2024.július.20. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

3 az 1-ben, ezúttal könyvbemutató, könyvszalon és lemezbemutató

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/55465"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/v_0.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="68" /></a></span>Mai ajánlatomban kitekintek Budapestről és Százhalombatta, Győr és Pomáz kerül a fókuszba. Remélem a programok nemcsak a helyiek számára jelentenek vonzerőt, hanem olvasóink közül is többen kedvet kapnak és meglátogatják az alábbi eseményeket. Érdemes útra kelni. </p> <p>

v 0.thumbnailMai ajánlatomban kitekintek Budapestről és Százhalombatta, Győr és Pomáz kerül a fókuszba. Remélem a programok nemcsak a helyiek számára jelentenek vonzerőt, hanem olvasóink közül is többen kedvet kapnak és meglátogatják az alábbi eseményeket. Érdemes útra kelni.

v 0.thumbnailMai ajánlatomban kitekintek Budapestről és Százhalombatta, Győr és Pomáz kerül a fókuszba. Remélem a programok nemcsak a helyiek számára jelentenek vonzerőt, hanem olvasóink közül is többen kedvet kapnak és meglátogatják az alábbi eseményeket. Érdemes útra kelni.

A villanytelepi fiú – Emlékezés Csenterics Sándorra" a „Matrica" Múzeumban.

2011. november 10-én ( csütörtökön) 11 órakor kerül sor a százhalombattai „Matrica" Múzeumban Fellegi Tamás – „A villanytelepi fiú – Emlékezés Csenterics Sándorra" című könyvének bemutatójára. A kötetet az Argumentum Kiadó jelentette meg. A bemutatón köszöntőt mond: Sinka László, Százhalombatta Város alpolgármestere. A kötetet bemutatja Szekeres József városépítő, aki 1972-től 1990-ig irányította a várost és jó kapcsolatokat alakított ki az egykori igazgatóval.

Csenterics Sándor a Dunamenti Erőmű legendás alapító igazgatója, ugyanakkor Százhalombatta "alapító atyái"-nak egyike volt. 2011. július 8-án lett volna 100 éves. Az 1950-es évek második felében nehézipari miniszterhelyettesként játszott fontos szerepet az ország ipari fejlesztésében. Ebből egyenesen következett, hogy amikor a kormány Gazdasági Bizottsága 1958-as állásfoglalása alapján 1959-ben az a döntés született, hogy Százhalombattán kell felépíteni a Dunamenti Hőerőmű és a Dunai Kőolajipari Vállalatokat, 1960-ban Csenterics Sándort nevezték ki a Dunamenti Hőerőmű Vállalat (DHV) igazgatójának. Az első kapavágástól ő irányította a beruházást. Az anekdota szerint, amikor a szakemberek sokáig tanakodtak a helykijelölésnél, Csenterics Sándor a földre vágta a sapkáját és azt mondta: "Itt lesz az erőmű!"  A Százhalombattára bevezető út az ő nevét viseli.  Fellegi Tamás írja, hogy a pályakép, amely e kötetben elénk tárul, sok mindent elárul arról a világról és környezetről, amelyben élt és alkotott. Az életútból láthatóan kirajzolódik a 20. század egy szelete is, a villamosipar fejlődése. A könyv így nemcsak Csenterics Sándornak állít emléket, hanem munkatársainak is, akikkel együtt vett részt a falvak villamosításában, a battai erőmű létrehozásában.

A könyv szerzője Fellegi Tamás, szerkesztő, rendező, újságíró közelről ismerhette Csenterics Sándort, hisz családi kötelék fűzte össze őket. Az egykori alapító igazgató lánya, Csenterics Ágnes felesége a könyv írójának.   A könyvbemutatón találkozhat a nagyközönség Csenterics Sándor lányával Csenterics Ágnes rendezővel is, aki büszkén ápolja édesapja emlékét.

A kötet a helyszínen, kedvezményes áron megvásárolható, s a szerzővel dedikáltatható.

Mindenkit sok szeretettel várnak a könyvbemutatóra, hogy együtt emlékezhessenek Csenterics Sándorra, az egykori „villanytelepi fiúra", aki sokak emlékében pozitív példaként él tovább.

 „Matrica" Múzeum, Százhalombatta

„A villanytelepi fiú – Emlékezés Csenterics Sándorra"

2011. november 10-én 11 órakor.

 

XI. Győri Könyvszalon a Győri Nemzeti Színházban, 2011. november 11-13.

A kisalföldi megyeszékhelyen rendületlenül hisznek benne, hogy az olvasó ember a mai világban is pótolhatatlan érték: idén XI. alkalommal rendezik meg Győrben a Könyvszalont.

A Könyvszalon otthona évek óta a Győri Nemzeti Színház, ahol gazdag könyv- és

programkínálattal várják az érdeklődőket. A XI. Győri Könyvszalon egy teljes hétvégén keresztül ünnepli a könyvet, az írott szót, de a rendezvénysorozat nemcsak a könyvek seregszemléje, hanem Győrben három napig együtt lesz az egész ország olvasni szerető közössége: írók, költők, kiadók, előadóművészek várják az érdeklődőket.

A XI. Győri Könyvszalon célja az olvasás népszerűsítése, a kortárs magyar irodalom

megismertetése, a könyvek és az események színes kavalkádja mindenkit olvasásra buzdít.

A Könyvszalon azt hirdeti: az információs társadalom szinte követhetetlen változásai, az internet, a mobiltelefonok világa mellett is fontos szerep jut a könyvnek: tudást hordoz, ismereteket sugároz, szórakoztat, kikapcsol.

A Könyvszalon sokaknak maga a földre szállt kultúrparadicsom, ahol izgalmas események

– konferencia, színházi est, koncert, kerekasztal-beszélgetés, irodalmi vetélkedő, mesekuckó –

színesítik a programot. A könyvek seregszemlén egymásra talál író és olvasó, könyv és ember.

Válogatás a XI. Győri Könyvszalon programjaiból:

„A szegényember winchestere – elektronikus üzenet és eleven szó" – előadó: Lackfi János költő,

„Fókuszban a mű és a befogadó között" – előadó: Jankovics Marcell művelődéstörténész, Iránytű a végtelenhez – Böjte Csabával Ozsvárt Tamás újságíró beszélget,

Szívdesszert – Varró Dániel szerzői estje – közreműködik a Hangraforgó együttes,

Creatio – Teremtés – A Sator Quartet és Bognár Szilvia lemezbemutató koncertje Vendég: Lovasi András,

Vöröshajú lányok – A Sebő együttes gyermekműsora,

Kövek a zsebben – Bravúrszerepben Rudolf Péter és Kálloy Molnár Péter,

Aequilibrium – Péreli Zsuzsa textilművész tárlata a Városi Művészeti Múzeumban – közreműködik Tolcsvay László zeneszerző,

Pletykaanyu – Kortárs irodalmi vetélkedő,

Digitális irodalmi szeminárium és workshop…

A Győri Könyvszalon idei Alkotói Díját Varró Dániel költő, műfordító kapja.

A XI. Győri Könyvszalon valamennyi rendezvénye ingyenes.

Részletes program: www.gyoriszalon.hu  és www.gevk.hu

XI. Győri Könyvszalon

Győri Nemzeti Színház

2011.november 11-13. (péntek – vasárnap)

 

Ismét lemezbemutató koncertet ad a Four Bones Quartet.

A Four Bones Quartet 2002-s megalakulása óta aktív résztvevője a hazai és külföldi zenei életnek. Nagy sikerrel koncerteznek Európában és Ázsiában is. Fellépéseik során eljutottak Angliába, Ausztriába, Németországba, Dániába, Bulgáriába, de koncerteztek a Zeneakadémia Nagytermében, a Művészetek Palotájában, a Francia Intézetben és a Ludwig Múzeumban is. Állandó résztvevői  hazai fesztiváloknak és a kiemelt zenei eseményeknek, mint a Sziget fesztivál, a Múzeumok Éjszakája vagy a Plein Art Kortárs Művészeti Fesztivál.
Szeptemberben jelent meg nagylemezük Crossroads címmel, mely kiváló magyar kortárs zeneszerzők műveit mutatja be. A lemez izgalmas és egyedülálló zenei anyaga közelebb kívánja hozni a közönséget a kortárs zenéhez. A crossovertől a tangón át a népies és jazz elemekkel tűzdelt, dadaista versre komponált alkotáson keresztül, a „cirkuszi marschig" minden megtalálható rajta. A nagy sikerű szeptemberi lemezbemutatót követően most Pomázon a Teleki Wattay Művészeti Iskola Hangversenytermében csendül fel a Crossroads című album.

Műsor:
Barabás Árpád: Crossover Game

Stollár Xénia: Argentin Szvit (Suite Argentina)

Tallér Zsófia: Light Suite

Lázár Zsigmond: Gadji beri bimba

Nagy János: Kanásztánc

Közreműködnek:

Four Bones Quartet (Juhász István, Villányi László, Kasza Nándor, Gyetvai Péter)

Herczku Ágnes (ének), Szakács Ildikó (ének), Nagy János (zongora), Nagy Zsolt (ütőhangszerek), Szerényi Béla (tekerőlant), Duka Tibor (nagybőgő), Mohl Hajnalka (tánc)

Szeghalmi Endre (tánc), Magyar Bálint (próza).

Four Bones lemezbemutató koncert

Teleki-Wattay Művészeti Iskola

Pomáz, Templom tér 3.

2011. november 15-én 18.30 órakor
Bérletes koncert! Támogatói jegyek válthatók a helyszínen: 1500 Ft.

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.