2024.augusztus.18. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Tovább tiltakoznak a bécsi diákok az elmebeteg bolognai oktatási rendszer ellen

3 perc olvasás
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/33583"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/startseiten_bild_1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span> <p>A bécsi egyetemisták - mint korábban jó egynéhány  spanyol egyetemen is -- a diákok  tudják mi az érdekük. Használható tudást akarnak. Ugyanakkor az euro-idióta hivatalnokok meg erőltetik az oktatás természetes folyamatát szétziláló „bolognai rendszer" bevezetését. </p><p>

  startseiten bild 1.thumbnail

A bécsi egyetemisták – mint korábban jó egynéhány  spanyol egyetemen is — a diákok  tudják mi az érdekük. Használható tudást akarnak. Ugyanakkor az euro-idióta hivatalnokok meg erőltetik az oktatás természetes folyamatát szétziláló „bolognai rendszer" bevezetését.

  startseiten bild 1.thumbnail

A bécsi egyetemisták – mint korábban jó egynéhány  spanyol egyetemen is — a diákok  tudják mi az érdekük. Használható tudást akarnak. Ugyanakkor az euro-idióta hivatalnokok meg erőltetik az oktatás természetes folyamatát szétziláló „bolognai rendszer" bevezetését.

2009. Október 23-án pénteken  ezért folyatták a Bécsi Egyetem diákjaik tüntetésüket az osztrák fővárosban, ahol ez az akciót még csütörtökön kezdődött el azzal, hogy többszáz diák elfoglalta a Bécsi Egyetem központi előadótermét. A békés tüntetés résztvevői közül pénteken délután sokan átvonultak a tudomány- és kutatásügyi minisztérium elé. A tüntetéssorozat a Képzőművészeti Egyetemen kezdődött kedden. Résztvevői a felsőfokú oktatás színvonalának hanyatlásától tartanak a bolognai rendszer bevezetésének módja és a költségvetési megszorítások miatt.

A bolognai rendszerben azt kifogásolják, hogy a képzést kettévágják. Es a két rész közül az első által adott diploma értéktelenné válik, így sok olyan embert képeznek, akiknek esélyük sincsen az elhelyezkedésre, mert a jelenlegivel egyenértékű csak a második képzési ciklus végén kapott PhD diploma. A rendszerre való átállás egyben a tanmenetet is alaposan felforgatja. Az első részbe az egyetemi vezetés igyekszik a képzés számára sokszor szükségtelen – úgynevezett kiszóró, selejtező – elméleti tárgyakat beiktatni, hogy hallgatók számát a második ciklusra csökkentse. Ez pedig a tényleg használható ismeretek rovására lehetséges, hiszen nem azt tanulják ami kell, hanem azt, amivel selejtezni lehet a hallgatókat.

A magyar politikusok annak idején zokszó nélkül elfogadtak a tudottan rossz rendszert, míg a nagyobb lobbyerővel rendelkező országok ennek egyes, az oktatás minőségét valóban érintő részeit elszabotálják, vagy nagyon erős diák tiltakozások miatt csak részben alkalmazzák. A mostani bevezetés ellen tiltakoznak a bécsi egyetemisták. A hivatalos magyar sajtó pedig, mint minden esetben elfeledkezik erről, a valóban fontos eseményről, amely itt történik a szomszédunkban, es a magyar oktatás vezetői is tanulhatnának belőle. De nem teszik.

Universität Wien

http://www.univie.ac.at/

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HÍRMORZSA

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.