2024.augusztus.18. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Tisztább, élhetőbb környezet és értékes díjak – Volvo Adventure 2012

5 perc olvasás
<!--[if !mso]> <style> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} </style> <![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/55582"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image7_59.thumbnail.jpg" border="0" width="85" height="100" /></a></span>Immár tizenegyedik alkalommal jelentkezhetnek az ifjú környezetvédők az ENSZ Környezetvédelmi Program támogatásával kiírt Volvo Adventure pályázatra. A versenyt világszerte, így Magyarországon is évről-évre rendkívül komoly érdeklődés övezi, hiszen a tét nem kevés. Amellett ugyanis, hogy a legjobb csapatok elutazhatnak a göteborgi döntőre, valamint a dobogósokat 10 000, 6 000 illetve 4 000 dolláros jutalom várja, a legfontosabb díj, illetve eredmény a pályázók közvetlen életterének megszépülése, meggyógyítása.</p> <p> 

image7 59.thumbnailImmár tizenegyedik alkalommal jelentkezhetnek az ifjú környezetvédők az ENSZ Környezetvédelmi Program támogatásával kiírt Volvo Adventure pályázatra. A versenyt világszerte, így Magyarországon is évről-évre rendkívül komoly érdeklődés övezi, hiszen a tét nem kevés. Amellett ugyanis, hogy a legjobb csapatok elutazhatnak a göteborgi döntőre, valamint a dobogósokat 10 000, 6 000 illetve 4 000 dolláros jutalom várja, a legfontosabb díj, illetve eredmény a pályázók közvetlen életterének megszépülése, meggyógyítása.

 

image7 59.thumbnailImmár tizenegyedik alkalommal jelentkezhetnek az ifjú környezetvédők az ENSZ Környezetvédelmi Program támogatásával kiírt Volvo Adventure pályázatra. A versenyt világszerte, így Magyarországon is évről-évre rendkívül komoly érdeklődés övezi, hiszen a tét nem kevés. Amellett ugyanis, hogy a legjobb csapatok elutazhatnak a göteborgi döntőre, valamint a dobogósokat 10 000, 6 000 illetve 4 000 dolláros jutalom várja, a legfontosabb díj, illetve eredmény a pályázók közvetlen életterének megszépülése, meggyógyítása.

 

Nincs szükség csodákra

A diákoknak nem kell bonyolult és lehetetlen feladatokat teljesíteniük. A Volvo Adventure célja nem az, hogy elijessze a gyerekeket a környezetvédelemtől, hanem éppen ellenkezőleg! A pályázat lényege, hogy a jelentkező diákok saját "szomszédságuk" legfontosabb környezetvédelmi problémáira próbáljanak hatékony megoldásokat találni.

Hogy mennyire egyszerű és kézenfekvő ötletekkel lehet pályázni, azt, jól illusztrálhatja a 2011-es verseny győztes csapatának kezdeményezése. A kínai fiatalok felismerték, hogy országukban a legtöbben egyszer használatos, eldobható evőpálcikákat használnak, amelyekből a pár perces étkezés után máris haszontalan hulladék válik. A sanghaji diákok pályázatukban azt vizsgálták meg, milyen pozitív változásokkal járna, ha a többség újrahasznosítható pálcikákra váltana.

Az idei döntőben negyedik helyezést elért magyar csapat tagjai szintén közvetlen környezetük védelméért tevékenykednek: az újpesti fiatalok a káposztásmegyeri homokpuszták élővilágának megmentését tűzték ki célul, amelyet egyre több új út és épület építése veszélyeztet.

Minden kezdet könnyű

A Volvo Adventure pályázatra 13 év 16 év közötti fiatalokból álló, 2-5 fős csapatok jelentkezhetnek, munkájukat egy tanár is segítheti. Első lépésként a gyerekeknek regisztrálniuk kell a www.volvoadventure.org weboldalon, innen tölthetik le a pályázathoz szükséges információs anyagokat és dokumentumokat is.

 Ezután kezdődhet meg a dokumentációs munka, amelyre még bőven van idő, hiszen a végleges pályázatok beadási határideje 2012. január 31-e. A pályázatot angol nyelven kell benyújtani, annál is inkább, mivel a döntőbe jutott csapatok mind a hazai, mind a nemzetközi zsűri előtt angolul tartják majd meg előadásukat.

 A pályázati anyagokban mindenképpen szerepeljen a felismert probléma részletes leírása, valamint annak összefoglalása, hogy a pályázó csapat mióta és milyen módon foglalkozik a kérdéskörrel. Fontos meghatározni a pontos célt: mi is az a végeredmény, amellyel a csapat elégedetten zárná a munkálkodást, és ez hogyan változtatná meg a közvetlen környezet életét?

 Ezután következhetnek a részletek: a probléma tanulmányozása során feltárt tények és adatok, amelyek rávilágíthatnak az eset súlyára és fontosságára. A 2011-ben döntős magyar csapat, a Green Guards például feltérképezte a homoktövis cserjék állományát, és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel közös élőhely-kezelési akciókon vett részt. A védett lápnál több helyszínen méréseket végeztek, valamint részt vettek a tőzegláp megmentéséért szervezett demonstráción, sajtótájékoztatón és tudományos lápkonferencián is.

 A pályázat következő kiemelt része az akcióterv leírása. Ebben szerepelhetnek már végrehajtott tevékenységek és olyanok is, amelyek még csak tervek szintjén léteznek. Fontos, hogy nem szükséges mindent egyedül véghezvinni, a pályázók elgondolkodhatnak azon is, hogy társszervezetekkel, vagy akár hatóságokkal is együttműködjenek. A Green Guards a fent említett Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület mellett több civil szervezettel dolgozott együtt az élőhelymentési akcióban, nem is eredménytelenül: tiltakozó akciók eredményességének és az új szakértői véleményeknek köszönhetően a szakhatóságok leállították a bevásárlóközpont építési munkálatait és megtiltották a további építkezést a dunakeszi lápon.

 A szervezők a kezdeti szakaszban lévő pályázatokat is várják, ezekből ugyanis a következő évek versenyeinek nyertesei is válhatnak. Az aktuális versenyek során gyakran előfordul, hogy előző évi beadványok készítői számolnak be akkori akcióik új eredményeiről, így például a 2011-ben győztes sanghaji csapat sem először vett részt a megmérettetésen.

 A pályázók kérdéseiket, kéréseiket elküldhetik a Volvo Autó Hungária munkatársának, Tóth Mariannak az mtoth13@volvocars.com e-mail címre, de jelezhetik ezeket a +36 1 238 8112-es telefonszámon is.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HÍRMORZSA

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.