2024.július.20. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Közösen ünnepli a Nagyszombati Egyetem alapítását az ELTE és a PPKE

2 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/36720"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/cimkep_14.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="70" /></a></span>Mivel mind az ELTE, mind a PPKE a Pázmány Péter által alapított Nagyszombati Egyetem utódja, a két intézmény rektora elhatározta, hogy a két egyetem közös szenátusi ülésen emlékezzék meg a Nagyszombati Egyetem megalapításának 375. évfordulójáról.<br />

cimkep 14.thumbnailMivel mind az ELTE, mind a PPKE a Pázmány Péter által alapított Nagyszombati Egyetem utódja, a két intézmény rektora elhatározta, hogy a két egyetem közös szenátusi ülésen emlékezzék meg a Nagyszombati Egyetem megalapításának 375. évfordulójáról.

cimkep 14.thumbnailMivel mind az ELTE, mind a PPKE a Pázmány Péter által alapított Nagyszombati Egyetem utódja, a két intézmény rektora elhatározta, hogy a két egyetem közös szenátusi ülésen emlékezzék meg a Nagyszombati Egyetem megalapításának 375. évfordulójáról.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora kinyilvánítják azon szándékukat, hogy a két egyetem közös szenátusi ülésen emlékezzék meg a Nagyszombati Egyetem megalapításának 375. évfordulójáról – olvasható a két intézményvezető, Dr. Hudecz Ferenc (ELTE) és Dr. Fodor György (PPKE) által kiadott nyilatkozatban.

A két egyetem 2010 májusában ünnepli, hogy Pázmány Péter esztergomi bíboros-érsek 1635-ben filozófiai (bölcsészeti) és teológiai (hittudományi) karral megalapította az egyetemet, amely azóta is folyamatosan működik. Az alapítólevél 1635. május 12-én kelt, melyet már október 8-án megerősített az uralkodó, II. Ferdinánd. Az egyetem ünnepélyes megnyitására november 13-án került sor.
nyilatkozat.thumbnail
Az ELTE 1950-ben kapta mai nevét Eötvös Loránd tudós és államférfi után. A PPKE Hittudományi Kara (amelyet 1950-ben állami intézkedéssel leválasztottak a Pázmány Péter Tudományegyetemről) pedig az 1992-ben létrehozott Pázmány Péter Katolikus Egyetem első kara. Az egyetem 1999-ben szentszéki alapítást nyert.

A nyilatkozat szerint a két egyetem rektora fontosnak tartja az alapító Pázmány Péter példáját a tudomány és az ország iránti odaadása terén. Mindkét intézméní feladata hogy korszerű tudással rendelkező, sokoldalúan művelt, felelős értelmiségieket képezzen, akiket elemzőkészség, konszenzuskeresés, etikus és értékorientált viselkedés jellemez.

Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.