2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Szent Márton Újborfesztivál és Libator fesztivál a Skanzenben

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/55519"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/l.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="60" /></a></span>A téli nyitva tartás legizgalmasabb és legpezsgőbb eseményére, az őszbúcsúztatással és torkoskodással egybekötött Szent Márton Újborfesztivál és Libator fesztiválra idén november 12-én és 13-án kerül sor a szentendrei Skanzenben. A több ezer embert megmozgató rendezvényen a remek és bőséges gasztronómiai kínálat mellett a látogatók részesei lesznek a Márton-napi szokásoknak, hagyományoknak és természetesen helyet kapnak az őszi tevékenységek is.

l.thumbnailA téli nyitva tartás legizgalmasabb és legpezsgőbb eseményére, az őszbúcsúztatással és torkoskodással egybekötött Szent Márton Újborfesztivál és Libator fesztiválra idén november 12-én és 13-án kerül sor a szentendrei Skanzenben. A több ezer embert megmozgató rendezvényen a remek és bőséges gasztronómiai kínálat mellett a látogatók részesei lesznek a Márton-napi szokásoknak, hagyományoknak és természetesen helyet kapnak az őszi tevékenységek is.

l.thumbnailA téli nyitva tartás legizgalmasabb és legpezsgőbb eseményére, az őszbúcsúztatással és torkoskodással egybekötött Szent Márton Újborfesztivál és Libator fesztiválra idén november 12-én és 13-án kerül sor a szentendrei Skanzenben. A több ezer embert megmozgató rendezvényen a remek és bőséges gasztronómiai kínálat mellett a látogatók részesei lesznek a Márton-napi szokásoknak, hagyományoknak és természetesen helyet kapnak az őszi tevékenységek is.

Az éves gazdasági, szántóföldi teendőket november 11-e, azaz Márton napja zárja le. Elkezdődik a természet téli, pihenő időszaka, s ezzel párhuzamosan a kalákában történő vidám munka a házakban. Márton napon kóstolták meg először az újbort és vágták le a tömött libákat, hiszen ez volt a 40 napos karácsonyi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor gazdagon, jóízűeket lehetett enni és mellette mulatozni. Sőt, ilyenkor fizették ki a béreseket is, gyakran liba formájában.

 A két nap alatt a Skanzen lakóházak konyháiban sürögnek-forognak a múzeumban vendégeskedő gasztroblogger szakácsok, akik megmutatják, hogyan férnek meg egymás mellett a tradicionális és az extrém libás ételek, sőt őszi finomságokat is tálalnak. A tipikus, hagyományos libás fogások, mint a májgombócos libaleves, vagy a töltött libanyak mellett a palóc ludaskása és a csokoládés libaragu petrezselymes bulgurral is terítékre kerülnek.

 Az ínyencségek leöblítésére a fedett, fűtött sátorban tíz családi pincészet kínálja minőségi, kézműves újborait, a szőlőborok mellett pedig idén kuriózumként az eperbor is képviselteti magát. Miközben a nedűk seregszemléje és kóstolója zajlik, a fesztiválszínpadon egymást érik a fellépők: rendhagyó mesék hallhatóak Szent Mártonról és a ludakról, szombaton a Buda Folk Band, vasárnap pedig a Söndörgő Együttes ad koncertet.

A tollfosztóban megelevenedik a kalákában történő társas munka, s miközben a vendégek a humoros és pajzán találós kérdések megfejtésén törik a fejüket, a tollfosztást az asszonyok és a serdülőkorban lévő lányok a legmagasabb szinten a Hagyományőrző Óvónőktől sajátíthatják el. A kézműves tevékenységek témái az őszhöz és a libához kapcsolódva mind megjelennek: gyapjúfonásra, gyertyamártásra, kukoricafosztásra, kenőtoll, krumplipuska, zokniliba és festett tollpárna készítésére, mézeskalács díszítésre lesz lehetőség, a családi vetélkedő cseles feladatai során pedig fény derül arra, hogy ki is a legbelevalóbb „lúdtalpas".

Halászi község nagy hagyománnyal bír Márton nap tekintetében, a '30-as években minden kocsmában külön fogattal készültek az eseményre. A csingislovak díszítésének előkészületei már hetekkel a jeles nap előtt elkezdődtek. A búcsú szokásait a Skanzen portáin a Lajta Néptáncegyüttes mutatja be, aki közös táncba, majd lovas kocsidísz-készítésre invitálja a vendégeket. Mindkét nap 11 és 14 órakor kulcsos kalácssütés bemutatót és kóstolót, majd 15 órától zenés, lovas kocsis felvonulást tartanak, melyhez jó, ha mindenki viszi a kézügyessége szerint kedvére alakított lampiont és mártott gyertyát.

A rendhagyó tárlatvezetések alkalmával az ételek hűtőszekrény és adalékanyagok nélküli tárolásához, tartósításához árul el konyhatitkokat dr. Bereczki Ibolya és Kiss Kitti, a régi pincékbe pedig dr. Sári Zsolt vezet el, aki a különleges borászati eszközöket és a pincetartozékokat mutatja be.

Mindkét napon borszakmai és gasztronómiai programok a fesztiválsátorban.

 Boros kiállítók: Demeter Pincészet – Eger, Dénes Hegybirtok – Ság-somló, Dúzsi Tamás Pincéje – Szekszárd, Epermester Pincészet – Tahitótfalu, Etyeki Kúria, Ferenczi Szőlőbirtok Szekszárd, Götz Pincészet – Tokaj, Planina Borház Pécsi Borvidék, Remete-bor, Vesztergombi József – Szekszárd, Tokaj Hétszőlő.

 10 – 18 óra között libaétkek a Jászárokszállási Fogadóban és minőségi kézműves újborok és pálinkák bemutatója, kóstolója.

 A Fesztiválsátor programja:

Szombat (2011. november 12.)

12.00-13.00 Játékos libás mesék Róka Szabolccsal

13.00-14.00 Lábita Színház: Székely népmeséim

14.00-15.00 Rendhagyó mesék, történetek Szent Mártonról és a ludakról

15.00-16.00 Grive et Ours provence-i együttes koncertje

16.30-17.00 Buda Folk Band koncertje

17.00-17.30 Buda Folk Band táncháza a tűz körül

 

Vasárnap (november 13.)

12.00-13.00 PeTimi Színház: Magyar népmesék

13.00-14.00 Holló együttes: Vásárfia című előadása

14.00-15.00 Rendhagyó mesék, történetek Szent Mártonról és a ludakról

15.00-16.00 Hetedhét Zenekar: Márton napi koncert

16.30-17.00 Söndörgő Együttes koncertje

17.00-17.30 Söndörgő Együttes táncháza a tűz körül

 

Hagyományőrző és kézműves programok mindkét nap 10-16 óra között: libaétkek készítése és kóstolója a lakóházak konyháiban, magyar szárnyas fajtabemutató – Gödöllői Kisállattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet, Hagyományőrző Óvónők Tollfosztója,

kukoricafosztás muzsika kísértében, sajtkészítés bemutató és sajtvásár, libás játékok, lúdtalpasok vetélkedő, krumplipuska, őszi ajtó- és asztaldísz, gyapjúfonás, lampion, terménykép készítés, gyertyamártás, mézeskalács díszítés és vásár, festett tollpárna készítése,

 Márton-napi szokások és hagyományok a Lajta néptáncegyüttessel.

 

A kiállításőrök a házakban sült almával, sült krumplival kínálják a látogatókat, emellett a vásárban kóstolni lehet még zsíros kenyeret, gyógyteát, forralt bort, aszalt gyümölcsöket, szárított gombát, kecskesajtot, gesztenyét, töki pompost.

 A Magtárban A vasút fénykora – A vidék modernizációja, a Skanzen Galériában Erdély virágai – Egy kutatás pillanatképei 2006-2011 kiállítás tekinthető meg.

 

www.skanzen.hu

 

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.