2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Régi ötlet – új megoldás

5 perc olvasás
   <p><strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/38674"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Kincsem%201.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="92" /></a></span></strong> A szövetkezet, mint termelési és értékesítési forma száz évesnél is régebbi múltra tekint vissza. Kevés gondolkodás után valószínűleg mindenki tudna róla jó és rossz példákat említeni. Most egy újabb próbálkozásnak lehetünk tanúi, van esély rá, hogy ez sikeres lesz.</p><p>

  

kincsem%201.thumbnail A szövetkezet, mint termelési és értékesítési forma száz évesnél is régebbi múltra tekint vissza. Kevés gondolkodás után valószínűleg mindenki tudna róla jó és rossz példákat említeni. Most egy újabb próbálkozásnak lehetünk tanúi, van esély rá, hogy ez sikeres lesz.

  

kincsem%201.thumbnail A szövetkezet, mint termelési és értékesítési forma száz évesnél is régebbi múltra tekint vissza. Kevés gondolkodás után valószínűleg mindenki tudna róla jó és rossz példákat említeni. Most egy újabb próbálkozásnak lehetünk tanúi, van esély rá, hogy ez sikeres lesz.

ments1.thumbnail Igaz, valami hasonlót már láttunk, nem is olyan régen. Még 2004-ben alakult meg a Prémium Hungaricum Egyesület azzal a céllal, hogy összefogja a Kárpát medence mindazon kis- és középméretű élelmiszeripari, és kapcsolódó vállalkozásait, amelyek egyedülálló minőséget állítanak elő, természetes alapanyagok, és környezetbarát technológia felhasználásával. Az áruk értékesítését webáruház segítségével tervezték. Azóta nem sokat hallottunk róla. Az akkori kereskedőház igazgatója, Ments András, most ismét a nyilvánosság elé lépett, ezúttal a Kincsem Hungária Szövetkezet ötletével. Az összefogás célja most: a hazai vállalkozások, őstermelők által előállított, jellemzően hazai alapanyagok felhasználásával készült élelmiszeripari és más termékek fogyasztókhoz történő eljuttatása.

A kereskedőház most is egy egységes rendszerű, országos hatókörű beszerzési, logisztikai program, mely egy webáruházra illetve az ehhez kapcsolódó kártyarendszerre épül. A szövetkezet a teljes országot lefedő logisztikai bázisa révén tervezi a termékek gyártótól vevőig történő eljutását. Azok a gyártók, termelők, gazdák, akik belépnek a szövetkezetbe, térítésmentesen létrehozhatnak egy webáruházat, és csak egy számlázási programot kell telepíteniük számítógépükre, hogy tagjai lehessenek a rendszernek. A tagoknak csupán azt kell vállalniuk, hogy másnak nem adják olcsóbban az áruikat, mint amennyiért azt a szövetkezet webáruházában meghirdetik.

Lapunknak a két rendszer hasonlóságát firtató kérdésére azt a választ kaptuk, hogy Magyarországon nincs elég igény a prémium kategóriájú árukra, ezért nem volt sikeres a Prémium Hungaricum Egyesület. Most viszont, főként a kártyarendszer lévén a szövetkezés eredményes lehet. A franchise nyújtotta üzleti lehetőségeket kihasználva, az egységes arculatú, nagyrészt azonos termékkört forgalmazó üzleteket a fogyasztók számára, mint országos hálózatot kívánja megjeleníteni, miközben a hálózat tagjai teljes mértékben megőrzik jogi és gazdasági önállóságukat. A kereskedőktől azt kérik, hogy boltjaikban legalább 51 százalékban magyar árukat forgalmazzanak, s működtessék a Kincsem Magyar Termékkártya elfogadó rendszert. A termékek eredetére, minőségére garanciát, illetve árkedvezmények igénybe vételére lehetőséget a magyar termék kártya kibocsátásával nyújt a KMTK.

A Kincsem Magyar Termék aranykártyát a termékbeszállítók igényelhetik. A kártya birtokosa kedvezményes, logisztikai díjjal növelt termelői áras vásárlásra jogosult. Az aranykártya tulajdonos igényelhet Magyar Termék ezüstkártyát dolgozóinak, családtagjainak, amely szintén kedvezményes vásárlási lehetőséget kínál. A Kincsem Magyar Termékkártya bronz típusát viszont kizárólagosan az önkormányzatok igényelhetik. A bronz kártya az önkormányzat döntése alapján adható át szociális rászorultság esetén családoknak, nyugdíjasoknak, akik szintén kedvezményesen jutnak az egyes termékekhez. Ezzel segítik a rászorulókat abban, hogy körülbelül 15-20 százalékkal olcsóbban juthassanak magyar termékekhez. A Magyar Termék bronzkártya törvényváltozás esetén, alkalmas lehet szociális támogatások, közmunkadíjak magyar termék vásárlással történő kiegyenlítésére, mivel közvetlenül a termelőtől történő vásárlással a legolcsóbb beszerzési forrást ajánlja. Magánemberek egyelőre közvetlenül nem kaphatnak kártyát, vállalkozók, ha vásárolni karnak, egyszerre minimum 15 000 Ft. értékben kell rendelniük, legfeljebb három gyártótól.

kacsandi.thumbnail A szövetkezetnek – a tájékoztatón elhangzott bejelentés szerint – már 168 tagja van. Közülük néhányan a bemutatón is jelen voltak. Kacsándi Márta Hosszúhetényből érkezett és a hímzett takaróval fedett üvegeire sokan felfigyeltek. Gyümölcslekvárokat készít egészen sajátos módon. A csipkebogyótól (hecsedli) sokan ódzkodnak, hiszen a gyümölcs belül meglehetősen szőrös. Többszöri átpasszírozással – a második kifejezetten szőrtelenítő rézszitán történik – ezt a hátrányt teljesen megszüntetik és kitűnő lekvárt nyernek. A csipkebogyóból igen jóízű pálinkát is főzetnek, szilva és kajszilekvárukkal sem maradnak szégyenben.

sinkovicz.thumbnail Az Alföldet sokáig a homoki fehérborok hazájának tartottuk, bár mostanában ezt már egyre több, ottani borász cáfolja. Vörösboraikra bizony érdemes odafigyelni. A Sinkovicz és Kiss BT kiskőrösi Kadarkája is a cáfolók sorát erősíti. Ők is tagjai a szövetkezetnek csakúgy, mint a győrújbaráti Horex-Gomba Kereskedelmi Kft. A fagyasztott gombás melegszendvics-krém vagy a tejszínes gombapaprikás, a gyorsfagyasztott gomba fasírt kellő feldolgozás után éttermekben is megállná a helyét.

Az új szövetkezet szolgáltatásait a http://www.kincsemhungaria.hu/ oldalon kínálja, igaz, az elérhetőségük még nem teljes körű. Az oldal még nem működik zökkenőmentesen. Megnyitva például a borászat oldalt, láncfűrészek jelennek meg, a biotermékeknél pedig kalapács. Valóban kár lenne, ha a jó kezdeményezés sikerét apró technikai gondok huzamosan gátolnák.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.