280 hektáros területen elterülő Belvédére negyed rehabilitációjára vállalkozott. A területen jelenleg nagy hiány van lakóingatlanokból, illetve szabadidő eltöltésére alkalmas területekből. Ezért a több évtizedet átfogó projekt keretében az ING összesen 4.000 otthon kialakítását tervezi. Az 500.000 négyzetméternyi lakóingatlan mellett 150.000 négyzetméter irodaterület, 35. 000 négyzetméter kiskereskedelmi terület és 10.000 négyzetméternyi kulturális célokat szolgáló területet kerül majd kialakításra. A projekt méretei már a városközpont fejlesztés szintjén is túlmutatnak, az önkormányzat tervei szerint a beruházás jelentősen növelni fogja a külföldi befektetők érdeklődését a város iránt. A rehabilitációs óriás projekt lezárulását 2030-ra várja az ING és a városvezetés.

Az Allee

Az Allee egy többfunkciós létesítmény Budapest XI. kerületének egyik legfrekventáltabb részén a Móricz Zsigmond körtértől nem messze, az Október 23. utca és a Bercsényi utca találkozásánál. A 46 000 négyzetméteres bevásárló- és szórakoztatóközpont 2009 novemberében nyitja meg kapuit. A beruházás részeként épül a Simplon Udvar, amely funkciójában és megközelíthetőségében és építészetileg elkülönül a bevásárlóközponttól, élvezve azonban a közelség minden előnyét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.