2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Féléves pénzügyi jelentés a 2011. szeptember 30-ával végződő hat hónapra vonatkozóan

7 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/55484"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image15_11.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="72" /></a></span><em>A várakozásoknak megfelelő eredmények: növekedés, beruházások, készpénztermelés, részvénytulajdonosi hozam.</em>

image15 11.thumbnailA várakozásoknak megfelelő eredmények: növekedés, beruházások, készpénztermelés, részvénytulajdonosi hozam.

image15 11.thumbnailA várakozásoknak megfelelő eredmények: növekedés, beruházások, készpénztermelés, részvénytulajdonosi hozam.

A második negyedévben az alapszolgáltatásokból származó csoportszintű árbevétel +1,3%-kal(*) nőtt; Európa: -1,2%l(*), Afrika, Közel-Kelet és a Csendes-óceán térsége: +8,2%l(*) Az első féléves EBITDA eredmény 2,3%-kal, 7,5 milliárd GBP-re nőtt; az EBITDA marzs 0,6 százalékponttal, 32,0%-ra csökkent a várakozásoknak megfelelően.A korrigált üzemi nyereség 6,0 milliárd GBP volt, és ezzel az éves előrejelzés 11,4-11,8 milliárd GBP-re nőtt.A szabad cash flow 2,6 milliárd GBP volt; a 6,0-6,5 milliárd GBP-s éves előrejelzés megerősítve(1) .Az időközi osztalék 3,05 penny, ami 7,0%-os növekedést jelent; ezzel egyidőben 4,0 penny összegű rendkívüli osztalék is fizetendő

 

 

Pénzügyi adatok

A 2011. szeptember 30-ával záródó hat hónap

millió GBP

                     Éves változás

      Tervezett       Előző időszakhoz

      %                   képest       %                              

Csoportszintű árbevétel

23 520

+4,1

+2,2

A Csoport szolgáltatásokból származó árbevétele

21 894

+3,1

+1,4

Európa

15 337

+1,6

(1,3)

Afrika, Közel-Kelet és a Csendes-óceán térsége

6 376

+6,8

+8,4

Korrigált üzemi nyereség

6 035

(0,6)

+4,4

Szabad cash flow

2 616

(25,0)

 

Egy részvényre jutó nyereség

13,06p

(8,7)

 

Egy részvényre jutó korrigált nyereség

7,75p

(11,5)

 

Egy részvényre eső osztalék időközi összege

3,05p

+7,0

 

 

Folyamatos előrehaladás stratégiánk megvalósításában

  • Adatforgalomból származó árbevétel +23,8%(*), az okostelefonok elterjedtsége Európában 21,7%-ra nőtt a második negyedévben; a szerződéssel rendelkező ügyfelek 24%-a Európában(2) integrált tarifacsomaggal rendelkezett (hanghívás, SMS és adat).
  • A Vodafone nagyvállalati ügyfelektől származó árbevétele 2,6%(*)-kal nőtt, ami az új ügyfeleknek, az összehangolt szolgáltatásokra irányuló igény növekedésének és a már meglévő ügyfelek által igénybevett szolgáltatások bővülésének volt köszönhető.
  • Továbbra is nagy a lendület a feltörekvő piacokon. Indiában a szolgáltatásokból származó árbevétel 18,4%(*), Törökországban 27,9%(*), a Vodacom-nál 7,3%(*)-kal emelkedett.
  • Még nagyobb figyelem az új szolgáltatásokra: M-Pesa már 7 piacon, 27 millió regisztrált felhasználóval; charge-to-bill (mobilvásárlás) szolgáltatás elindítása Európában; a gép-gép közötti kommunikációs megoldások árbevétele 33%-kal(*) nőtt 6,2 millió meglévő SIM kártya mellett.
  • 2,8 milliárd GBP osztalék a Verizon Wirelesstől 2012. januári esedékességgel, 2,0 milliárd GBP rendkívüli osztalék fizetendő a Vodafone részvényeseinek; SFR érdekeltségek értékesítve, 4,0 milliárd GBP lekötve részvényvisszavásárlásokra.

Megjegyzések:

(*)  A (*)-gal jelölt összegek a dokumentumban olyan növekedést jelölnek, amelyek a megfelelő időszakkal való összehasonlítás szerint értelmezendőek mind a fúzió és vállalatfelvásárlási tevékenységek, mind pedig a valutaárfolyamokat tekintve.

(1)    Nem tartalmazza a Verizon Wirelesstől 2012 januárjában esedékes osztalékot

(2)    Öt európai piac: Németország, Olaszország, Spanyolország, Egyesült Királyság, Hollandia.

 

Vittorio Colao (a Csoport vezérigazgatója) a pénzügyi jelentéssel kapcsolatban elmondta:Egy évvel a módosított stratégiánk bejelentését követően nagy léptekkel haladunk céljaink elérése felé. A legtöbb jelentős piacunkon tovább tudtunk terjeszkedni a hálózat kiváló minőségére és a még teljesebb felhasználói élményre való jobb odafigyelés révén. Mindemellett a legfontosabb területeken (adatszolgáltatás, vállalati szektor, fejlődő piacok) továbbra is árbevétel-növekedést értünk el.

Ugyanakkor azon elkötelezettségünknek is sikerült eleget tenni, hogy a nem a Vodafone által irányított érdekeltségeink sikeres értékesítése révén, a Verizon Wirelesstől esedékes osztalék bejelentésével, valamint a részvénytulajdonosi hozamot biztosító főbb folyamatok segítségével további értéket teremtsünk.

Habár továbbra is tudatában vagyunk a bizonytalan gazdasági kilátásoknak, biztosak vagyunk abban, hogy megfelelő stratégiával és képességekkel rendelkezünk a folyamatos fejlődés biztosításához, amit a költséghatékony működés, a további beruházások és a készpénztermelés is elősegít.

Pénzügyi áttekintés

A Vállalatcsoport

A csoportszintű árbevétel 4,1%-kal 23,5 milliárd GBP-re nőtt, ami 2,2%-os(*) növekedést jelent éves összehasonlításban. Az alapszolgáltatásokból származó árbevétel 1,4%-kal(*) nőtt a pénzügyi év első felében, és 2,2%-kal(*) a második negyedévben. Ha nem számítjuk a mobil végződtetési díjak csökkentésének hatását, akkor a szolgáltatásokból származó árbevétel 3,8%-kal(*) volt több. A Csoport teljesítménye azt mutatja, hogy továbbra is nagy az igény az adatszolgáltatások iránt, valamint a hangalapú szolgáltatások további bővítésére vonatkozóan a feltörekvő piacokon. Az eredményekre negatív hatással volt a törvényi szabályozás változása, valamint a hangalapú szolgáltatások tarifáinak az erős versenyhelyzet miatti csökkentése.

A Csoport EBITDA eredménye 2,3%-kal 7,5 milliárd GBP-re nőtt. Az EBITDA marzs a várakozásoknak megfelelően 0,6 százalékponttal csökkent éves összehasonlításban. A marzsnál bekövetkezett csökkenés a spanyolországi ármódosításoknak, valamint Ausztrália teljesítményének tudható be, amit megfelelő költséggazdálkodással részben sikerült ellensúlyozni.

Mobil adatforgalom: az adatforgalomból származó árbevétel 23,8%-kal(*) 3,1 milliárd GBP-ra nőtt az egy évvel korábbi eredményhez képest, s jelenleg a vállalatcsoport szolgáltatásokból származó árbevételének 14%-át teszi ki. Az adatszolgáltatások jelentik a Vodafone és az iparág számára a legjobb lehetőséget az elkövetkező néhány évben, s továbbra is azon leszünk, hogy ügyfeleinket az adatszolgáltatások további használatára ösztönözzük.

A készülékválaszték bővítésével, valamint a vonzó ajánlatok révén sikerült az okostelefonok elterjedtségét 21,7%-ra növelni az európai ügyfelek körében. Ezen ügyfelek 58,7%-a már rendelkezik adatcsomag-előfizetéssel. A megfelelő árazás egyre fontosabb szerepet játszik annak megelőzésében, hogy az adatszolgáltatások kiváltsák a hangalapú szolgáltatások és az SMS küldés szerepét, valamint annak biztosításában, hogy az adatforgalomból származó árbevétel a várakozásoknak megfelelő legyen. Ennek érdekében az ügyfelek részére olyan integrált csomagokat (hangalapú és adatszolgáltatások, valamint SMS) kínálunk, amelyek függetlenné teszik az árbevételt a változó felhasználói szokásoktól, és biztosítják az adatszolgáltatások használatának jövőbeli bővülését is. Az első félév végén a szerződéssel rendelkező ügyfeleink 24%-a integrált csomagra fizetett elő az öt legnagyobb európai piacunkon.

Folytattuk a nagy volumenű hálózatfejlesztési beruházásokat is az adatszolgáltatásoknál szükséges még jobb lefedettség, nagyobb sebesség és megbízhatóság érdekében. Az LTE szolgáltatások elindítása Németországban sikeres volt, s ma már több mint 50 ezer ügyfél használja ezt, akik megelégedettségükről adnak hangot. A vizsgált időszakban további frekvencia-pályázatokat nyertünk Spanyolországban és Olaszországban is, s ezzel az ügyfelek által elvárt szolgáltatás-bővítést a legjobb hálózati minőséggel kombinálva tudjuk biztosítani. 

Új szolgáltatások: jelentős árbevételi lehetőségeket látunk az új szolgáltatásokban, s ez két fő tényezőnek tudható be: egyrészt a hálózat fejlettségének növekvő szintje, másrészt pedig a különféle eszközök és a felhasználók közti hálózati kapcsolatok kiépítésének lehetősége, amit a mobilhálózatok magas lefedettsége tesz lehetővé.

A vizsgált időszak alatt indítottuk el a „charge to bill" (mobilvásárlás) szolgáltatásunkat számos európai piacon és egy sor mobil operációs rendszeren. Ez egy olyan platform, amellyel az ügyfelek online alkalmazás-áruházakban történő vásárlásaikat Vodafone-os előfizetésük számlájára tehetik meg, ezzel is egyszerűbbé téve a vásárlás lebonyolítását. A kezdeti eredmények nagyon biztatóak, s folytatjuk a szolgáltatás elterjesztését az elkövetkező hónapokban is.

A gép-gép közötti kommunikációs megoldások (M2M) árbevétele erős növekedést mutatott a közműszolgáltatásoknál végrehajtott szabályozásnak, valamint a gépjárműiparban egyre jobban elterjedő telemetria és adatkövető megoldásoknak köszönhetően.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.