2024.augusztus.07. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ringier utoljára?

11 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/38896"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Michael%20Ringier%20es%20Mihok%20Attila1.thumbnail.jpg" border="0" alt="Michael Ringier és Mihók Attila" title="Michael Ringier és Mihók Attila" width="100" height="67" /></a><span style="width: 280px; height: 34px" class="caption"><strong>Michael Ringier és Mihók Attila</strong></span></span>  <p>2010. április 15-én a Ringier Kiadó megtartotta éves sajtótájékoztatóját a cég új telephelyén, a Corvin sétányon.</p><p>

michael ringier és mihók attilaMichael Ringier és Mihók Attila 

2010. április 15-én a Ringier Kiadó megtartotta éves sajtótájékoztatóját a cég új telephelyén, a Corvin sétányon.

michael ringier és mihók attilaMichael Ringier és Mihók Attila 

2010. április 15-én a Ringier Kiadó megtartotta éves sajtótájékoztatóját a cég új telephelyén, a Corvin sétányon.

A tájékoztatót  Marco Castellaneta, CCO, a kommunikációs osztály vezetője, a Ringier Csoport szóvivője moderálta, megjelent Michael Ringier  tulajdonos lapkiadó, a cég elnöke,  Christian Unger, a Ringier Csoport elnök-vezérigazgatója és  Mihók Attila, a Ringier Magyarország ügyvezető igazgatója.

A vezető bejelentés;  a Ringier a közép-európai régióban működő leányvállalatait az Axel Springer kiadóval közös vegyesvállalatba tömöríti.   Az együttműködést tulajdonképpen az a digitális kihívás generálja, amely a következő években tovább fog erősödni. A cégek közösen fogják felvenni a versenyt olyan piaci szereplőkkel szemben, mint a google, yahoo, facebook és társaik… A közös vegyesvállalatok létrejötte a Versenyhivatal döntésétől függ, elnevezésük is akkor válik aktuálissá.   Fentiek értelmében, jelen média-tájékoztató az utolsónak számít ezen a néven. A közös felállás révén a Ringier bekerül a lengyel piacra, a Springer pedig a szerb piacon kap lehetőségeket.

Magyarországon mindkét cég erős pozíciókkal rendelkezik.

A Ringier Kiadóvállalat  2009. évi eredményeiről szólva elhangzott,  a Ringier Csoport a válság ellenére nyereséggel zárta az évet, s növekedést produkált az online szegmensben.  Más cégekhez hasonlóan, a Ringier Csoport árbevételét és nyereségét is hátrányosan érintette 2009-ben a gazdasági válság és a hirdetési piac összeomlása. 

Az árbevétel 2009-ben  1,3 milliárd CHF volt (előző év 1,54 milliárd CHF),  a cég 70,8 millió CHF kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredményt (EBITDA) ért el (előző év: 121,6 CHF).  

castell, unger, ringier, mihókCastell, Unger, Ringier, MihókAz adózott eredmény 17,2 millió CHF volt (előző év: 62,2 CHF).  Az erőteljes költségtakarékossági intézkedéseknek köszönhetően az eredmény nem fordult negatívba, és a digitális üzletágban való erősödő jelenlét hozzájárult, hogy a 4. negyedévben már a javulás jelei mutatkoztak a Ringier-nél.  A svájci kiadó szinte mindenhol tartani vagy javítani tudta markáns piaci pozícióit. Az online portálok látogatottsága és árbevétele nőtt.

A tíz európai és ázsiai országban működő Ringier AG  1,3 milliárd svájci frank(CHF) árbevételt ért el,  ami

15,6 %-al kevesebb az előző évhez képest.  A svájci piacon elszenvedett 9,5 %-os árbevétel-csökkenés mellett a kiadóvállalatnak nagyon jelentős árbevétel-kieséssel kellett szembenéznie a kelet-európai országokban.

Fokozta a gondokat a régió devizáinak gyengülése is,  a Cseh Köztársaság és Szlovákia esetében ez a tényező jelentősen hozzájárult az amúgy jó eredmények mérsékelt érvényesüléséhez.

112,3 millió CHF-os eredménnyel a digitális üzletágból származó bevételek matematikailag ugyan alacsonyabbak voltak az előző évhez képest (130,5 millió CHF), de az egyes termékek esetében mégis szinte minden esetben magasabb bevételre tett szert a kiadó.  Például a  blick.ch   decemberi 17,5 millió látogatójával Svájc leglátogatottabb hírportáljává vált és nyereséges volt.  A digitális üzletág lecsökkent árbevételének magyarázata abban rejlik, hogy a Ringier másfajta számítási módszert vezetett be. A teljes árbevételen belül a digitális bevételek 8,7 százalékra nőttek.

A cash flow  összege 2009-ben 93,8 millió CHF volt, ami 53 millió CHF-kal vagy 36,2 %-al  alacsonyabb az előző évhez képest.  Ez jelentős részben az üzemi eredményt befolyásoló tényezők és a kelet-európai leányvállalatok alacsonyabb amortizációjának eredménye (az előző évben néhány rendkívüli értékcsökkenésekre került sor ezekben az országokban, a kiadó például beszüntette tevékenységét Ukrajnában).  A cég 7.448 munkatársa

1,3 %-os  árbevétel-arányos nyereséget realizált, az EBITDA mutató 5,5 %,  a cash flow-arányos jövedelmezőség  7,2 % volt.  A beruházások összege 96,8 millió CHF-ot tett ki.  2009 egyik legfontosabb eseménye a svájci Blick csoport integrált szerkesztőségének a létrehozása volt.

Mihók Attila, a Ringier Magyarország ügyvezető igazgatója áttekintést adott az előző évi eredményekről és a jövőbeli tervekről. Az ügyvezető igazgató elmondta, a Ringier Magyarország a válságra innovációval, hatékonyság-növeléssel reagált, így a korábbinál is magasabb profitot és nyereségrátát könyvelhet el.  2010-ben a Ringier Magyarország az előző év eredményénél közel 50%-al magasabb profitszint elérését tervezi, 12%-nál is magasabb  profitrátával.

A Ringier leányvállalatok eredményei

A  Ringier Svájc és Németország  825,3 millió CHF-os árbevételt ért el 2009-ben.  A svájci és német kiadói tevékenység ebből 548,9 millió CHF-ot tett ki,  míg a Ringier svájci nyomdai üzletága (Swissprinters) 276,9 millió CHF-ot realizált a harmadik félt érintő nyomdai megbízások révén.  2009 során jelentős visszaesés következett be a hirdetési piacon, ami az árbevételt hozzávetőleg 60 millió CHF-kal csökkentette 2008-hoz képest.

2009 nyarán a Ringier Svájc új stratégia mellett kötelezte el magát. Egyfelől a svájci piacon a Ringier hagyományos tevékenységi területén továbbra is vezető szerepre törekszik,  másrészt tervei vannak a szórakoztató iparág országos vezető szerepének átvételére.  Ennek érdekében a kiadó dinamikusan bővíti az újonnan létrehozott Szórakozás Divíziót.

A Ringier az online üzletágban is piacvezető szerepre törekszik, ennek érdekében jelentős beruházásokat eszközöl a tranzakció-alapú platformok kiépítésébe,  pl.  az e-kereskedelmi és apróhirdetési üzletág fejlesztésébe.

A kiadó Blick című lapja 50. születésnapjára jelentős átalakításon ment keresztül, és 2009 októberében már erőteljesebb bulvár tartalommal, különálló sport-rovattal és broadsheet formátummal jelentkezett. 

A SonntagsBlickkel, Blick am Abenddel és a  blick.ch-val közösen, már a  Blick is  integrált newsroomban készül, így  200 munkatársával  Svájc legnagyobb szerkesztőségének számít.  A cél az, hogy az informatív és szórakoztató hírtartalmak a megfelelő időben a megfelelő csatornán álljanak rendelkezésre.  A Blick am Abendnek sikerült

12 %-al  növelnie olvasottságát, és ez az adat még nem tartalmazza azt a változást, hogy a lapot immár Közép- és Kelet-Svájcban is terjesztik.  A magazin üzletág is sikeres évet zárt az olvasottsági adatok tekintetében. Főként a Schweizer Illustrierte,  a GlücksPost,  az L'illustré,  a L'Hebdo és a TV8 volt sikeres olvasói körének bővítésében.

A napilapoknál és magazinoknál követett platform-stratégia sikerét világosan mutatja a Blick csoport:

online és offline kiadványaival hetente több mint 2,5 millió embert ér el Svájcban.

A következetesen folytatott diverzifikációs stratégiának köszönhetően, a hirdetési piacon jelentkező veszteségeket legalább részben sikerült kompenzálni. Így pl,  a media swiss group apróhirdetési üzletága árbevétel tekintetében ellenállóbbnak mutatkozott a gazdasági válság hatásaival szemben.  A media swiss group Svájc vezető kompetencia-központjává vált az online technológia, online piacterek, online szaknévsorok,  az on- és offline hirdetések értékesítése terén.  

A  geschenkidee.ch  ismét jelentősen növelte árbevételét,  ezzel erőteljesen hozzájárult a  Ringier Svájc és Németország  éves eredményéhez. Ugyanez vonatkozik a  Betty Bossira  is, ahol a kiadó szintén alkalmazta a sikeres platform-stratégiát: a konyhakultúrával foglalkozó termékhez nyomtatott lapok, online platformok és saját konyhai eszközök tartoznak. A szórakozás területen a Good News 125 koncerttel több mint 800 ezer  látogatót tudott megszólítani.

Németországban a  monopol  művészeti magazin megerősítette pozícióját a legfelső olvasói szegmensben.

A politikai kultúrával foglalkozó Cicero magazin pedig immár egymás után tizenkilencedik alkalommal növelte negyedéves példányszámát.

A svájci nyomdai piacot is az árbevétel-csökkenés jellemezte. Ennek oka, hogy még mindig hozzávetőleg

35 %-os  kapacitásfelesleg jellemzi Svájcot. De még ennél is jobban érintett a Swissprinters Csoport a kapacitásfelesleg következtében fellépő árrés-csökkenésben,  ahol a Ringier 58,8 %-os  részesedéssel rendelkezik.  Ennek érdekében folyamatos optimalizálás zajlik a csoportnál a folyamatok és a szervezeti felépítés tekintetében a termelékenység-, ill.  a nyomdák versenyképességének javítására.  Ez a háttere annak a tavalyi történelmi döntésnek is, amikor a Ringier Print Zofingen kiszállt a több évtizeden át alkalmazott és általa is fejlesztett mélynyomási technológiából, és helyette tekercses ofszet-technológiával gyártja a magazinokat és reklámanyagokat.

A gazdasági szempontból nehéznek számító 2009-es év során a  Ringier Csehországnak  sikerült megtartania piaci pozícióját, és továbbra is az ország első számú kiadóvállalata, noha reklámbevételei csökkentek és a legtöbb lap példányszáma is visszaesett valamelyest.  2009-ben ismét nagyon sikeres évet zártak a nyomtatott termékek.

A  Blesk  412.238  darabos példányszámával továbbra is Csehország legolvasottabb lapja.  A Blesk sikerét online megjelenése is tükrözi:  a  blesk.cz  átlagosan 814.567 egyedi látogatóval rendelkezett 2009-ben, ami 27 %-os  növekedésnek felel meg 2008-hoz képest.  A  bleskprozeny.cz  portállal a Ringier Csehország tavaly sikeres női oldalt indított.

A Ringier Szlovákiának 2009-ben,  más médiavállalatokhoz hasonlóan, csökkenő reklámbevételekkel kellett megküzdenie. Ennek ellenére a Ringier megvédte piacvezető pozícióját.  Ehhez nem kis mértékben járult hozzá a kiegyensúlyozott termékportfólió.  A Ringier Szlovákia enyhén csökkenő példányszámokkal küzdött, ez azonban nem érződött az online portálok látogatottságán.   A  cas.sk  56 %-os  növekedés után 556 ezer  egyedi látogatóval büszkélkedhetett havonta.  A  lesk.sk  női portál és az  adam.sk  férfi portál teljes átalakításon esett át,  mindkettő tovább növekedett, az  adam.sk  közel 36 %-al.

A gazdasági válság, más országokkal összehasonlítva, keményebben érintette Magyarországot.  Ennek ellenére a Ringier kivásárolta a Bauer Media Groupot az Euromédia vegyesvállalatból, átalakította a magazin divíziót, és sikeresen megtartotta annak jövedelmezőségét a 2008-as szinten.  A naponta 1,1 millió olvasóhoz eljutó Blikkel  a Ringier vitathatatlanul első a bulvárlapok piacán.  A  blikk.hu  havi 573.389 egyedi látogatójával Magyarország vezető hírportáljai közé tartozik.  A  neon.hu  és a  pink.hu  portálokkal a Ringier új oldalakat indított az ifjúsági és női szegmensben,  ezzel tovább erősítette jelenlétét az interneten.

A romániai napilapos reklámpiac 2009-ben 70 %-al csökkent,  ennek komoly hatása volt a Ringier Románia tevékenységére. Ezen a Libertatea napilap és a  Libertatea pentru femei  női lap átalakítása sem tudott változtatni. Ennek eredményeként a Ringier Románia nagyon jelentős költségtakarékosságra kényszerült, a Compact ingyenes lapot például meg kellett szüntetni. Ezzel szemben az internet népszerűsége 2009-ben tovább nőtt Romániában:

a  libertatea.ro  havi egyedi látogatóinak számát 1,26 millióra növelte, ami 82 %-os emelkedésnek felel meg.

A Ringier fontosabb portáljai, az új online divízió munkájának köszönhetően, jelentős növekedést értek el 2009-ben. Az év legfontosabb eseménye a kiadó szempontjából az új bukaresti nyomda 2009 májusában történt átadása volt.

A Ringier Szerbia megőrizte vezető pozícióját az ország kiadóinak sorában. Az eddig is sikeresen teljesítő portfólió, mely a  BLIC  és  ALO!  bulvárlapokból, a  24sata  ingyenes lapból,  a  BLIC Zena  női magazinból, a  Puls-ból, ill. a BLIC vasárnapi kiadásából áll, 2009-ben kiegészült a  NIN  magazinnal.  A Ringier az államtól vásárolta meg a

NIN-t, Szerbia második legrégibb sajtótermékét.  A BLIC 152.199 értékesített példányával továbbra is az ország legolvasottabb lapja.  

Szerbiában is nőtt az online médiumok használata.  Az  alo.rs-nél  az egyedi látogatók száma majdnem megháromszorozódott.  A  blic.rs  pedig kibővült a  zena.blic.rs  női portállal, így Szerbia leglátogatottabb hírportáljává vált.

A nyomtatott termékek hirdetési piacán érzékelhető drámai csökkenést követően a Ringier Kínának el kellett adnia a Xinmin Bella  női és az  Oriental Sky  fedélzeti magazint.  A Sanghajban és Pekingben megjelenő City Weekend angol nyelvű programmagazin azonban sikeresen növelte év közben piaci részesedését.  A  cityweekend.com.cn digitális platform is tovább növekedett, és elindított egy újabb portált,  cityfu.com néven.  

2009  a Ringier Trade Media számára is eseménydús év volt.  A Közel-Keleten három szaklapot indított, ezeket a kiadó Dubaiban adja ki.  A hongkongi és tajvani ügyfelekkel folytatott üzleti tevékenység azonban csökkent. Ennek ellenére a kínai piacra vonatkozó prognózis továbbra is kétszámjegyű növekedési rátát jósol.

Vietnámban, 2009-ben a Betty Bossi  és a  Betty's Kitchen  knowhow-jára alapozva a kiadó elindította a  Bep Gia Dinh  receptmagazint.  A Ringier media swiss group leányvállalata ezen felül elindított egy ingatlanos portált, melyhez még egy regionális nyomtatott termék is társul, ill. szakirányú internetes oldalak kapcsolódnak hozzá.

A Ringier Holding AG 2009-es éves eredménye

 

millió CHF 2009

millió EUR 2009

millió CHF 2008

változás százalékban

Teljes árbevétel (nyomdával)

Árbevétel Svájc és Németország

Árbevétel Közép-Európa

Árbevétel Pacific

1296.1

825.3

418.8

52.0

858.4

546.6

277.4

34.4

1535.5

938.7

526.7

70.1

-15.6

-12.1

-20.5

-25.9

EBITDA

– az árbevétel százalékában

Cash flow 

– az árbevétel százalékában

Éves adózott eredmény

– az árbevétel százalékában

Beruházások

70.8

5.5

93.8

7.2

17.2

1.3

96.8

46.9

62.1

11.4

64.1

121.6

7.9

146.9

9.6

62.2

4.0

321.9

-41.8

-36.2

-72.4

-69.9

alkalmazottak száma

7448

8129

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.