2024.augusztus.18. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Tájékoztatás a budapesti levegő szennyezettségről Budapesten

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/55631"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_264.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="77" /></a></span>Tegnap azaz 2011.november 15-én  15 óráig számított átlageredmények alapján egyre nő annak a valószínűsége, hogy a holnapi nap folyamán a fővárosban el kell rendelni a szmogriadó riasztási fokozatát. Ebben az esetben a forgalomkorlátozással járó intézkedések a kihirdetését követő nap, azaz csütörtök reggel 6 órától lépnek életbe. Ez az intézkedés csak akkor nem lép életbe, ha a szerdai eredmények alapján - egy jelentős javulás eredményeképp - nem lenne indokolt a riasztási fokozat fenntartása. Ez csak a szerdai eredmények csütörtök hajnali értékelése alapján derül ki.

images 264.thumbnailTegnap azaz 2011.november 15-én  15 óráig számított átlageredmények alapján egyre nő annak a valószínűsége, hogy a holnapi nap folyamán a fővárosban el kell rendelni a szmogriadó riasztási fokozatát. Ebben az esetben a forgalomkorlátozással járó intézkedések a kihirdetését követő nap, azaz csütörtök reggel 6 órától lépnek életbe. Ez az intézkedés csak akkor nem lép életbe, ha a szerdai eredmények alapján – egy jelentős javulás eredményeképp – nem lenne indokolt a riasztási fokozat fenntartása. Ez csak a szerdai eredmények csütörtök hajnali értékelése alapján derül ki.

images 264.thumbnailTegnap azaz 2011.november 15-én  15 óráig számított átlageredmények alapján egyre nő annak a valószínűsége, hogy a holnapi nap folyamán a fővárosban el kell rendelni a szmogriadó riasztási fokozatát. Ebben az esetben a forgalomkorlátozással járó intézkedések a kihirdetését követő nap, azaz csütörtök reggel 6 órától lépnek életbe. Ez az intézkedés csak akkor nem lép életbe, ha a szerdai eredmények alapján – egy jelentős javulás eredményeképp – nem lenne indokolt a riasztási fokozat fenntartása. Ez csak a szerdai eredmények csütörtök hajnali értékelése alapján derül ki.

A tegnapi nap folyamán a légszennyezettségi állapotot mérő műszerek ellenőrzött adatai alapján a kisméretű szállópor (PM10) szintje tizenegy fővárosi mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket. A kisméretű szállópor tegnapi átlagkoncentrációja öt mérőállomáson elérte és meghaladta a riasztási küszöbértéket is, ezzel teljesült a riasztási fokozat első napi feltétele. A tegnap 15 óráig számított átlageredmények alapján a tegnapelőtti folyamat felerősödött.

A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek) csoportjaira.

A riasztási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, mely felett a rövid idejű expozíció veszélyt jelent az emberi egészségre, és amelynél azonnali intézkedéseket kell tenni. A riasztási fokozatot – a kisméretű szálló por (PM10) szennyező anyag esetében – akkor kell elrendelni Budapesten, ha három fővárosi mérőállomáson, egy időben mért légszennyező anyag koncentrációja két egymást követő nap átlagában meghaladja a riasztási küszöbértéket és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.

Ha a kedvezőtlen légszennyezettségi helyzet eredményeképp holnap a hajnali órákban el kell rendelni a riasztási fokozatot, akkor a vonatkozó jogszabályok alapján 2011. november 17-én, csütörtök reggel 6 órától akár a gépjárműforgalom korlátozására is sor kerülhet – a rendszámtáblán fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek a szmogriadó riasztási fokozatának ideje alatt a fővárosban nem közlekedhetnek.

A riasztási fokozat időtartama alatt a gépjárművek használatára vonatkozó korlátozó intézkedés minden nap 6 órától 22 óráig tart, annak megsértése a vonatkozó jogszabályok alapján szabálysértésnek minősül. A szmogriadó riasztási fokozatának elrendelésekor a gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, az elrendelt korlátozás megszegőivel szemben – százezer forintig terjedő – bírságot szabhat ki.

Tarlós István főpolgármester felkéri a lakosságot, hogy holnap és holnapután figyeljék a reggeli híradásokat, hogy a hatósági rendelkezés betartása minél kisebb problémát jelenthessen, továbbá köszönetet mond azoknak a budapestieknek, akik felismerték a helyzet komolyságát és továbbra is korlátozzák autóhasználatukat (különösen a rendszámtáblán fekete és piros színű, hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek üzembentartói) – a közösségi közlekedést részesítve előnyben. Köszönet illeti az ipari pontforrások, kémények azon üzemeltetőit is, akik társadalmi felelősségvállalásuk megnyilvánulásaként önkéntesen korlátozzák a helyhez kötött légszennyező pontforrásaik kibocsátását.

Budapest vezetése továbbra is számít a fővárosiak együttműködésére abban, hogy a fővárosi szmoghelyzet romlása, a korlátozó intézkedések bevezetése elkerülhető legyen.

 

A frissülő információk a Budapest Portálon (www.budapest.hu) és a Fővárosi Önkormányzat twitter oldalán is elérhetőek: http://twitter.com/budapestfovaros

További tájékoztatás:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján (a Fővárosi Önkormányzat támogatásával):

http://www.met.hu/omsz.php?almenu_id=atmenv&pid=legszennyezettseg&mpx=0&pri=0

http://www.met.hu/levegokornyezet/legszennyezettseg_elorejelzes/

http://www.met.hu/hunalarm/

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján:

mérési eredményekről:http://www.kvvm.hu/olm/map.php?id=Budapest

információkról: http://www.kvvm.hu/olm/info.php?id=5

Budapest Főváros szmogriadó-tervéről szóló 69/2008. (XII.10. Főv.Kgy. rendelet:

http://www.budapest.hu/engine.aspx?page=szmogriadorendelet 

A szmogriadóval kapcsolatban további tájékoztatást a Főpolgármesteri Hivatal munkaideje alatt az Ügyfélszolgálati Irodán (tel: 327-15-04; e-mail: ugyfelszolgalat@budapest.hu), munkaidőn kívül a Fővárosi Közterület-felügyelet 24 órás Ügyeleti Szolgálatán az ingyenesen hívható telefonszámokon (80/220-220 és 80/330-330) adnak.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HÍRMORZSA

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.