2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

NETvisor ANMS-HNM – otthoni végberendezések távoli felügyelete

10 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/52106"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/anms_screen.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="54" /></a></span>Otthoni távközlési berendezések távolról való üzemi beszabályozására szolgáló rendszert fejlesztett ki a NETvisor Zrt.,  európai uniós források felhasználásával.   A fejlesztés 2010 februárjában indult, s ma már dobozos szoftverként érhető el az a megoldás, amely minden szolgáltató számára hasznos segítséget nyújthat. </p> <p> 

anms screen.thumbnailOtthoni távközlési berendezések távolról való üzemi beszabályozására szolgáló rendszert fejlesztett ki a NETvisor Zrt.,  európai uniós források felhasználásával.   A fejlesztés 2010 februárjában indult, s ma már dobozos szoftverként érhető el az a megoldás, amely minden szolgáltató számára hasznos segítséget nyújthat.

 

anms screen.thumbnailOtthoni távközlési berendezések távolról való üzemi beszabályozására szolgáló rendszert fejlesztett ki a NETvisor Zrt.,  európai uniós források felhasználásával.   A fejlesztés 2010 februárjában indult, s ma már dobozos szoftverként érhető el az a megoldás, amely minden szolgáltató számára hasznos segítséget nyújthat.

 

Rózsa Gábor, a NETvisor üzleti-üzemeltetési támogató rendszerek fejlesztési projekt-vezetője elmondta, a nagy cégek vonatkozó szoftvereivel foglalkoztak az elmúlt 10 év során, az így szerzett tapasztalatokat kívánták fokozatosan hasznosítani saját termék fejlesztésében.  Ezen OSS/PSS rendszerek;  nyilvántartó rendszer,  teljesítmény monitorozó rendszer, hibakezelő rendszer, konfiguráció menedzsment rendszer.  

A cég ezért nevezett a Közép-Magyarországi Operatív Program keretén belül a vállalati innováció támogatására meghirdetett pályázatra,  egy korábban elkészült prototípus termékük bevezetésével és piacra vitelével.

 

Milyen feladatok megoldásáról van szó?

A hazai távközlési cégek már évekkel ezelőtt túlléptek azon a szinten, amely egy ADSL szolgáltatás modemen való végződtetését jelenti. A távközlési technika fejlődésével a home gatewayeken keresztül már az egyszerű telefon szolgáltatás, s az internet adatforgalom mellett IPTV, VoIP is elérhetővé vált a végfelhasználóknál, otthon vagy az irodában.  A kommunikációt olyan eszköz, végberendezés szolgálja, amely egyszerre kezeli a fenti szolgáltatásokat.   

Az IPTV kapcsán bevezetett intelligens készülékeknek, az un. set top boxoknak a működését is felügyelet alatt kell tartani (figyelni és szabályozni kell a rajtuk átfutó adatforgalmat).  Be kell állítani pl. hogy az adott ügyfél az előfizetése alapján milyen tv-csomag elérésére jogosult, de nem csak a központ oldalán, hanem a végberendezésen is.  Az ilyesfajta feladatok megoldására, a végberendezések távoli kezelésére született a TR-069 szabvány.

A korábbi megoldásoknál egy központi rendszer egyszerre próbált megszólítani több százezer, vagy akár milliónyi végberendezést, itt viszont a végberendezés jelentkezik be egy előre megadott ütemezés szerint a központba és így indul be a kommunikáció a konfigurációs, stb. feladatok elvégzésére.

A fenti szolgáltatások felügyelete komoly feladat a távközlési szolgáltatók számára, különös tekintettel a számos gyártó által előállított eszközre és kezelői rendszerre. A szolgáltatói oldalon nagyon komoly technikai háttérre van szükség a folyamatos szolgáltatás biztosítása miatt is;  a nagyszámú ügyféltől akár több ezer visszajelzés is érkezhet egyszerre, ez pedig túlterheli, üzemképtelenné teheti („lefagyaszthatja")   a szolgáltató kiszolgáló berendezését, szerverét.  A nagy teljesítőképességű menedzsment rendszer elengedhetetlen már közepes méretű szolgáltató (50-100 ezer végberendezés) számára is, hogy az üzemeltetési feladatokat, a konfiguráció-menedzsmentet, monitorozást, hibaelhárítást gazdaságosan oldja meg.

A fenti feladatok megoldására, a használatban levő eszközök lehető legteljesebb körének távolról való felügyeletére, a NETvisor Zrt.  új, saját megoldást dolgozott ki, amellyel a TR-069-es világszabvány szerint készült készülékek kezelhetők,  ez az  ANMS rendszer. 

A NETvisor  fejlesztésének célja volt több százezer végpont kezelésére alkalmas, elérhető árú rendszer kialakítása.

Ez a rendszer a saját tulajdonú és a felhasználó tulajdonában levő berendezéseket egyaránt képes kezelni, kialakításában elsősorban a távközlési szolgáltatók tényleges igényeit igyekszik követni, a nagy gyártók által fejlesztett megoldások azonos szolgáltatásait nyújtja, azoknál  jóval olcsóbban.

Az ANMS-HNM rendszer alapfunkcióját a lakossági szolgáltatásokat nyújtó otthoni végberendezéseknek (home-gateway, set-top-box) egy központi helyről, a TR-069 protokollon át történő távoli menedzselése jelenti.

Az Ajax technológiára épülő grafikus webes felületen a felhasználók elérik az ANMS-HNM szolgáltatásait, megtekinthetik meg az otthoni végberendezések aktuális állapotát, így az ANMS bármely, web böngésző futtatására alkalmas platformon használható (Windows, UNIX, Linux).  A rendszerrel különböző jogosultságok alakíthatók ki,  ill. a beépített alapvető szerepkörök további finomíthatók.

A megoldás dobozos szoftvertermékként vásárolható meg, bevezetését egy tapasztalt rendszergazda is el tudja végezni,  minimális energiaráfordítással.

A rendszer által menedzselhető eszköz-típusok köre folyamatosan bővül, és a rendszer minimális ráfordítással további gyártók berendezésének menedzselésére is alkalmassá tehető.  Az ANMS-HNM rendszer minden egyes funkciója elérhető a nyílt nortbound SOAP interfészen keresztül, így integrációs fejlesztéssel a rendszer különböző folyamatokba egyszerűen beilleszthető, más rendszerekkel összekapcsolható.  Az egyes berendezés és konfiguráció-típusokhoz előre elkészített sablonok segítségével a konfigurációs tevékenység manuális része minimálisra szorítható.  A rendszer hangolható jogosultsági rendszerrel rendelkezik, segítségével korlátozni lehet a felhasználók által olvasható és módosítható adatok körét, valamint a kezdeményezhető műveleteket.

Az ANMS-HNM komponenseinek elosztott és redundáns szervezése jól skálázható és könnyen kialakíthatók vele hibatűrő konfigurációk, magyar cégként, a nagyoknál olcsóbban és egyszerűbben biztosítja a rendszer igény szerinti továbbfejlesztését, testre-szabását.  

 

Az ANMS HNM rendszer moduljai:

-Web GUI : adatok és állapotok megtekintésére, konfigurációs parancsokra

-SOAP NBI : tetszőleges felettes rendszer (3rd party) kapcsolódására

-TR-069 Gateway : az ügyfél-oldali berendezések elkülönítését végzi a rendszer további komponenseitől, így az eszközöktől kapott értesítések beforgathatók a rendszer gyártófüggetlen adatmodelljébe, az eszközök eléréséhez és konfigurálásához szükséges műveletek pedig függetleníthetők a TR-069 specifikus műveletektől

-LoadBalancer : a GateWay-ek és az ügyfél-oldali berendezések közötti adatforgalom dinamikus elosztására:

a modul felel a hibatűrő működésért, ha egy gateway működésképtelenné válik, akkor az általa kezelt berendezéseket a működő gatewayhez rendeli

-JobQ :  ezek a redundáns szervezésű szerverek valósítják meg a rendszer üzleti logikáját alkotó funkciókat, pl. a konfiguráció-menedzsmentet, a berendezés nyilvántartást, felhasználó-kezelést, események naplózását.

A NETvisor helyi, magyarul értő támogatást (szerviz-ellátást, hibabejelentések kezelését, üzemeltetés-támogatást,  vagy üzemeltetést) nyújt. 

Az ANMS gyártó-független megoldás, vagyis az illető távközlési cég nem kerül gyártótól függő helyzetbe, amikor a végfelhasználókhoz kihelyezendő eszközeit beszerzi.

A szolgáltató számára sokféle adat nyerhető a készülékektől, pl.:  

megfigyelhető az adatforgalom nagysága,  

a különféle csatornák kihasználtsága,

a kinyert adatok rendszerezhetők.

Ezek az adatok segítik a távközlési rendszer karbantartását, további fejlesztését, sőt piaci érvényesülését is.

Előnyt jelent a gyakorlatban, hogy valamely gond felmerülésekor az ügyfélszolgálat azonnal le tudja kérdezni (hívni) az  adatokat.

Kisebb szolgáltatók számára az ANMS  szolgáltatás-licence formájában is elérhető, vagyis azok a cégek, amelyek nem tudják megvásárolni,  működő szolgáltatásként vehetik igénybe a rendszert.

A rendszer kezeli a hurokátengedésből fakadó problémákat is (ilyenkor az előfizető nem attól a cégtől veszi a szolgáltatást, amelyik a hálózatot kiépítette).

Az ANMS  már működő változata a Magyar Telekomnál  több százezer végpontot (felhasználói eszközt)  szolgál ki, az itt szerzett fejlesztési és üzemeltetési tapasztalatokra és a NETVisor saját tesztparkjára alapozva indult el a jelen fejlesztés.  A NETvisor fejlesztési projektje az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által meghirdetett Közép-Magyarországi Operatív Program keretén belül, a Vállalati innováció támogatása témakörben.

A projekt fejlesztése  2010. február 1-vel indult, s 2011. június 30-ával fejeződött be.  Költségvetése  81,8 millió Ft-ra rúgott,  melyhez  37,8 millió Ft (45%) támogatást kaptak  (ennek felét 2013 végéig üzletkötésben produkálniuk kell).  110 „emberhónap" (100% saját erőforrás) ráfordítással, tíz fő részvételével zajlott a munka. Alvállalkozót és külső erőforrást nem vontak be a projektbe. Mint minden vonatkozó projektnek, ennek is hivatalosan előírt fenntartási időszak van kiszabva, itt a befejezést követő három évvel kell számolni.

Potenciális ügyfeleknek tartják a  hazai távközlési cégeket, a Magyar Telekomot, az Invitelt, a Telenort, a Vodafone-t, és külföldi távközlési cégeket.

Máthé János, a NETvisor Zrt. vezérigazgatója rámutatott,  az egyre összetettebb lakossági szolgáltatások térnyerésével a hagyományos otthoni végberendezéseket menedzselő eszközöket felváltják az egyre teljesebb felügyeletet nyújtó, TR-069 protokollon keresztül kommunikáló rendszerek.

A piacon nem létezett olyan megoldás, amely az elvárásoknak maradéktalanul megfelelt volna, ezért saját fejlesztés mellett döntöttek.  A visszajelzések igazolják,  van igény az ANMS-HNM rendszerre, a piac pozitívan reagál a termék megjelenésére.

A  NETVisor  új generációs informatikai és kommunikációs megoldások megvalósítójaként fogalmazza meg önmagát.   Az  ANMS-t megelőző rendszerei Magyarországon kívül több kontinensen is működnek, saját márkanévvel, vagy valamelyik távközlési berendezéseket gyártó cég márkanevén. Nemzetközi szintű együttműködése van érvényben a General Electric-kel,  ill.  egy nemzetközi bankhálózattal.  

A cég számos nemzetközi távközlési fejlesztő szervezetben és konferencián képviselteti magát.

A 100%-ban magyar tulajdonban álló NETvisor több mint egy évtizede működik, 2010-es árbevétele meghaladta az 1 milliárd forintot. 

A cég munkatársainak többsége felsőfokú műszaki végzettségű, működésében a szakmaiságra és a technológiára összpontosít, működési területei:

-Infokommunikációs rendszerintegráció

-informatikai és távközlési menedzsment megoldások

-szolgáltatásfelügyeleti megoldások: 

teljesítmény- és SLA menedzsment, riasztás kezelés, változás menedzsment, műszaki nyilvántartás, szolgáltatáslétesítés és menedzsment, hibafelügyelet, ügyfélszolgálat

-informatikai biztonsági megoldások:

 authentikációs, tűzfal, VPN és belső védelmi rendszerek tervezése és megvalósítása

-hálózatfelügyeleti központok, üzemeltetés-támogató rendszerek tervezése, fejlesztése, integrálása, távfelügyelet

-adatközpontok létrehozása és üzemeltetése

-távközlési informatikai támogató rendszerek: 

 hiba-, teljesítmény-, erőforrás-, IPTV felügyeleti, szolgáltatás- és szolgáltatási minőség (SLA) menedzsment rendszerek, valamint gyártó független elemmenedzselő rendszer

-informatikai hálózatok:   értéknövelt szolgáltatású hálózatok, integrált szolgáltatású hálózatok (adat, beszéd, videó), virtuális privát hálózatok tervezése, építése, felügyelete és szakértése

-internet/intranet szolgáltatási rendszerek:  

 tervezése, létrehozása, üzemeltetésének támogatása

-telekommunikációs és hálózati alkalmazásfejlesztés, innováció:

 a NETvisor a rendszerintegrációs tevékenységét igény esetén egyedi szoftverfejlesztéssel is támogatja

-szoftvertechnológiai kutatás, fejlesztés, oktatás: 

 az informatikai piacon való aktív részvétel mellett a vállalat jelenleg is több szálon kapcsolódik az informatikai innováció kiemelkedő hazai és nemzetközi intézményeihez.

 

 

www.netvisor.hu

http://en.wikipedia.org/wiki/TR-069

http://www.iol.unh.edu/services/testing/dsl/training/TR-069

http://www.nfu.hu/doc/249

http://ec.europa.eu/regional_policy/funds/feder/index_hu.htm

http://hu.wikipedia.org/wiki/SOAP

http://www.axiomsoftware.com/products/jobq.php

http://en.wikipedia.org/wiki/Service_level_agreement

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.