2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

KITÜNTETTÉK A LEGLÁTOGATOTTABB TEMPLOM IGAZGATÓJÁT

3 perc olvasás
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/33738"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/hegeduskolozs.thumbnail.jpg" border="0" alt="Hegedűs Kolozs" title="Hegedűs Kolozs" width="67" height="100" /></a><span style="width: 65px" class="caption"><strong>Hegedűs Kolozs</strong></span></span> <p>A pesti ferences templom igazgatója, <em>Hegedűs Kolos</em> ferences atya <em>Rogán Antal</em> polgármestertől Érdemkereszt kitüntetést vehetett át október 22-én. Kolos atya a gyermekek, a középkorúak és az idősebbek körében is kiemelkedő munkát végez, és irányításával az ország leglátogatottabb temploma a közelmúltban belülről gyönyörűen megújult. </p><p> 

  hegedűs kolozsHegedűs Kolozs

A pesti ferences templom igazgatója, Hegedűs Kolos ferences atya Rogán Antal polgármestertől Érdemkereszt kitüntetést vehetett át október 22-én. Kolos atya a gyermekek, a középkorúak és az idősebbek körében is kiemelkedő munkát végez, és irányításával az ország leglátogatottabb temploma a közelmúltban belülről gyönyörűen megújult.

 

  hegedűs kolozsHegedűs Kolozs

A pesti ferences templom igazgatója, Hegedűs Kolos ferences atya Rogán Antal polgármestertől Érdemkereszt kitüntetést vehetett át október 22-én. Kolos atya a gyermekek, a középkorúak és az idősebbek körében is kiemelkedő munkát végez, és irányításával az ország leglátogatottabb temploma a közelmúltban belülről gyönyörűen megújult.

 

A kitüntetésre Osztie Zoltán, a Belvárosi Főplébánia plébánosa terjesztette fel a ferences templomigazgatót. Az évente legfeljebb két személynek odaítélhető díjjal a Belvárosi Önkormányzat a köz érdekében kifejtett kimagasló tevékenységet ismeri el. Adományozására általában az október 23-i ünnepség alkalmával kerül sor.

Hegedűs Kolos 1945-ben született, 1968-ban tett örökfogadalmat, 1971-ben szentelték pappá. 1978-tól a rend szentendrei gimnáziumának igazgatója, 1988-1994 között a Kapisztrán Rendtartomány provinciálisa, 1994-2006 között a budai ferences templom plébánosa, 2006-tól pedig a pesti ferences templom igazgatója.

A pesti ferences templom ősét a 13. században a „ferences király", IV. Béla építtette. A közeli Rákosmezőn tartott középkori országgyűlések nyitó és hálaadó szentmiséit itt mutatták be. Buda elfoglalása után a török a templomot dzsámivá alakította. Budavár visszavétele évében (1686) a barátok a templomot újra birtokba vették. A gótikus épület hamarosan kicsinek bizonyult. A rend új, barokk templomot épített, melyet 1743-ban szenteltek fel. Mai tornya 1861-ben épült. 1950-ben a templomot ellátó ferences rendtartományt a kommunista hatalom feloszlatta. Ezt követően az Esztergomi Érsekség keretében világi papok vezetésével működött. A ferencesek a rendszerváltáskor, 1990-ben térhettek csak vissza.

Assisi Szent Ferenc fiai tudták, hová kell építeniük templomaikat. Oda, ahol a hívek legkönnyebben rátalálnak, illetve betalálnak: piacterekre, hidak, átkelőhelyek mellé. A cél ugyanis a rend alapítása óta: közel lenni az emberek mindennapi életéhez lelkileg is és fizikailag is. A pesti ferences templom és a pesti ferencesek is ilyenek. A 13. századi kezdetektől a mai napig Pest ütőerén tartják kezüket és figyelmes baráti tekintetüket. Hazánkban itt történik a legtöbb gyónás, és itt mutatják be a legtöbb misét, hétköznap ötöt, vasárnap tizet – általában teltházzal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.