Ahogyan a híradásokban már hallhattuk, 2011. június elsejével változik a .hu domainregisztrációs szabályzat, és ezzel párhuzamosan publikusan is elindul az online regisztrációs rendszer béta változata a http://regisztrator.hu  címen.

 

Ahogyan a híradásokban már hallhattuk, 2011. június elsejével változik a .hu domainregisztrációs szabályzat, és ezzel párhuzamosan publikusan is elindul az online regisztrációs rendszer béta változata a http://regisztrator.hu  címen.

 

Az új szabályzat letölthető és részletesen megtekinthető a http://regisztrator.hu/aszf/domain-regisztracios-szabalyzat.pdf  címről. A főbb változásokat pedig néhány mondatban foglaljuk össze.

 

Megszűnik a várólista

 

A legfontosabb változás, hogy megszűnik az eddigi 14 napos várólista, így a domainek technikai ellenőrzése és a dokumentumok feltöltése után a domain igénylés várólista nélkül, rögtön a Nyilvántartó elé kerül ellenőrzésre. Várhatóan 1-2 munkanap után "Feltételes használatba adásra" kerül a domain, azaz az igénylő műszakilag használni kezdheti a domain nevet, és amennyiben bárki másnak panasza van a domain név ellen, akkor ezt 8 napon belül teheti meg.

 

Megszűnnek a prioritásos igények

 

A jelenlegi prioritásos, illetve nem prioritásos igények közötti megkülönböztetés megszűnik. Ez azt is jelenti, hogy a "first come, first served" elve érvényesül minden igényre. Ugyanarra a névre mindig csak egy igény lehet nyilvántartásba véve (nem lesz "sorbanállás").

 

Fordulópont, fizetés

 

A domainek fordulópontja a feltételes használatba adási nap lesz. Amennyiben a 8 napos feltételes használatba adási időszak alatt más panaszt nyújt be a domain ellen, és az igénylő visszalép, akkor nem kapja vissza a domain fenntartási díjat.

 

Azonnali domain igénylés

 

Miután nincs várólista, így ugyanaz a domain név csak egyszer lehet a Nyilvántartó rendszerében, ezért az online rendszerünk minden beérkező igényt azonnal továbbít a Nyilvántartó rendszerébe, amennyiben van erre elegendő fedezet az egyenlegen. Így az igénylés indítása, és a dokumentumok feltöltése közötti időszakban más már nem előzhet be. Az igénylőlap és egyéb dokumentumok csatolására 10 naptári nap áll rendelkezésre, amennyiben ez nem történik meg, a rendszer automatikusan törli a domain igénylést. Az ilyen törölt domainek másnap délben fognak felszabadulni.

 

Az átállás miatt 2011.05.31 23:00 órától nem voltak elérhetők a .hu domain műveletek az online rendszerben, várhatóan 2011.06.01 10:00 óra körül indul újra a .hu domainek igénylése, már az új szabályzat szerint.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük