2024.augusztus.18. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Dél-Karintia téged vár! — Az ausztriai Klopeiner See és környéke csodái

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/55318"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/KaerntenWerbung_FranzGerdl_JauseRad_CMYK.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="66" /></a></span>Tegye fel a kezét az, aki szereti a szép tájakat, a finom ételeket és italokat, no meg a teljes nyugalmat! Képzeletben biztosan sokan ezt teszik most, de tegyék meg ezt a valóságban is.  Az Alpok-Adria régiónak ezt a mesés szegletét ugyanis Budapestről mintegy négyórányi autózással könnyedén elérjük.</p> <p> 

kaerntenwerbung franzgerdl jauserad cmyk.thumbnailTegye fel a kezét az, aki szereti a szép tájakat, a finom ételeket és italokat, no meg a teljes nyugalmat! Képzeletben biztosan sokan ezt teszik most, de tegyék meg ezt a valóságban is.  Az Alpok-Adria régiónak ezt a mesés szegletét ugyanis Budapestről mintegy négyórányi autózással könnyedén elérjük.

 

kaerntenwerbung franzgerdl jauserad cmyk.thumbnailTegye fel a kezét az, aki szereti a szép tájakat, a finom ételeket és italokat, no meg a teljes nyugalmat! Képzeletben biztosan sokan ezt teszik most, de tegyék meg ezt a valóságban is.  Az Alpok-Adria régiónak ezt a mesés szegletét ugyanis Budapestről mintegy négyórányi autózással könnyedén elérjük.

 

Dél-Karintia az A2-es autópályán közelíthető meg, amelyet a Völkermarkt Ost kijáraton elhagyva St. Kanzian településen keresztül, a Dráva-hídon áthajtva érkezünk a Klopeini tó partjára. A tavak birodalmának számító régió vizei a nyári időszakban türkizzöld színben pompáznak, és nagyon kellemesen felmelegednek. A páratlan szépségű Klopeiner See különlegesnek számít még e tekintetben is, és adottságainál fogva kiválóan alkalmas hosszabb szabadság célállomásául, akár egy hosszú hétvége eltöltésére – és kifejezetten ajánlott gyerekes családok számára is. A Klopeiner See ugyanis Ausztria legmelegebb vizű fürdőtava. A napsütéses órák száma Ausztriában itt a legmagasabb, így nem is csoda, hogy bő 2000 órányi természetes fűtés jócskán felmelegíti a tó vizét, a nyári szezonban akár 28 °C-ra is. S mivel hegyi patakok nem folynak a tóba, és hideg szelek sem jellemzőek a régióra, a melegvíz-réteg a tó felszínén az 5-8 méteres mélységet is elérheti. Karintia tavai egyébként olyannyira tiszták, hogy évek óta ivóvíz minősítést kapnak. Ebben a kristálytiszta vízben érdemes kipróbálni a búvárkodás vagy a szörfözést.

A tópart kis üdülőfalu St. Kanzian, amely számtalan lehetőséget biztosít a tartalmas és önfeledt kikapcsolódásra. A tóparti séta kötelezően ajánlott program, amelyet egy-egy kulináris állomásként érdemes megszakítani akár fagylaltozónál, vagy a helyi sörkülönlegességeket is kínáló vendéglőknél.

A vízi élmények sorát is feltétlenül érdemes kibővíteni egy kis hajózással a Dráva közeli szakaszán, a völkermarkti víztározón. A Magdaléna nevű kishajó felső fedélzetén kávézgatva, – csábító süteményekkel téve teljessé a kikapcsolódás óráit – fantasztikus vízi világban és tájakban gyönyörködhetünk.  

A tó körüli régió azonban a fürdőzésen és vízi sportokon kívül egyedülállóan gazdag szabadidős lehetőségekkel is csábít. Túrázni és kerékpározni akár egész évben lehet, és érdemes is kipróbálni a tavak körül kanyargó kiváló minőségű túra- és kerékpáros ösvényeket, ahonnan varázslatos panoráma tárul elénk. Aki azonban extrémebb kalandokra vágyik, annak teljes szívvel ajánlható a „kerékpárút a hegyben" elnevezésű program, amely a Petzen hegy szlovéniai oldalán érhető el. Felejthetetlen és egyedülálló a régen bezárt bánya szűk alagútjain a hegy gyomrában tekerni hat és fél kilométeren keresztül. A koromsötét és szűk járatban sisakban és fejlámpával halad a bringás csoport a helyi vezetők által közrezárt sor biztonságában, de a felejthetetlen kaland így is valódi adrenalinbomba.

A hegyekbe zárt világ rejtelmeibe enged betekintést az Obir cseppkőbarlang is.  A korábbi bányászat során felfedezett barlang és környéke Dél-Karintia egyik legkedveltebb kirándulóhelye. A cseppkőbarlang csodálatos és páratlan akusztikáját az egyik legszebb termében felcsendülő Bach dallamokon tesztelhetjük időutazásunk során.

A közeli hegyi szerpentinen felkapaszkodva érhető el az a különleges kis birodalom, amely a Zum Florian fogadóhoz tartozó gyűjteménnyel várja a nosztalgiára vágyókat. A tematikusan berendezett termekben az elmúlt századok hegyi lakóinak személyes tárgyai, konyhai és a gazdálkodáshoz szükséges eszközei mellett egy különlegesen szépen karbantartott, és minden szükséges információval szolgáló valódi oldtimer múzeumot hozott létre az épület gazdája.  A régi járművek és motorok kedvelőinek különösen ajánlott a páratlan gyűjtemény.  A helyi étteremben pedig azokat az igazi házi ízeket kóstolhatjuk meg a sonkától a süteményig, a bodzavirág italtól a gyümölcspálinkáig, amit csak valóban a legtermészetesebb és legjobb minőségű alapanyagokból készítenek.

A kulináris örömök kihagyhatatlan része a helyi sonka és szalámi specialitások kóstolása, és Dél-Karintiában módunk van arra is, hogy azt igazi jóízű házi sörrel öblítsünk le. A Sorger család sörfőzdéjében a borostyánszínű, erősen aromás házi sör igazi gasztro élmény. Ahhoz, hogy megkóstolhassuk, bizony fel kell keresnünk a gazdát, aki a napi két-háromszáz liter friss sörét kínálja, amelyet nem tartósítószereznek és nem palackoznak – vagyis meg kell azt inni frissiben.

A régió specialitása a hajdina (más néven pohánka) is, amely gabonanövény még ünnepet is kapott október elején, amikor a valaha hétköznapinak számító alapanyag újrafelfedezését különleges készítmények kínálatában bővelkedő kis vásár is jellemzi. A reform-élelmiszernek számító hajdinából rendkívül sokféle étel készíthető, amelyek koranyártól egészen ősz végéig szerepelnek az éttermek étlapján.

A Klopeiner See környékének gazdag programkínálatából mindössze ízelítőt tudtunk nyújtani rövid beszámolónkban, felhívva a mediterrán klímájú régióra mindazok figyelmét, akik szeretnek a természettel harmóniában létezni, friss hegyi levegőn kirándulni, kristálytiszta vízben fürdeni, és igazán jókat enni-inni. Ehhez ajánljuk Dél-Karintiát, a „Tiszta életöröm országát".

 

Veni

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HÍRMORZSA

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.