Szent Márton Újborfesztivál és Libator fesztivál a Skanzenben
A téli nyitva tartás legizgalmasabb és legpezsgőbb eseményére, az őszbúcsúztatással és torkoskodással egybekötött Szent Márton Újborfesztivál és Libator fesztiválra idén november 12-én és 13-án kerül sor a szentendrei Skanzenben. A több ezer embert megmozgató rendezvényen a remek és bőséges gasztronómiai kínálat mellett a látogatók részesei lesznek a Márton-napi szokásoknak, hagyományoknak és természetesen helyet kapnak az őszi tevékenységek is.
A téli nyitva tartás legizgalmasabb és legpezsgőbb eseményére, az őszbúcsúztatással és torkoskodással egybekötött Szent Márton Újborfesztivál és Libator fesztiválra idén november 12-én és 13-án kerül sor a szentendrei Skanzenben. A több ezer embert megmozgató rendezvényen a remek és bőséges gasztronómiai kínálat mellett a látogatók részesei lesznek a Márton-napi szokásoknak, hagyományoknak és természetesen helyet kapnak az őszi tevékenységek is.
Az éves gazdasági, szántóföldi teendőket november 11-e, azaz Márton napja zárja le. Elkezdődik a természet téli, pihenő időszaka, s ezzel párhuzamosan a kalákában történő vidám munka a házakban. Márton napon kóstolták meg először az újbort és vágták le a tömött libákat, hiszen ez volt a 40 napos karácsonyi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor gazdagon, jóízűeket lehetett enni és mellette mulatozni. Sőt, ilyenkor fizették ki a béreseket is, gyakran liba formájában.
A két nap alatt a Skanzen lakóházak konyháiban sürögnek-forognak a múzeumban vendégeskedő gasztroblogger szakácsok, akik megmutatják, hogyan férnek meg egymás mellett a tradicionális és az extrém libás ételek, sőt őszi finomságokat is tálalnak. A tipikus, hagyományos libás fogások, mint a májgombócos libaleves, vagy a töltött libanyak mellett a palóc ludaskása és a csokoládés libaragu petrezselymes bulgurral is terítékre kerülnek.
Az ínyencségek leöblítésére a fedett, fűtött sátorban tíz családi pincészet kínálja minőségi, kézműves újborait, a szőlőborok mellett pedig idén kuriózumként az eperbor is képviselteti magát. Miközben a nedűk seregszemléje és kóstolója zajlik, a fesztiválszínpadon egymást érik a fellépők: rendhagyó mesék hallhatóak Szent Mártonról és a ludakról, szombaton a Buda Folk Band, vasárnap pedig a Söndörgő Együttes ad koncertet.
A tollfosztóban megelevenedik a kalákában történő társas munka, s miközben a vendégek a humoros és pajzán találós kérdések megfejtésén törik a fejüket, a tollfosztást az asszonyok és a serdülőkorban lévő lányok a legmagasabb szinten a Hagyományőrző Óvónőktől sajátíthatják el. A kézműves tevékenységek témái az őszhöz és a libához kapcsolódva mind megjelennek: gyapjúfonásra, gyertyamártásra, kukoricafosztásra, kenőtoll, krumplipuska, zokniliba és festett tollpárna készítésére, mézeskalács díszítésre lesz lehetőség, a családi vetélkedő cseles feladatai során pedig fény derül arra, hogy ki is a legbelevalóbb „lúdtalpas".
Halászi község nagy hagyománnyal bír Márton nap tekintetében, a '30-as években minden kocsmában külön fogattal készültek az eseményre. A csingislovak díszítésének előkészületei már hetekkel a jeles nap előtt elkezdődtek. A búcsú szokásait a Skanzen portáin a Lajta Néptáncegyüttes mutatja be, aki közös táncba, majd lovas kocsidísz-készítésre invitálja a vendégeket. Mindkét nap 11 és 14 órakor kulcsos kalácssütés bemutatót és kóstolót, majd 15 órától zenés, lovas kocsis felvonulást tartanak, melyhez jó, ha mindenki viszi a kézügyessége szerint kedvére alakított lampiont és mártott gyertyát.
A rendhagyó tárlatvezetések alkalmával az ételek hűtőszekrény és adalékanyagok nélküli tárolásához, tartósításához árul el konyhatitkokat dr. Bereczki Ibolya és Kiss Kitti, a régi pincékbe pedig dr. Sári Zsolt vezet el, aki a különleges borászati eszközöket és a pincetartozékokat mutatja be.
Mindkét napon borszakmai és gasztronómiai programok a fesztiválsátorban.
Boros kiállítók: Demeter Pincészet – Eger, Dénes Hegybirtok – Ság-somló, Dúzsi Tamás Pincéje – Szekszárd, Epermester Pincészet – Tahitótfalu, Etyeki Kúria, Ferenczi Szőlőbirtok Szekszárd, Götz Pincészet – Tokaj, Planina Borház Pécsi Borvidék, Remete-bor, Vesztergombi József – Szekszárd, Tokaj Hétszőlő.
10 – 18 óra között libaétkek a Jászárokszállási Fogadóban és minőségi kézműves újborok és pálinkák bemutatója, kóstolója.
A Fesztiválsátor programja:
Szombat (2011. november 12.)
12.00-13.00 Játékos libás mesék Róka Szabolccsal
13.00-14.00 Lábita Színház: Székely népmeséim
14.00-15.00 Rendhagyó mesék, történetek Szent Mártonról és a ludakról
15.00-16.00 Grive et Ours provence-i együttes koncertje
16.30-17.00 Buda Folk Band koncertje
17.00-17.30 Buda Folk Band táncháza a tűz körül
Vasárnap (november 13.)
12.00-13.00 PeTimi Színház: Magyar népmesék
13.00-14.00 Holló együttes: Vásárfia című előadása
14.00-15.00 Rendhagyó mesék, történetek Szent Mártonról és a ludakról
15.00-16.00 Hetedhét Zenekar: Márton napi koncert
16.30-17.00 Söndörgő Együttes koncertje
17.00-17.30 Söndörgő Együttes táncháza a tűz körül
Hagyományőrző és kézműves programok mindkét nap 10-16 óra között: libaétkek készítése és kóstolója a lakóházak konyháiban, magyar szárnyas fajtabemutató – Gödöllői Kisállattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet, Hagyományőrző Óvónők Tollfosztója,
kukoricafosztás muzsika kísértében, sajtkészítés bemutató és sajtvásár, libás játékok, lúdtalpasok vetélkedő, krumplipuska, őszi ajtó- és asztaldísz, gyapjúfonás, lampion, terménykép készítés, gyertyamártás, mézeskalács díszítés és vásár, festett tollpárna készítése,
Márton-napi szokások és hagyományok a Lajta néptáncegyüttessel.
A kiállításőrök a házakban sült almával, sült krumplival kínálják a látogatókat, emellett a vásárban kóstolni lehet még zsíros kenyeret, gyógyteát, forralt bort, aszalt gyümölcsöket, szárított gombát, kecskesajtot, gesztenyét, töki pompost.
A Magtárban A vasút fénykora – A vidék modernizációja, a Skanzen Galériában Erdély virágai – Egy kutatás pillanatképei 2006-2011 kiállítás tekinthető meg.
Lantai József