2024.augusztus.08. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kiállítások a veszprémi Gizella Királyné Múzeumban

2 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/39433"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/kep_160.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="85" /></a></span>Megnyitotta kapuját 2010. május 1-jén a veszprémi egyházmegyei Gizella Királyné Múzeum, ahol ezúttal három új kiállítás is fogadja ebben az évben a látogatókat. <br />

kep 160.thumbnailMegnyitotta kapuját 2010. május 1-jén a veszprémi egyházmegyei Gizella Királyné Múzeum, ahol ezúttal három új kiállítás is fogadja ebben az évben a látogatókat.

kep 160.thumbnailMegnyitotta kapuját 2010. május 1-jén a veszprémi egyházmegyei Gizella Királyné Múzeum, ahol ezúttal három új kiállítás is fogadja ebben az évben a látogatókat.

stharomsag.thumbnailAz intézmény két emeletén reprezentatív tárlatot rendeztek a papság évéhez kapcsolódva a múzeum liturgikus kincseiből, értékes műtárgyaiból, egy teremben pedig az 1750-ben Padányi Bíró Márton püspök megbízásából állíttatott (a bazilika előtt található) barokk Szentháromság-oszlop szoboralakjait ismerheti meg a közönség másolatok segítségével. Emellett az érdeklődők elé tárja a múzeum legújabb szerzeményeit is.

padányi bíró mártonPadányi Bíró MártonA gazdag művészettörténeti, egyháztörténeti értékeket bemutató kiállítást Márfi Gyula érsek nyitotta meg. Köszönetet mondott elsősorban K. Palágyi Sylvia igazgatónőnek és munkatársainak az igényes válogatásért, az értékek felmutatásáért. Válasz lehet ez a három tárlat mindazoknak manapság, akik egyre kérdezgetik: mit keres a papság a társadalomban már a 21. században, s úgy tekintenek a lelkipásztorokra, az egyházra, mint valamiféle környezetbe nem illő alakzatra, mondta az érsek. A kiállításon szereplő liturgikus tárgyak, miseruhák, festmények, szobrok rendkívüli iparművészeti és képzőművészeti értéket képviselnek. Mindezek az egyház és benne a szolgáló papság nélkül nem születtek volna meg. A kelyhek, a paténák, a cibóriumok, szentségmutatók (monstranciák), keresztek, betegellátó szelencék, ostyatartó szelencék, miseruhák, palástok, stólák, múlhatatlan értékű műalkotások is.

hónig károly imazsámolyaHónig Károly imazsámolya

A tárlaton látható többek között a Vetési-kazula, Padányi Bíró Márton és Hornig Károly miseruhái, pásztorbotjaik, szenteltvíztartók, csengők, tömjénezők. Láthatunk szent papokat és szerzeteseket, és egy fotómontázs idézi meg a közelmúlt emlékezetes egyházmegyei eseményeit.

liturg.thumbnailA tárlatok október 15-ig tekinthetők meg.

Toldi Éva/Magyar Kurír

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.