2024.április.30. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

120 decibel a Trafóban

3 perc olvasás
  <p><span class="inline left"><a href="/node/14183"><img class="image thumbnail" src="/files/images/msl.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="77" /></a></span>Egy adott együttes vagy egy dal sikerét sokféleképpen ítélhetjük meg: eladott CD-k, prominens személyekből álló bizottsági döntés vagy éppen közönség szavazat alapján. Ezen döntések azonban mindig egy oldalról közelítik meg az együtteseket. Mert CD-t általában az veszi, aki amúgy is kedveli az adott bandát. </p><p> 

 

msl.thumbnailEgy adott együttes vagy egy dal sikerét sokféleképpen ítélhetjük meg: eladott CD-k, prominens személyekből álló bizottsági döntés vagy éppen közönség szavazat alapján. Ezen döntések azonban mindig egy oldalról közelítik meg az együtteseket. Mert CD-t általában az veszi, aki amúgy is kedveli az adott bandát.

 

 

msl.thumbnailEgy adott együttes vagy egy dal sikerét sokféleképpen ítélhetjük meg: eladott CD-k, prominens személyekből álló bizottsági döntés vagy éppen közönség szavazat alapján. Ezen döntések azonban mindig egy oldalról közelítik meg az együtteseket. Mert CD-t általában az veszi, aki amúgy is kedveli az adott bandát.

 

A prominens személyek is „csupán" szubjektív véleményük és az eladott lemezek alapján dönthetnek, a közönség szavazat pedig szinte megegyezik a CD eladásokkal, hisz az szavaz az együttesre, aki amúgy is rajongó, vagyis nagy valószínűség szerint ő a potenciális CD vásárló. 

dsc4443.thumbnailA Red Bull Musicclash azonban egy kissé megfűszerezte a zenei díjátadókat. Ennek a rendezvénynek a keretében ugyanis két gyökeresen eltérő együttest kérnek fel egy közös koncertre, hogy ott a közönség helyben döntse el, aznap ki teljesített jobban.

A második ilyen megmérettetésre tegnap a budapesti Trafóban került sor, ahol a Barabás Lőrinc Eklektric és a Supernem lépett színre. Vagyis a jazz, a hiphop, a dub, a reggae, a french house, az experimental, az elektronika és egyéb műfajok kavalkádja kontra akrobatikus rock&roll.

  dsc4696.thumbnail          A két együttes különbözőségét nem csak az eltérő hangszerelés, és kinézet bizonyítja, hanem az is, hogy míg Lőrincéknél a meglepetés művészt egy -nevezzük bátran- freestyle hegedűs adta, addig a Supernemnél egy Elvis Presley „dalnok". A Joker rész keretében ugyanis mind a két együttes hívhat valakit, akivel közösen adnak elő egy számot. De ez már a buli vége volt. Az elején mind a két banda eladhatta saját stílusában Michael Jackson Billy Jean c számát, majd egymás számait vették át az együttesek. Így kezdődhetett valami rockosan és végződhetett jazzesen. Az együttesek rajongói a helyszínen kellett eldöntsék, hogy melyik előadó tetszett jobban. Ebben a decibelmérő volt segítségre. És bizony volt olyan, hogy a rajongók olykor a „ellenfél" teljesítményét is ugyanolyan ovációval fogadta, mint saját kedvenceikét.

v2b3547.thumbnailBár az aranylemezt végül a Barabás Lőrinc Eklektric vihette haza, az este tulajdonképpen nem erről szólt. Sokkal nagyobb siker volt az, hogy a koncert végén a két együttes újabb rajongókra tett szert.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.