2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ultramodern üvegportál a barlangban

2 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/36923"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/kep_125.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="67" /></a></span>Európai Uniós pályázaton nyert támogatásból turisztikai fogadóközpont kialakítása van folyamatban a Gellért-hegyi pálos Sziklatemplom külső barlangjában. <br />

kep 125.thumbnailEurópai Uniós pályázaton nyert támogatásból turisztikai fogadóközpont kialakítása van folyamatban a Gellért-hegyi pálos Sziklatemplom külső barlangjában.

kep 125.thumbnailEurópai Uniós pályázaton nyert támogatásból turisztikai fogadóközpont kialakítása van folyamatban a Gellért-hegyi pálos Sziklatemplom külső barlangjában.

A Gellért Szálló szomszédságában, a Citadella felé vezető sétaúton található Magyarok Nagyasszonya Sziklatemplomot az 1920-30-as években egy természetes barlangszáj bővítésével alakították ki. 1934-ben egy neoromán stílusú kolostort építettek a templomhoz a hegy Duna felőli oldalán, kifejezetten az esztergomi Boldog Özséb kanonok által a XIII. században a Pilisben, majd a Pécs melletti Jakab-hegyen élő remeték összefogásával alapított Pálos Rend számára. A hazánk történelmében és kultúrájában is jelentős szerepet játszó magyar alapítású férfi szerzetesrendet II. József császár a birodalma területén feloszlatta, így a rend, 1934-es hazatelepüléséig, csak középkori alapítású lengyelországi kolostoraiban élt tovább.

A franciaországi Mária-kegyhely, a lourdes-i barlang mintájára kiképzett barlangtemplomot 1950-ben a kommunista államhatalom bezáratta, később befalaztatta, a szerzeteseket pedig elhurcolták. 1989-ben a pálosok visszatérhettek a templomba, amely azóta a hívők mellett egyre több turistát is vonz.

A jelen fejlesztés keretében az Európa-szerte különlegességnek számító barlangtemplom látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása érdekében az egyedülálló dunai panorámával rendelkező külső barlangban vetítőterem, infoterminál, ajándék- és kegytárgybolt valamint büfé kerül kialakításra.

Az önmagában is különleges élményt nyújtó és kis méretei ellenére számos látnivalót rejtő Sziklatemplom a fogadóközpont megnyitásától kezdve már audio guide rendszerrel is látogatható lesz. A főként üvegfalakkal kialakított fogadóközpont a tervek szerint tavasszal nyílik meg a látogatók előtt. A templom nyitvatartása a külső barlangban zajló munkák ideje alatt is folyamatos.

Magyar Pálos Rend/magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.