2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Gasztronómiai érdekesség a KOGART Házban vagy a „Michelin csillag”

4 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/40543"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/20100603_265__10141_0.thumbnail.jpg" border="0" width="71" height="100" /></a></span>  <p>Június első napjaiban Fréderic Carrion, burgundiai étteremtulajdonos, Michelin csillagos séf látogatott a KOGART Házba a Sopexa Magyarország rendezvényére és Danó Zoltán házigazda séffel közösen „alkotott" gasztronómiai különlegességekkel lepték meg a vendégeket.</p><p>

20100603 265 10141 0.thumbnail 

Június első napjaiban Fréderic Carrion, burgundiai étteremtulajdonos, Michelin csillagos séf látogatott a KOGART Házba a Sopexa Magyarország rendezvényére és Danó Zoltán házigazda séffel közösen „alkotott" gasztronómiai különlegességekkel lepték meg a vendégeket.

20100603 265 10141 0.thumbnail 

Június első napjaiban Fréderic Carrion, burgundiai étteremtulajdonos, Michelin csillagos séf látogatott a KOGART Házba a Sopexa Magyarország rendezvényére és Danó Zoltán házigazda séffel közösen „alkotott" gasztronómiai különlegességekkel lepték meg a vendégeket.

20100603 499 19001.thumbnailMíg korábban a Michelin névről mindenkinek a hires reklámfigura a „bibendum" jutott eszébe, ma már a legtöbb ember, kiváltképp a kulináris élvezeteket kedvelők körében azonnali asszociáció a különleges gasztronómiai élvezet. Edouard Michelin francia üzletember és testvére, André nevéhez fűződik a Michelin cég megalapítása a 19. század utolsó évtizedében. Kezdetben fő profil a leszerelhető gumiabroncs értékesítése volt, azonban a gumieladás forgalmának növelése érdekében kiadtak egy olyan térképet, amin kitűnő éttermek és hotelek szerepeltek. Ezzel próbálva rábírni a turistákat, hogy kitérőket tegyenek az utak mentén és használják a Michelin gumiabroncsokat. A Michelin Guide nagyon népszerű lett és 1904-től a kalauz nemzetközivé vált, külön kötetet szentelve Európa számos országának, ajánlva és értékelve a különböző szálláshelyek minőségét és az ellátást. Napjainkban a Michelin cég leányvállalata a ViaMichelin már digitális formában is hozzáférhetővé teszi a térképeket és ajánlásokat. A Michelin-csillag mára egy olyan gasztronómiai elismerés, ami a kulináris tökéletesség nemzetközi szimbólumává vált a szakácsművészet területén. A világon 54 három csillagos étterem található, ezek többsége Európában, de Amerikában és Kínában is adtak már Michelin-csillagot. Budapesten Gerendai Károly étterme a Costes kapta meg elsőként, egyetlen magyarországi étteremként a Michelin-csillagot 2010. március 16-án. Ezenkívül a ViaMichelin ajánlást ad közel 30 fővárosi étterem meglátogatására: többek között a Gresham Kávézója, a várbeli Alabárdos, a Múzeum Kávéház, a Képíró, a budai Arcade Bistró vagy a Fausto's.

20100603 508 19031.thumbnailFréderic Carrion Michelin csillagos séfet látta vendégül egy rendezvény keretében a KOGART Ház, mely a művészetek és a gasztronómia exkluzív háza. A KOGART Házban a klasszikus találkozik a kortárssal, a hagyományos a modernnel. Az étterem pedig az ízek harmóniáját ötvözi a szépséggel és a művészetekkel. Egyszerre múzeum és étterem, ugyanakkor a társasági élet otthona is Budapest legszebb sugárútján, az Andrássy úton. Ma már a KOGART is fogalommá vált, a kultúra és a gasztronómia exkluzív tárháza, akár csak a „Michelin" kifejezés.

20100603 590 20591.thumbnailA menü amit a Michelin csillagos séf a KOGART séfjével Danó Zoltánnal közösen főzött az a  következő volt:

1. büfé

Rostonsült garnélarák (gambas)

Garnélarák paradicsom „brunoise'-zal, tonkababbal, póréhagymával

Marha consommé portoival izesített gyömbérrel és libamáj

2. büfé

Marhalapocka bourgogne-i módra (crème de cassis-szal)

Risotto arborio parmezánnal és bazsalikommal

3. büfé

Szárnyas gelée tárkonnyal, zellerrel, dióolajjal

Libamáj alma chutney-vel

Zöldborsókrém, déligyümölcs dzsemmel

4. büfé

Báránycomb burgonya mousse-szal, fekete olajbogyó mártással

Bárányszegy (mell) nougatine-nal

5. büfé – Desszertek

Gianduja csokoládé krém, madeleine

Sült eper

Málnás desszert különlegesség

Cassis sorbet

6. büfé – Sajtok

A KOGART Étterem nemcsak a művészetbarátok, hanem az ínyencek törzshelye is. Azon kevés helyek egyike Budapesten, ahol egy elegáns villaépületben Vaszary János, Mattis-Teusch János, Moholy Nagy László, Ferenczy Valér, Kassák Lajos, vagy éppen most Márffy Ödön festményei között, halk élő zongorakíséret mellett vacsorázhat az ember. És ezek csak a külsőségek. A minden igényt és ízlést kielégítő étlap fogásait hozzáértő csapat készíti télen az étteremben, nyáron a teraszon, ahol hétköznap esténként zenészek élő műsorral várják a vendégeket. Az étkezésekhez az Étterem saját sommelier-je ajánlja hazánk kézműves borfajtáiból a legmegfelelőbbet. És még egy friss hírrel szolgálunk: a napokban megjelent Alexandra Étteremkalauz 12,5 pontra értékelte a KOGART Éttermet és kiemelte a tavalyi évhez képesti több pontos fejlődését is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.