2024.augusztus.18. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

3 az 1-ben, benne 2 színház és 1 kiállítás, a szerda-csütörtök-pénteki ajánlatom

7 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/55629"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/e_1.thumbnail.jpg" border="0" width="83" height="100" /></a></span>A Gropius Színházi Műhely „A madarak tanácskozása" c. óperzsa mű adaptációjára, és a több éves szünet után ismét színpadra állított Hajnalban, délben, este című nagysikerű vígjátékra hívnám fel figyelmüket. Végezetül egy reprezentatív kiállítás Heckenast Gusztávról. Válasszanak kedvük szerint, kellemes szórakozást. </p> <p> 

e 1.thumbnailA Gropius Színházi Műhely „A madarak tanácskozása" c. óperzsa mű adaptációjára, és a több éves szünet után ismét színpadra állított Hajnalban, délben, este című nagysikerű vígjátékra hívnám fel figyelmüket. Végezetül egy reprezentatív kiállítás Heckenast Gusztávról. Válasszanak kedvük szerint, kellemes szórakozást.

 

e 1.thumbnailA Gropius Színházi Műhely „A madarak tanácskozása" c. óperzsa mű adaptációjára, és a több éves szünet után ismét színpadra állított Hajnalban, délben, este című nagysikerű vígjátékra hívnám fel figyelmüket. Végezetül egy reprezentatív kiállítás Heckenast Gusztávról. Válasszanak kedvük szerint, kellemes szórakozást.

 

A Gropius Színházi Műhely vendégjátéka az Új Színház Bubik István Stúdiószínpadán.

A független színházi társulat november 16-án mutatja be a PRIMA MATERIA című előadását, egy 12. századi óperzsa mű, „A madarak tanácskozása" mai adaptációját. A társulat az előadástanulmányai nyitó darabját hozza a Stúdiószínpadra.

A Prima materia az elsődleges anyag analízise az alkímia stációi előtt. A tömegmassza. Archaikus és nyers vegyület, rendszer és káosz egyben. Együtt hangzások és mozgások, fura kánonok hangban, képben, mozdulatban. Az alkimista a testet veszi kiindulópontnak, prima materiának, ebben van elrejtve az isteni lényeg, a bölcsek köve. Az átváltozás hosszú, transzmutációs folyamata fázisainak küszöbén, világunk sajátos, megújuló állapotának részeseiként indulunk a megismerés útján a karnevál, az élet ünnepe felé.

A sorozat darabjait Katona Imre, az Universitastól napjainkig (Egyetemi Színpad, Szkéné, Theoréma Színház, Arvisura, Nemzeti Színház, Forrás és Janus Egyetemi Színház, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház) színészként, dramaturgként, íróként, művészeti vezetőként, rendezőként (a Rock Színház főrendezőjeként), díszlet- és jelmeztervezőként, műfordítóként, színházi szakmai cikkek szerzőjeként megismert és fel-felbukkanó élő legenda állította színpadra az improvizációknak szabad teret adó rendezői attitűddel.

Az Új Színház Bubik István Stúdiószínpadán novemberben és decemberben – összesen 4 alkalommal látható – PRIMA MATERIA felújított előadás, megújult szereposztással.

A színpadi cselekvésekben az etűd-témák, a táncos, a prózai és a performance elemek, cselló improvizációk a valóságfeltárás részei. A madarak az emberi lélek metaforái. A szereplők saját életérzéseik és ösztöneik révén köznapi mozdulatokat és attraktív táncokat ötvöznek.

A madarak tanácskozása eszmei mondanivalója mindannyiunk, a világ és annak válsága számára is fokozott mértékben aktuális. A világi káoszt megoldja-e, ha a madarak megkeresik az elveszett királyt? Ki vállalkozik a nagy útra és ki nem vállalja a kockázatot? Aki marad, miért? Aki elindul, kiállja-e az út próbáit? És mi a cél?

Szereplők:

csellista – Michael Babinchak

férfi – Bakó Gábor

turista – Fodor Eszter

emancipált nő, művésznő – Győrffy Katalin

fiatal anya – Malova Vivien

úriasszony – Paál Zsuzsanna

hajléktalan – Szabados Zsuzsanna

Dramaturg: Győrffy Katalin, Katona Imre

Díszlet, látvány: Katona Imre

Fény: Bódi Attila, Katona Imre

Fotó: Nagy Géza Péter

Videó: Krokovay Farkas

Grafika, design: Parádi Krisztina

Produkciós vezető: Csák Erika

Rendező: Katona Imre

Gropius Színházi Műhely előadása: PRIMA MATERIA/ A madarak tanácskozása

arid Ad Din Attar művének adaptációja.

Új Színház, Bubik István Stúdiószínpad

Előadások: 2011. november 16. és 19.

 

Kautzky Armand rendezésében, több éves szünet után ismét színpadra állítják Dario Niccodemi Hajnalban, délben, este című nagysikerű vígjátékát. A premier november 17-én lesz a Mikroszkóp Színpadon, ami egyben azt is jelenti, hogy a színház új műsorpolitikával próbálja becsalogatni a közönséget.  

Nicodemi darabja egy klasszikus, romantikus vígjáték, amelynek bemutatói nem csak Magyarországon, de világszerte is óriási sikert arattak. A Nemzeti Színház 1929-ben tűzte műsorára a kétszemélyes darabot, amelyben Bajor Gizi és Uray Tivadar játszotta a fiatal szerelmeseket.  A vígjáték pillanatok alatt a közönség egyik legkedveltebb előadása lett, napjainkig számos alkalommal került bemutatásra. Anna és Mario szerepében a publikum olyan színésznagyságokat láthatott színpadon, mint Ruttkai Éva és Benkő Gyula, Eszenyi Enikő és Kaszás Attila, Kováts Adél és Stohl András.  

Kautzky Armand rendezésben két kiváló fiatal színművész, Sallai Nóra és Mesterházy Gyula formálja meg Anna illetve Mario figuráját. A művészek az elmúlt években számos színpadi és filmszerepben arattak sikert. A rendezőként egyre gyakrabban szerepet vállaló Kautzky Armand kellő garancia egy újabb sikeres előadás létrejöttéhez. A színdarab és az abban közreműködő művészek kiválasztása egyaránt jól mutatja a Mikroszkóp Színpad megújulási törekvéseit.  

A Hajnalban, délben, este egy könnyed, szórakoztató, mosolygós szerelmi történet, humorral és derűvel, Anna és Mario egy olasz kisvárosban véletlenül találkoznak és első látásra egymásba habarodnak. Összefonódás és veszekedés, két fiatal szerelmi lángolása, románca, évődése ironikus humorral fűszerezve. Az egy nap alatt játszódó történet tele van romantikával, szenvedéllyel, zenével és vidámsággal.

Szereplők:

Anna – Sallai Nóra

Mario – Mesterházy Gyula 

Látvány: Győrfi András

Hang: Nádas Zoltán

Rendező: Kautzky Armand

Dario Niccodemi: Hajnalban, délben, este – romantikus vígjáték 

Mikroszkóp Színpad

1065 Budapest, Nagymező u. 22-24.

 Bemutató: 2011. november 17. csütörtök este fél 8

 

Az Országos Széchényi Könyvtár és az MTA – OSZK Res libraria Hungariae Kutatócsoport 19. századi műhelye szakmai vezetésével reprezentatív interaktív kiállítást rendez a magyar könyvkiadás „aranyembere" emlékére.

Vállalkozás, kultúra, polgárosodás – Heckenast Gusztáv emlékkiállítás.

200 esztendővel ezelőtt, 1811. szeptember 2-án született Heckenast Gusztáv könyvkiadó, a történelmi Landerer-Heckenast nyomda társtulajdonosa, akinek nevéhez fűződik a modern magyar nyelvű könyv és sajtó kiadástörténetének egyik fontos fejezete. A kiállítás Heckenast könyvkereskedői, nyomdatulajdonosi és kiadói tevékenységén keresztül feleleveníti a 19. század történetének valamennyi területét – az ipar-, a kereskedelem-, a technika és a vállalkozástörténettől, a politikán és közéleten keresztül a kultúra és a tudomány világáig – továbbá bemutatja a modernizáció útját járó Pest-Buda, majd az egyesített főváros múltjának egy-egy szeletét is.

A tárlatra érkező látogató varázslatos időutazáson vehet részt. Számos érdekességet hallhat és láthat a három tematikusan berendezett teremben; megtekintheti többek között a Heckenast kiadó kiadványait, szakember segítségével kipróbálhatja a „Heckenast-örökséghez" kapcsolódó egykori nyomdagépet is, az eredeti Columbia gyorssajtót, amelyen A 12 pont első példányait nyomtatták. A nagypolgári enteriőrök, a pilismaróti kúria berendezési tárgyai között sétálgatva pedig bepillanthatunk egy 19. századi irodalmi és művészeti szalonba.

Az ünnepélyes műsoros megnyitó 2011. november 18-án, 15 órakor  lesz az Országos Széchényi Könyvtár VI. emeleti dísztermében.

Köszöntőt mond: Dr. Sajó Andrea, az Országos  Széchényi Könyvtár főigazgatója

A kiállítást megnyitja: Dr. Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium minisztere
Dr. Csorba László történész, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója

A műsorban közreműködik:
Kassai István Liszt-díjas zongoraművész és Szélyes Imre Jászai-dí­jas színművész

A kiállítás létrehozói az MTA-OSZK Res libraria Hungariae Kutatócsoport
19. századi Könyv- és Sajtótörténeti Műhelyének munkatársai

Kurátor: Lipták Dorottya
Munkatársak: Bódy-Márkus Rozália, Somorjai Szabolcs

A kiállítás létrejöttében közreműködtek:

Boka László tudományos igazgató (OSZK)

Látványterv: Ágoston Design Stúdió

Grafika: Bubik Veronika

Múzeumpedagógia: Drinóczky Viktória

Kiállítás, családi- és gyerekprogramok a nemzet könyvtárában
2011. november 18. és 2012. március 30. között.

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HÍRMORZSA

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.