2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nemzetközi Gábor Dénes-díj 2009.

10 perc olvasás
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/33585"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Cimg8049.thumbnail.jpg" border="0" width="75" height="100" /></a></span> <p>A NOVOFER Alapítvány Kuratóriuma októberben tájékoztatón tette közzé; 2009-ben is meghirdeti a  Nemzetközi Gábor Dénes Díjat.  Az Alapítvány 2009-ben ünnepli megalapításának 20. évfordulóját.  1989 tavaszán a NOVOFER Innovációs Közös Vállalat,  <em>Jamrik Péter </em> igazgató javaslatára megalapította a  <em>NOVOFER Alapítvány a műszaki-szellemi alkotásért</em>  elnevezésű civil szervezetet. A meghirdetett cél;   az innovációs folyamatban kiemelkedő teljesítményt nyújtó alkotó szakemberek fokozott erkölcsi elismerése Gábor Dénes-díjjal, a fiatalok műszaki tanulmányának támogatása, Gábor Dénes emlékének ápolása. </p><p>

  cimg8049.thumbnail

A NOVOFER Alapítvány Kuratóriuma októberben tájékoztatón tette közzé; 2009-ben is meghirdeti a  Nemzetközi Gábor Dénes Díjat.  Az Alapítvány 2009-ben ünnepli megalapításának 20. évfordulóját.  1989 tavaszán a NOVOFER Innovációs Közös Vállalat,  Jamrik Péter  igazgató javaslatára megalapította a  NOVOFER Alapítvány a műszaki-szellemi alkotásért  elnevezésű civil szervezetet. A meghirdetett cél;   az innovációs folyamatban kiemelkedő teljesítményt nyújtó alkotó szakemberek fokozott erkölcsi elismerése Gábor Dénes-díjjal, a fiatalok műszaki tanulmányának támogatása, Gábor Dénes emlékének ápolása.

  cimg8049.thumbnail

A NOVOFER Alapítvány Kuratóriuma októberben tájékoztatón tette közzé; 2009-ben is meghirdeti a  Nemzetközi Gábor Dénes Díjat.  Az Alapítvány 2009-ben ünnepli megalapításának 20. évfordulóját.  1989 tavaszán a NOVOFER Innovációs Közös Vállalat,  Jamrik Péter  igazgató javaslatára megalapította a  NOVOFER Alapítvány a műszaki-szellemi alkotásért  elnevezésű civil szervezetet. A meghirdetett cél;   az innovációs folyamatban kiemelkedő teljesítményt nyújtó alkotó szakemberek fokozott erkölcsi elismerése Gábor Dénes-díjjal, a fiatalok műszaki tanulmányának támogatása, Gábor Dénes emlékének ápolása.

A díjátadásról szóló tájékoztatón megjelent Kroó Norbert akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke, a nemzetközi Gábor Dénes-díj Bíráló Bizottságának elnöke, dr.Lippényi Tivadar, az NKTH elnökhelyettese, a nemzetközi Gábor Dénes-díj Bíráló Bizottság ragja,Jamrik Péter, NOVOFERR vezérigazgató, alapító, és Garay Tóth János, a NOVOFER Alapítvány kuratóriumi elnöke.

cimg8054.thumbnailKroó Norbert akadémikus, díjakról szólva, párhuzamot vont a Nobel Díjak és a Gábor Dénes díj eddigi története között.  Annak idején, az 1900-as évek elején, a Nobel Alfréd által alapított díj első kiosztó ünnepségére a király nem ment el,  de a kitüntető elismerés olyan presztizst vívott ki magának, hogy a következő évtől kezdve, s azután folyamatosan, maga a király is megjelent átadására. A Nobel Díj összege nem csekély, de ma már vannak nagyobb javadalmazással járó díjak.  A díj tekintélyét nem a hozzá járó összegtől, hanem a kitüntetettektől, azok eredményeitől nyeri, az összefüggés tehát fordított…

cimg8050.thumbnailAz akadémikus szerint a Gábor Dénes díj jó úton halad ilyesfajta elismertségében, bár a vele járó összeg más kategóriát jelent, mint a hasonlítottak.  Kezdetben (1993-ban) elismerő ezüst plakettet, most pedig ezen felül még 10 ezer eurót vehetnek át a kitüntetettek.  Jelenleg a díjat 3 évente adják át az arra érdemeseknek, de ezt az időszakaszt szeretnék 2 évre rövidíteni, mert olyan szép számban és gyorsan gyűlnek a kiváló eredmények, széles a merítés lehetősége.  

A Bíráló Bizottság már döntött, az idén  jutalmazottak személye (akik fele  külföldi)  december 17-én válik nyilvánossá a Parlament Felső Házában tartandó ünnepélyes díjkiosztón.

Jamrik Péter  alapító, az Alapítvány 20 évére való visszaemlékezésében megemlékezett a gondolat ápolóiról és gyakorlatba ültetőiről,  maga is hangsúlyozta a Gábor Dénes díj, s a díjazottak kitüntetett helyét az elismerések sorában.

cimg8055.thumbnailA NOVOFER Alapítvány a Gábor Dénes Díjhoz fűződő tevékenységéről, a díjazottakról kiadványának második kötetét is megjelenteti papírkötésben, 1.100 darabban,  ill. CD formátumban, 3 ezer példányban. 

A díjhoz fűződő tevékenység, nevesen az NKTH és a társadalmi-egyéni támogatások jelentőségét is megörökítik ebben.  A műszaki-természettudományi életpályák választását támogatandó (tekintettel az ezek iránti szerény érdeklődésre) , a kiadványt eljuttatják középfokú és felsőfokú oktatási intézményekhez. 

Kroó György figyelmeztetett a fenyegető jelre;  idén az ELTE-n  fizika-tanári szakra SENKI nem jelentkezett! 

Gyorsan kell változtatni a fizika-oktatásnak és magának a fizika tudományának hazai helyzetén,  ez a szaktudomány ugyanis minden tudományos kultúrát érint, ellehetetlenülése az egész társadalom züllését vonja maga után!

Évekkel korábban Angliában hasonló tendenciák mutatkoztak, ott akkor gyorsan kétszeresre emelték a fizika-tanárok fizetését…  Magyarországon ez nem járható, de olyan környezetet kell teremteni, ahol az érték-teremtésnek rangja van!   Ugyanakkor elit-képzésre is szükség van, ismét létre kell hozni az elit-osztályt a társadalomban, ehhez a mai doktori képzés elég erős az egyetemeken.  73 hazai egyetem túl sok,  5-8 kutató egyetemre lenne szükség, amelyek kiemelkedő eredményeket tudnak elérni.

A középiskolában kapott útravaló fontosságát hangsúlyozva, az akadémikus idézte a hazánkból elszármazott neves tudósokat,  akik nem egyetemi oktatóikra hivatkoztak, ha indíttatásukról volt szó, hanem Rácz tanár úrra…

Álljon itt emlékeztetőül a Díj hivatalos felhívása, melynek alapján döntöttek a jutalmazottak személyéről:

Pályázati felhívás

A NOVOFER Alapítvány a műszaki-szellemi alkotásért – a Magyar Tudományos Akadémia, a Nemzeti Kutatási és Tehnológiai Hivatal nevében, Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter, illetve Pálinkás József MTA elnök védnökségével pályázatot hirdet a Gábor Dénes munkássága szellemében inspirált területeken (optikai kutatasok, lézertechnika, és orvosi képalkotás) dolgozó, a pályázat beadásának évében nem több, mint 35. életévét betöltő, elsősorban PhD fokozattal már rendelkező, vagy PhD képzésben résztvevő tudományos kutatók részére.

A Nemzetközi Gábor Dénes-díj célja, hogy a fiatal szakembereket kiemelkedő és gyakorlatba átültethető  tudományos eredmények elérésére serkentse, továbbá ösztönözze és előmozdítsa a különböző nemzetiségű kutatók közötti együttműködést.

A Díj  tartalma:  Gábor Dénes portré-hologramját magába foglaló, 130 mm átmérőjű ezüst medál, és 10.000 Euro összegű pénzdíj,  melyet a Kuratórium egy magyar és egy külföldi állampolgárságú fiatal kutatónak ítél oda,  a nemzetközi Díjbizottság javaslata alapján.

Az angol nyelven benyújtandó pályázatnak tartalmaznia kell:

-A  www.novofer.hu/alapítvány   c. honlapról letölthető adatlapot a következő adatokkaI:

a pályázó neve,

születési helye és ideje,

tudományos fokozata,

munkahelye,

beosztása,

címe,

telefon és fax száma,

e-mail címe;

az ajánló szakemberek neve, munkahelye, beosztása, postai és e-mail címe és telefonja, tudományos fokozata;

-A  pályázó tudományos önéletrajzát

-Publikációk listáját, melyen szerepel az adott folyóirat impakt faktora, és az adott cikkekre érkezett független hivatkozások száma vagy szabadalmak listáját (hasznosítási paraméterekkel együtt)

-A pályázó tudományos eredményeinek tömör összefoglalását, legfeljebb 1-2 oldal terjedelemben

-A pályázó által legfontosabbnak ítélt 10 tudományos közleményének vagy szabadalmának másolatát

-Két ajánlólevelet a szakterületen dolgozó, tudományosan már elismert két kutatótól/professzortól.

A pályázatot elektronikus (kizárólag PDF – akár szkennelt) formában a NOVOFER Alapítvány részére (alapitvany@novofer.hu   és baranyi@sztaki.hu ) kell megküldeni. Az elektronikus levél tárgy-rovatában fel kell tüntetni az  "International Dennis Gabor Award" megjelölést.

A Pályázat beérkezéséről a Pályázó egy héten belül visszaigazolást kap.

Az elbírálásnál előnyt élveznek a több tudományterületet érintő (multi-diszciplináris) pályázatok.

A Pályázat beküldési határideje:  2009. április 30.

A Pályázatok elbírálási határideje:  2009. szeptember 20.

Díjátadás:  2009. decemberében

További információk:  Dr. Baranyi Péter,  e-mail: baranyi@sztaki.hu

Telefon:  279-61-11,    Mobil: 20/455-47-96

NOVOFER Alapítvány

GÁBOR DÉNES-DÍJ 2009  felterjesztési felhívás

A NOVOFER Alapítvány Kuratóriuma kéri a gazdasági tevékenységet folytató társaságok, a kutatással, fejlesztéssel, oktatással foglalkozó intézmények, a kamarák, a műszaki és természettudományi egyesületek, a szakmai vagy érdekvédelmi szervezetek ill. szövetségek vezetőit továbbá a Gábor Dénes-díjjal korábban kitüntetett szakembereket, hogy az évente meghírdetett belföldi GÁBOR DÉNES DÍJ-ra jelöljék azokat az általuk szakmailag ismert, kreatív, innovativ, magyar állampolgársággal rendelkező, jelenleg is tevékeny (kutató, fejlesztő, feltalaló, műszaki-gazdasági vezető) szakembereket, akik valamely gazdasági társaságban vagy oktatási, kutatási intézményben:

-kiemelkedő tudományos, kutatási-fejlesztésl tevékenységet folytatnak,

-jelentős tudományos és/vagy műszaki-szellemi alkotást hoztak létre,

-tudományos, kutatási-fejlesztési, innovativ tevékenységükkel hozzájárultak a környezeti értékek rnegőrzéséhez,

személyes közreműködésükkel nagyon jelentős mértékben és közvetlenül járultak hozzá intézményük innovációs tevékenységéhez.

A díj odaítéléséről a Kuratórium dönt.  A kuratórium döntése végleges, az ellen fellebbezésnek helye nincs.

A hiányos (adatlapot, indoklást, szakmai életrajzot, vagy ajánló leveleket nem tartalmazó) jelöléseket a Kuratórium formai okból figyelmen kívül hagyja. Nem lehet jelölő vagy ajánló a NOVOFER Alapítvány kuratóriumának vagy felügyelő bizottságának elnöke vagy tagja.

A díj személyre szóló, így alkotó közösségek csoportosan nem jelölhetők.

A díj nem egy életpálya elismerését, hanem az elmúlt 5 évben folyamatosan nyújtott, kiemelkedően eredményes teljesítmény elismerését célozza.  A díj csak egyetlen alkalommal nyerhető el és a Kuratórium nem adományoz posztumusz díjat.

A jelölés (előterjesztés) megkívánt tartalma

l. Kitöltött és aláírt adatlap

A jelölő, a jelölt és az ajánlók adatai és a jelölés rövid indoklása, az előírt formanyomtatványon

ll. Jelölés

Legfeljebb 3,  A4-es gépelt oldal terjedelemben a jelölés részletes indoklása, a jelölő aláírásával

III.  Mellékletek

1. A jelölt szakmai képzettségének és munkásságának legfeljebb 2 oldal terjedelmű ismertetése

2. Az indoklásban hjvatkozott alkotások/ill.  szakmai eredmények listája (maximum 3  A4-es oldal)

3. Két, a felterjesztőből, ill. a felterjesztő szentezettől független, szakmailag elismert szakemberek a jelölt kitüntését támogató ajánló levele.

Az adatlap, a felhívás és a jelöléssel (eIőterjesztéssel) kapcsolatos részletes tudnivalók a http://www.novofer.hu/  honlapról letölthetők.

A jelölést (előterjesztést) mind elektronikusan (alapitvanv@novofer.hu ), mind papíralapon (1112 Budapest, Hegyalja út 86.) be kell nyújtani.

Az elektronikus és a papíralapú jelölés beküldési/postára adási  határideje 2009. október 9.

Eredményhirdetés és díjátadás:  2009. december 17., Parlament

A beérkezett jelölések átvételéről a jelölők,  az elbírálás eredményéről a jelölők, a kitüntetést elnyerők esetén

a jelölők, az ajánlók és a díjazott jelöltek közvetlen értesítést is kapnak.  A díjazottak személyét a díjátadást követően honlapunkon és a szaksajtóban is nyilvánosságra hozzuk.

További felvilágosítás kérhető:

Garay Tóth János kuratóriumi elnöktől (06-30-900-4850) vagy Kosztolányi Tamás titkártól

Fax: 319-89-16,   

Tel: 319-89-13/21,  319-51-11,  

e-mail: alapitvany@novofer.hu

Harmat Lajos

Foto: Hecks Ferenc

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.