2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

„A román katona a háborús grafikában”

 <span class="inline inline-left"><a href="/node/33748"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/1150.thumbnail.JPG" border="0" width="100" height="75" /></a></span> <p>2009. október 27-én a kora délutáni órákban ünnepélyes keretek között került sor a Román Hadsereg Napja alkalmából megrendezett „A román katona a háborús grafikában" című kiállítás megnyitójára a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum dísztermében.</p><p>

 1150.thumbnail

2009. október 27-én a kora délutáni órákban ünnepélyes keretek között került sor a Román Hadsereg Napja alkalmából megrendezett „A román katona a háborús grafikában" című kiállítás megnyitójára a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum dísztermében.

 1150.thumbnail

2009. október 27-én a kora délutáni órákban ünnepélyes keretek között került sor a Román Hadsereg Napja alkalmából megrendezett „A román katona a háborús grafikában" című kiállítás megnyitójára a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum dísztermében.

A rendezvényt jelenlétével megtisztelte Őexc. Ireny Comaroschi, a Román Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete,  Francisc Romocea alezredes, a Román Köztársaság Véderő és Légügyi attaséja, Dr. Vasile Popa, a Román Nemzeti Katonai Múzeum igazgatója, Mircea Savu vezérőrnagy a Román Köztársaság Honvédelmi Minisztériuma képviseletében valamint a házigazdák részéről Dr.  Lugosi József ny. ezredes. Érdekes színfoltja volt az eseménynek az élénk kék, fehér színekben pompázó egyenruhás román kadétok csoportja.

Dr. Csáky Imre (Ph.D) alezredes köszöntötte a vendégeket, majd rövid verses prózai kiselőadás következett román és magyar nyelven a Honvéd Együttes előadóművészei tolmácsolásában, melynek mottója talán műsoruk egyik sora lehetne: Dicsőség a béke hirdetőinek.

Dr.  Lugosi József és Dr. Vasile Popa a két ország katonai múzeumának immár hagyományos, két évtizedre visszanyúló jó kapcsolatairól beszéltek, és erről a különleges kiállításról, melynek apropója a Román Hadsereg Napja. Az ünnepi alkalomból rendezett kiállítás egy új fejezetet nyit meg, a két múzeum eddig is kiváló kapcsolatában. A baráti viszony remélhetően a jövőben is aratja gyümölcseit, amelyekből mindkét ország fiataljai profitálhatnak. Ennek érdekében eddig is minden évben egy-egy kiállítás került megszervezésre, tavasszal Bukarestben az ősz folyamán pedig Budapesten.

 „A román katona a háborús grafikában" című tárlat egy szemelvény a Román Nemzeti Hadtörténeti Múzeum 1732 darabos gyűjteményéből. A tablókon 64 grafika – akvarell, toll és ceruza – tekinthető meg, amelyeket a művészek az arcvonalban készített vázlatok alapján alkottak. A Román Függetlenségi Háború (1877-1878), az első és a második világháború egy-egy mozzanatát a művészek haditudósítók mellett örökíthették meg, vázlatot készítve a csata kellős közepén különböző hadműveletekről. Az itt látható alkotások sokkal többet mondanak, mint a fényképek, hiszen azon csak rögzítve vannak az események pillanatai, a művészeti alkotások ellenben az érzést adják vissza, amit a katonák a harcok alatt éreztek.

A grafikák a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum jóvoltából, a román haderő felszereléseihez kapcsolódó műtárgyakkal egészültek ki. Két tárlóban első és második világháborús fegyverek, rohamsisakok és egyéb felszerelési tárgyak tekinthetők meg. 

 

1%20(2)28.thumbnail 1%20(3)27.thumbnail 1%20(4)25.thumbnail
1%20(5)24.thumbnail 1%20(6)23.thumbnail 1%20(7)22.thumbnail
1%20(8)21.thumbnail 1%20(9)16.thumbnail 1%20(10)14.thumbnail
1%20(11)14.thumbnail 1%20(12)12.thumbnail 1%20(13)10.thumbnail

A kiállítást a Múzeum aulájában Őexc. Ireny Comaroschi, a Román Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Dr.  Lugosi József ny. ezredes és Dr. Vasile Popa, a Román Nemzeti Katonai Múzeum igazgatója szimbolikusan a két nemzet színeit viselő szalag átvágásával nyitotta meg.

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.