I. Andalúz Receptverseny és főzőkurzus. A magyar kreativitás és az autentikus andalúz ízek találkozója.
3 perc olvasás
Az Andalúz Kereskedelemfejlesztési Iroda (Extenda) első ízben szervezte meg az Andalúz Receptversenyt, melyre bármilyen recepttel lehetett nevezni, amely legalább egy andalúz hozzávalót is tartalmazott. A legjobb receptek beküldői vehettek részt 2011. május 28-án a Martín Goldman andalúz chef által tartott főzőkurzuson.
Az Andalúz Kereskedelemfejlesztési Iroda (Extenda) első ízben szervezte meg az Andalúz Receptversenyt, melyre bármilyen recepttel lehetett nevezni, amely legalább egy andalúz hozzávalót is tartalmazott. A legjobb receptek beküldői vehettek részt 2011. május 28-án a Martín Goldman andalúz chef által tartott főzőkurzuson.
A receptverseny az Extenda iroda „Egy csipetnyi Andalúzia” nevű Facebook portálján került meghirdetésre, és a verseny három hetes időtartama alatt összesen 34 pályázó töltötte fel receptjét. A Bíró Lajos (Bock Bisztró), Vajda Péter (Dining Guide) és Martin Goldman alkotta zsűrinek nem volt könnyű dolga, hiszen jobbnál jobb receptek közül kellet kiválasztaniuk a 13 legjobbat, és ezen belül is az első helyezetteket. Természetesen a közönség is szerepet kapott, a közel 500 leadott szavazat alapján ők is bejuttathatták kedvencüket a főzőkurzusra.
Rengetegen érdeklődtek a receptek és az andalúz érdekességek iránt, így az Egy csipetnyi Andalúzia követőinek száma 1.300 fölé ugrott. Emellett az Extenda külön nyereménnyel nem csak az első három helyezettet, illetve közönségdíjas versenyzőt jutalmazta, hanem a receptekre legtöbb szavazatot leadó is egy andalúz termékcsomagot vehetett át.
Az esemény kapcsán május 27-én a Miele Főzőiskolában megrendezett sajtótájékoztatón Naszály Éva, az Extenda igazgatójának köszöntője után Bíró Lajos értékelte a győztes recepteket, és átnyújtotta a dobogósok számára az értékes nyereményeket. Ezt követően Martín Goldman andalúz ínyencségekkel nyűgözte le a sajtó munkatársait egy látványos főzőshow keretében.
Május 28-án, szombaton a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskolában a 14 lelkes gasztrorajongót Martín Goldman a következő menüsorral kápráztatta el:
1. Fokhagymás paprikás leves sherrys sonkaalaplével
2. Zöldségchips ropogós sonkával és salmorejoval
3. Paraszt tortilla extra szűz olívaolajjal és paradicsomsalátával
4. Tintahal olívabogyó kéregben narancsos aliolival
5. Tengeri durbincs tempura zöldségekkel
6. Tanyasi csirkerolád olívabogyóval töltve ajoblancoval
7. Pedro Ximenezzel töltött fánk borecet karamellel
Martin nem csak bemutatót tartott, de a résztvevők maguk is belekóstolhattak az ételek elkészítésébe, így tovább ismerkedhettek Andalúzia minőségi alapanyagainak – mint az extra szűz olívaolaj, a serrano sonka, a borecet vagy éppen az sherry és az olajbogyó – sokrétű felhasználási lehetőségeivel.
Étvágygerjesztőül íme a zöldségchips receptje:
· 100 gr cukkini
· 100 gr répa
· 100 gr paszternák
· 100 gr fehérrépa
· 100 gr padlizsán
· 500 ml olívaolaj
· 10 gr tengeri só
· 150 gr sonka (fele vékony szeletre, fele kockázva)
· 2-3 db friss tojás
· 500 gr paradicsom
· 50 gr kenyér
· 1 gerezd fokhagyma
· 15 gr jerezi borecet
· víz
Elkészítés:
A zöldségekből vékony szeleteket vágunk, és sütőpapíron a sütőbe tesszük, kiszárítjuk őket, majd ezután ropogósra sütjük. A sonkát a sütőben ropogósra szárítjuk. Megfőzzük a tojásokat, lehűtjük, meghámozzuk és feldaraboljuk. Feldaraboljuk a sonka egy részét.
Elkészítjük a salmorejot a hozzávalók (fokhagyma, paradicsom, só, kenyér és ecet) összeturmixolásával, majd hozzáadjuk az ecetet és az olajat.
Tojással, sonkakockával díszítjük és meglocsoljuk extra szűz olívaolajjal. Végül köréhelyezzük a zöldségchipszet, és a sonkaszeleteket.
Lantai József