2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

3 az 1-ben, de kivételesen a mai napon írhatnám azt, hogy 2 + 1

8 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/55511"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/e_0.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="57" /></a></span>Hogy miért? Nos, művészeti iskolák programját ajánlanám figyelmükbe, az egyik a KREA Kortárs Művészeti Iskola, a másik pedig a WERK Akadémia. A KREA 2 nap alatt 2 kiállítással örvendezteti meg látogatóit, míg a WERKnél, mint 1 krimiben - Halál a konyhában. Azért a KREA is kitesz magáért, hiszen a Térélmény mellett egy Duelt, azaz párbajt is láthatunk. Félnünk jó lesz? Azt hiszem igen. De azért ne álljunk félre, inkább menjünk el mindkét helyre.</p> <p> 

e 0.thumbnailHogy miért? Nos, művészeti iskolák programját ajánlanám figyelmükbe, az egyik a KREA Kortárs Művészeti Iskola, a másik pedig a WERK Akadémia. A KREA 2 nap alatt 2 kiállítással örvendezteti meg látogatóit, míg a WERKnél, mint 1 krimiben – Halál a konyhában. Azért a KREA is kitesz magáért, hiszen a Térélmény mellett egy Duelt, azaz párbajt is láthatunk. Félnünk jó lesz? Azt hiszem igen. De azért ne álljunk félre, inkább menjünk el mindkét helyre.

 

e 0.thumbnailHogy miért? Nos, művészeti iskolák programját ajánlanám figyelmükbe, az egyik a KREA Kortárs Művészeti Iskola, a másik pedig a WERK Akadémia. A KREA 2 nap alatt 2 kiállítással örvendezteti meg látogatóit, míg a WERKnél, mint 1 krimiben – Halál a konyhában. Azért a KREA is kitesz magáért, hiszen a Térélmény mellett egy Duelt, azaz párbajt is láthatunk. Félnünk jó lesz? Azt hiszem igen. De azért ne álljunk félre, inkább menjünk el mindkét helyre.

 

A KREA iskola két kiállítással kapcsolódik a héten kezdődő Portfolio Points rendezvénysorozathoz. 2011. november 10-én „DUÆL" – Bölecz Lilla és Nyári Eszter első önálló kiállítása, november 11-én pedig a KREA Kortárs Művészeti Iskola hallgatóinak vizsgamunkáit bemutató „Térélmény" tekinthető meg.

 

A KREA Kortárs Művészeti Iskola bemutatja:

DUÆL – Bölecz Lilla és Nyári Eszter első önálló kiállítása.

Bölecz Lilla és Nyári Eszter a KREA Kortárs Művészeti Iskola harmadéves tervezőgrafikus hallgatói. A lányok már többször lehetőséget kaptak, hogy munkáikat az iskolai kiállítások keretében prezentálják, de a nagyközönség előtt ez alkalommal mutatkoznak be először önállóan. Bölecz Lilla és Nyári Eszter első önálló kiállítása a Krea Kortárs Művészeti Iskola égisze alatt kerül megrendezésre, mely rendezvény az iskola azon törekvéseinek egyike, hogy önálló bemutatkozási lehetőséggel segítse a tehetséges hallgatók szakmai továbbjutását és fejlődését.

A Szimpla Kert éttermi szintjén látható alkotások egy része személyes jellegű, másrészt iskolai vizsgafeladat. Többségében figurális grafikák, de kiállításra kerül több olyan kreatív csomagolásterv is, amelyet kézi rajzok díszítenek. A kiállítás címe az alkotók közös munkájára utal; „dual", mint kettős, és „duel", mint párbaj, hiszen a bemutatott anyagok között lesznek ugyanannak a feladatnak a különböző megoldásai is.

A kiállítást Kocsis Nagy Noémi művészettörténész nyitja meg, aki egyben a KREA iskola oktatója. Saját blogján (http://artificium-artis.blogspot.com) így írt a tanítványairól.

Nyári Eszterről:

„Ha nem ismernénk Nyári Eszter nagyszerű anatómiai rajzait és katalógusterveit, prospektusait, csomagolásterveit el sem hinnénk, hogy milyen jól tud rajzolni. No nem, mintha nem lenne kellőképpen tehetséges, de egyes színes emberrajzait elnézve, amin tudatosan torzított fejeket rajzol, úgy érezzük, mintha egy autodidakta művész ragadott volna ceruzát, hogy aztán kellőképpen és kellemesen csalódjunk, amikor Eszter más műveivel találkozunk, hogy végre összeálljon a fejünkben a kép."
Bölecz Lilláról:

„Ami engem Lilla rajzaiban megfogott, aki egyébként a tanítványom, az egyrészt a rajzokból áradó líraiság, szépség, kifinomultság, szomorúság és álomszerűség. (…) Lilla tussal rajzolja meg álmai szörnyalakjait és ha kell, photoshoppal kiszínezi őket, de a kiindulási alap mindig a kézi rajz, ami igen örvendetes számomra akkor, amikor lépten-nyomon rajzolni nem tudó, vagy nem is akaró álművészek árasztják el a szakmát."

 DUÆL – Bölecz Lilla és Nyári Eszter első önálló kiállítása

Szimpla Kert (emelet), 1075 Budapest, Kazinczy u. 14
Megnyitó: 2011. november 10., péntek, 19:30 óra

A kiállítást megnyitja Kocsis Nagy Noémi művészettörténész, a KREA oktatója.

Megtekinthető 2011. december 8-ig a Szimpla Kert nyitvatartási idejében. A belépés díjtalan! 

http://pimf.tumblr.com  (Bölecz Lilla oldala)
http://ndashgraphics.com  (Nyári Eszter oldala)

A KREA bemutatja: Térélmény.

A félévente rendszeresen megrendezett vizsgamunkákból válogatott kiállításon ez alkalommal elsősorban építészettel és enteriőrrel kapcsolatos alkotások kerülnek bemutatásra. Kiemelt helyet kapnak az iskola előterében és folyosóján az idén végzett fotósok Művészetek Palotájáról készült képei, a stylistok és a fotósok közösen készített enteriőrfotói, valamint a harmadéves enteriőrtervező hallgatók étterem design feladatai, amihez a tervezőgrafikus hallgatók az arculati elemeket is elkészítették. A másodéves lakberendező hallgatók saját otthoni irodát (home-office), az elsősök pedig sztárlakást terveztek. 

A grafikusok termében figuraterveket, rendezvény arculat, csomagolás, magazin és naptár terveket valamint éves jelentést tekinthetnek meg a látogatók. A stylistok szokásos magazin divatstory és ellentét pár styling képei mellett idén új témát is kaptak: egy létező vagy elképzelt állat stílusjegyeiből inspirálódva kellett megalkotniuk egy ember imidzsét. Kiállításra kerülnek továbbá a divattervező, illetve a webdesign szakos hallgatók a 2010/2011-es tanévének második félévét lezáró vizsgára készült alkotásai, így a KREA összes szakja képviseli magát valamilyen formában. 

A megnyitó eseményhez kapcsolódik egy vetítéssel egybekötött kerekasztal beszélgetés az építészeti és design sajtó jövője, a fotózás szemléletének változásáról, az enteriőrstylist szerepéről. A diskurzus moderátora Lovas Cecília a Designroom magazin volt főszerkesztője, vendégei lesznek: Pfisztner Gábor művészettörténész, kritikus, Barbay Csaba és Darabos György fotósok, Bojár Iván András művészettörténész, művészeti szakíró, az Octogon magazin főszerkesztője, Hakkel Vanda a Home magazin szerkesztője, Matisz Aliz enteriőrstylist és Milassin Levente a Designpumpa blog szerzője.

 

Megnyitó időpontja: Péntek, 2011. november 11-én 19:00 óra

KREA Kortárs Művészeti Iskola

1051 Budapest, Október 6. utca 18. félemelet

A kiállítást megnyitja Pfisztner Gábor művészettörténész, a KREA oktatója, majd kerekasztal beszélgetés. 

Megtekinthető 2011. december végéig hétköznapokon 10-19 óráig.

A belépés díjtalan!

www.kreaiskola.hu

 

Halál a konyhában" – Marjai Judit kiállítása a Werk Akadémián.

2011. november 11-én, pénteken 20.30 órakor nyílik a Werk Galériában Marjai Judit „Halál a konyhában" című tárlata.  A kiállítást megnyitja Bojár Iván András, művészettörténész.
A „Halál a konyhában" azokról az élelmiszerekről szól, amelyeket mi magunk állítunk elő, hogy aztán magunkat mérgezzük velük.  De szól arról is, hogy az élelmiszerekkel együtt a környezetünket is mérgezzük.  Disznófej, ezüstösen csillámló lazac, kakastaréj és egy mosolygó lángos. Marjai Judit új kiállításának bizarr kellékei. A mérgezés és a pusztulás eszközei. És talán lelkének, gondolatainak darabjai.

Marjai Judit terápiás célzattal dolgozik. Képein erőszak és brutalitás van, egyfajta perverz mazochizmus, amivel a művész fel akarja rázni az embereket, hogy felhívja a figyelmet a megoldandó társadalmi, közéleti kérdésekre.

Gondoljuk csak meg, a legdemokratikusabb dolog az élelmiszer. Mindenki eszik, a koldus és a gazdag is. Ha nem bízhatsz meg abban a falatban, amit lenyelsz, akkor megbízhatsz-e a politikusaidban vagy az orvosodban például? Honnan van egy falat kenyér? Hány ember dolgozott rajta, és mi vezérelte őket? A jóság, a gazdagodás, esetleg a szükség? Ha leülsz, és ezt átgondolod, kiráz a hideg. Minden mélyebbre és mélyebbre mutat." – árulta el Marjai Judit.

A képek szereplői: Bódis Kriszta, Dénes Dóra, Fábry Péter, Karafiáth Orsolya, Orgon Albert, Sára Kata, Ugron Zsolna, Wahorn András.

A kiállítás a Werk Akadémia Werk Galériájában kerül megrendezésre, követve a már korábban is nagysikerrel megrendezett tárlatokat. Eddig bemutatásra került művészek többek között: Borsos Lőrincz Lilla, Germán Fatime, Gyarmati Zsolt, Horváth Judit, Kupeczik Ágnes, Márk Iván, Szenteleki Gábor, Weiler Péter, Komáromi Judit.

Marjai Judit 1981-88 között Magyarország egyik legismertebb modellje, 1989- ben már hazai rock sztárokkal fotózik, de Angliában Phil Collinssal is. A 90-es évek elején a Magyar Divatintézetben és  Kirgíziában tanít.

Kiállításai: Hét Főbűn, Elcseszett paradicsom, KádEr, Mindennapi szentjeink, CsendÉlet, Bujaság, Jelenetek a Dologházból.

Népszerű blogot vezet. Médiaszemélyiség.

 

Werk Akadémia, Budapest, V. Arany János u. 10. 4. emelet

„Halál a konyhában" – Marjai Judit kiállítása

2011. november 11. péntek 20.30.

A kiállítást megnyitja Bojár Iván András.

A megnyitó után hagyományosan zene: Eleven.

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.