2022.augusztus.14. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Energiahatékonyság fokozása épületautomatizálással – a zéró energiafelhasználás kulcsa

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/52108"><img class="image image-preview" src="/files/images/hatter_0.jpg" border="0" width="448" height="149" /></a></span> </p><p>Magyarország kormánya elkötelezett a zöld energiák használata, és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése mellett, mert az európai energiapolitika és a különbözõ energetikai irányelvek is ezt követelik meg. Az Európai Unióban a tagállamok ösztönzik az intelligens mérõrendszerek és az automatizált ellenõrzési és felügyeleti rendszerek széleskörû alkalmazását, melynek ki kell terjedniük azokra az épületgépészeti rendszerelemekre is, amelyek nem tartoznak az Ecodesign irányelv hatálya alá.

hatter 0

Magyarország kormánya elkötelezett a zöld energiák használata, és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése mellett, mert az európai energiapolitika és a különbözõ energetikai irányelvek is ezt követelik meg. Az Európai Unióban a tagállamok ösztönzik az intelligens mérõrendszerek és az automatizált ellenõrzési és felügyeleti rendszerek széleskörû alkalmazását, melynek ki kell terjedniük azokra az épületgépészeti rendszerelemekre is, amelyek nem tartoznak az Ecodesign irányelv hatálya alá.

hatter 0

Magyarország kormánya elkötelezett a zöld energiák használata, és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése mellett, mert az európai energiapolitika és a különbözõ energetikai irányelvek is ezt követelik meg. Az Európai Unióban a tagállamok ösztönzik az intelligens mérõrendszerek és az automatizált ellenõrzési és felügyeleti rendszerek széleskörû alkalmazását, melynek ki kell terjedniük azokra az épületgépészeti rendszerelemekre is, amelyek nem tartoznak az Ecodesign irányelv hatálya alá.

  Az intelligens épületautomatizálási rendszerek olyan hálózatok, melyek emberi közremûködés és állandó emberi felügyelet nélkül is képesek komplex feladatok megoldására: képesek a környezetükbõl származó információ érzékelésére és feldolgozására, képesek önálló döntések meghozatalára és alkalmasak komplex technológiai folyamatokba történõ beavatkozásra, a folyamatok felügyeletére, illetve irányítására. Az épületfelügyelet számtalan különbözõ feladatot lát el: nemcsak a világítás, de a hûtés/fûtés, az árnyékolók rendszerének, a biztonsági rendszernek, a szórakoztató elektronikai rendszernek vezérlését is, elõsegíti ezek egymással történõ kombinációját, kommunikációját és rugalmas elosztását. A technológiát minden új épületben, sõt a következõ években a meglévõk felújítása során is egyre inkább alkalmazni kellene.

 Az épületautomatizálási rendszerek a magasabb lakókomfort biztosítása mellett az energiafelhasználást is jelentõsen csökkenthetik, létjogosultsága különösen középületeknél nagy. Alapfeladatuk, hogy bizonyos szolgáltatásokat szükség esetén automatikusan bekapcsoljanak, ez szolgálja lakókomfortunkat, a nem szükséges szolgáltatásokat pedig kikapcsolják, hogy ezáltal energiát takarítsanak meg. A leggyakoribb feladatok közé a fûtési- és hûtési rendszerek vezérlése tartozik. A fûtési, hûtési, szellõztetési, árnyékoló rendszerek összehangolásával a kényelem mellett kimutatható és érzékelhetõ költségmegtakarítás érhetõ el.

 A 2020-ra az EU által elõírt zéró energiafelhasználást csak abban az esetben lehet megvalósítani, ha megfelelõen kiépített épületfelügyeleti rendszereket alkalmazunk, mert e nélkül a megújuló energiákat alkalmazó rendszerek telepítése túlságosan sokba kerülne.

 Az 2011. október 19-20-án harmadik alkalommal megrendezésre kerülõ CEP® Clean Energy & Passive House Expo energiahatékony és intelligens épületekkel foglalkozó nemzetközi kiállítás tematikájában 2011-ben kiemelten szerepel az épületautomatizálás, mellyel radikálisan csökkenteni lehet az energiafelhasználást és ezáltal a szén-dioxid kibocsátást is. "Az energiatakarékos épületüzemeltetés egyik legfontosabb eleme az intelligens épületirányítás. Az épületek energiatudatos és gazdaságilag megtérülõ mûködtetése érdekében szükségessé vált az alacsony energiaszintû mûködést elõsegítõ épületautomatizációs rendszerek használata." –  fûzte hozzá Balogh Zoltán a CEP® Expo szakmai partnerének a KNX Hungary Épületautomatizálási Egyesületnek elnöke.

 

www.cep-expo.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.