2024.július.20. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Földimalacot vett a Google

2 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/36882"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/kigli.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="80" /></a></span> <p>A Google felvásárolta a Mechanical Zoo Inc.-et, melyet volt munkatársai alapítottak három évvel ezelőtt - jelentette a Wall Street Journal. </p><p>

 kigli.thumbnail

A Google felvásárolta a Mechanical Zoo Inc.-et, melyet volt munkatársai alapítottak három évvel ezelőtt – jelentette a Wall Street Journal.

 kigli.thumbnail

A Google felvásárolta a Mechanical Zoo Inc.-et, melyet volt munkatársai alapítottak három évvel ezelőtt – jelentette a Wall Street Journal.

 

A Techcrunch blog szerint a társaságért – amelybe korábban 7,5 millió dollárt fektetett egy kockázatitőke-alap – 50 millió dollárt fizetett a Google. A Mechanical Zoo üzemelteti az Aardvark (földimalac) közösségi oldalt, mely a tagok kérdéseit a témában kompetens ismerősöknek továbbítja. A „földimalacnak" tavaly októberben körülbelül 90 000 tagja volt.

Préda István, a cégeladásokat szervező MB Partners vezetője szerint az Aardvark a Google számára „ultra-szinergikus" felvásárlásnak minősül, ami a rendkívül magasnak tűnő vételár ellenére hónapokon belül megtérülhet, a földimalac szolgáltatása ugyanis lendületet adhat a Facebook-versenytársnak szánt Gmail felturbósításához.

További érdekesség, hogy a Google olyan céget vett meg, melyet saját volt munkatársaival „inkubáltatott". Az innováció ilyen jellegű támogatását a routereket forgalmazó Cisco Inc. fejlesztette ki az 1990-es években. A Cisco az 1995 és 2000 közötti internet-konjunktúra idején 71 vállaltot vásárolt fel, közülük sokat inkubációs módszerrel. A stratégia – amit a Cisco főnöke, John Chambers „k+v" (kutatás és vásárlás) névre keresztelt – arra épített, hogy a nagyvállalattá válással a bürokrácia kiöli az innovációt. A Cisco ezért úgy tartotta meg innovatív embereit, hogy megengedte nekik, hogy üzleti ötleteiket saját cégekbe szervezzék ki. Ezeket a cégeket később a Cisco visszavásárolta és beintegrálta, termékeiket pedig heteken belül több millió ügyfelének ajánlotta ki, így megérte neki az árbevétel akár 4-10-szeresét fizetnie a felvásárlásokért.

Várható, hogy a következő hónapokban a Google újabb technológiai cégeket vásárol majd fel rekordáron – mondta Préda István. Erre utal Eric Schmidt Google-vezér közelmúltbeli bejelentése is, mely szerint a keresőcég „kaput nyitott a felvásárlásoknak".

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.