2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

3 az 1-ben, az ajánlatom ezúttal 2 színházi esemény és 1 hangverseny.

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/55517"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/z_1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="72" /></a></span>A Thália Színházban az Equus bemutatójára, az Új Színházban Glazov Viktória kiállítására és végül egy hagyományos zsinagógai hangversenyre szeretném felhívni olvasóink figyelmét. Mindhárom program különleges, érdemes időt szakítani rájuk. Jó szórakozást.  

z 1.thumbnailA Thália Színházban az Equus bemutatójára, az Új Színházban Glazov Viktória kiállítására és végül egy hagyományos zsinagógai hangversenyre szeretném felhívni olvasóink figyelmét. Mindhárom program különleges, érdemes időt szakítani rájuk. Jó szórakozást.  

z 1.thumbnailA Thália Színházban az Equus bemutatójára, az Új Színházban Glazov Viktória kiállítására és végül egy hagyományos zsinagógai hangversenyre szeretném felhívni olvasóink figyelmét. Mindhárom program különleges, érdemes időt szakítani rájuk. Jó szórakozást.  

 

Az elmúlt években az egész világon újra elindult az "Equus hullám", amely hazánkat is elérte. Novembertől a Thália Színházban Alföldi Róbert és Szamosi Donáth alakítják a két főszerepet, de az előadásban többek mellett feltűnik Béres Ilona és Kútvölgyi Erzsébet is, aki a budapesti ősbemutatóban a fiatal lány, Jill szerepét játszotta.

 „Két éve, egy hétvégén az egyik barátommal elmentünk egy istálló mellett, akinek erről egy döbbenetes bűntény jutott eszébe: egy fiatal fiú valami hegyes szerszámmal hat lovat megvakított egy éjszaka alatt. Semmilyen egyéb információ nem volt birtokomban az esettel kapcsolatban, de a hangulata így is megfogalmazódott bennem." (Peter Schaffer)

Alan Strang, a zavart elméjű fiú, egyetlen éjszaka alatt megvakít hat lovat egy patakéssel, ezért pszichiátriai kezelés alá kerül. Martin Dysart pszichiáter feladata feltárni az utat, ami a szörnyű bűntettig vezetett. A kezelések során a fiú és Dysart idegölő csatákat vívnak, hogy megismerjék egymás titkait. De végeredményben ki kinek a páciense?

Dysart a saját démonjai szürke rabja. Alan együtt vágtat a sajátjaival. A fiú és orvosa között szövődő kapcsolat mindkettejük életét megváltoztatja, de megmenti-e…?

Peter Shaffer világhírű drámájának ősbemutatója 1973-ban Londonban volt. Budapesten 1980-ban Darvas Iván és Gálffi László főszereplésével tartották meg a premiert.

 

Thália Színház

Bemutató: 2011. november 16.

Peter Shaffer: Equus

Szereplők:

Martin Dysart, pszichiáter: Alföldi Róbert

Alan Strang: Szamosi Donáth

Dora Strang, az anyja: Kútvölgyi Erzsébet

Frank Strang, az apja: Kőszegi Ákos

Hesther Salomon, bírónő: Béres Ilona

Jill: Holecskó Orsolya

 

Fordította: Göncz Árpád

Díszlet: Cziegler Balázs

Jelmez: Bognár Hajnalka

Világítás: Stadler Ferenc

Zene: Sabák Péter, Boros Levente

Mozgás: Vida Gábor

A rendező munkatársa: Kis-Kádi Judit

Rendező: Dicső Dániel

 

2011. november 11-én, pénteken délután, a PortfolioPoints hivatalos eseményeként

Glazov Viktória: Blue-Gold-White című festmény kiállítása nyílik az Új Színházban.

A kiállítást megnyitja: Márta István zeneszerző, az Új Színház igazgatója és Jankovits Barnabás, a PortfolioPoints ötletgazdája. Közreműködik: Éles Gábor gitárművész. 

Glazov Viktória: Blue-White-Gold

Élem az életet, szemlélem az életet, tanulom az életet.
A festmények révén is.

Kérdéskörök fogalmazódnak meg; a válaszok megjelennek.

Válaszok, melyek örömök, tényleges és vágyott örömök.

Modernkori konstruktív naivitás. Gyermeki rácsodálkozás a világra, és vágy a harmóniára.

A képek ismételt átéléseket tükröznek – általuk (is) a pozitív élményeket keresem és a meglelteket örökítem meg. Ez a folyamat egy, a szépség meglátására törekvő állandó tanulás.

Két kérdés: vajon a korábbi időkből a fejlődés során, mely értékeket érdemes és kell továbbvinni; s melyeket kell eltökélten őrizni?

A válasz objektivizált megjelenési formái a horgolmányok és a Zsolnay-pirogránitok.

A horgolmányokat 95 éves Nagymamám hagyta rám örökül; a Zsolnay-pirogránitokra pedig a szecesszió és a kortárs művészet kölcsönhatása révén figyeltem fel – számomra mindkét motívum a szépséget és az életigenlést jelenti.

A makro a mikroból születik – a nagyhorderejü szimbolikák a mikrora is utalnak, a férfi- és női lét értékeire, hogy mindkét nem szükségszerü célja és feladata a fejlődés… „(Glazov Viktória)

 

Új Színház

1061 Budapest, Paulay Ede u. 35.

2011. november 11-én 17.15 órakor

Glazov Viktória: Blue-Gold-White

A kiállítás megtekinthető 2011. november 23-ig minden nap 10 órától 18 óráig és az előadások előtt, valamint a szünetekben.

 

Jótékonysági koncert az Élet Menete Alapítvány javára november 13-án a Dohány utcai Zsinagógában. Az őszi, most már hagyományosnak mondható jótékonysági koncerten, az idei évben is a művészek – Koncz Zsuzsa, Tolcsvay László, Kulka János, Érdi Tamás – tiszteletdíj nélkül lépnek fel, ezzel támogatva az Élet Menete Alapítvány célkitűzéseit.

A koncert fővédnökei az elmúlt évben megrendezésre kerülő jótékonysági koncert közreműködői Hernádi Judit, Kern András, Heilig Gábor és Sztevanovity Zorán.

Az Élet Menete Alapítvány a világ 53 országában működik, és mindenhol önkéntesek végzik felelősségteljes munkájukat a hitközségek és különböző más alapítványok támogatásával. Az alapítvány pályázatokból és egyéni adományokból tartja fent magát.

Az élet menete emlékprogramon évről-évre több tízezer ember vesz részt Budapesten és a volt haláltáborok helyszínein Auschwitz-Birkenauban egyaránt, felekezeti hovatartozásukra való tekintet nélkül, hogy közösen emlékezzenek meg a holokauszt valamennyi áldozatára, valamint felhívják a figyelmet arra, hogy soha, sehol a világon ez ne történhessen meg többet, semmilyen népcsoporttal.

EMLÉKEZNI ÉS EMLÉKEZTETNI minden jóérzésű ember kötelessége!

November 13-án (vasárnap), 18 óra

Dohány utcai Zsinagóga

Jótékonysági koncert az Élet Menete Alapítvány javára

Koncz Zsuzsa – Tolcsvay László – Kulka János – Érdi Tamás

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.