2024.augusztus.18. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

KASSA 2013-BAN EURÓPA KULTURÁLIS FŐVÁROSA

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/55661"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Kassa%202013%20ekf%20004.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>A Szlovák Intézet és a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal Budapesti Képviselete közös sajtótájékoztatóján az Európai Kulturális Főváros (EKF) non-profit szervezete a felelős vendégekkel először Budapesten mutatta be a máris épülő-szépülő projektet 2011. november 3-án. </p> <p> 

kassa%202013%20ekf%20004.thumbnailA Szlovák Intézet és a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal Budapesti Képviselete közös sajtótájékoztatóján az Európai Kulturális Főváros (EKF) non-profit szervezete a felelős vendégekkel először Budapesten mutatta be a máris épülő-szépülő projektet 2011. november 3-án.

 

kassa%202013%20ekf%20004.thumbnailA Szlovák Intézet és a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal Budapesti Képviselete közös sajtótájékoztatóján az Európai Kulturális Főváros (EKF) non-profit szervezete a felelős vendégekkel először Budapesten mutatta be a máris épülő-szépülő projektet 2011. november 3-án.

 

Flora Ondová Reiter, a Kassa 2013 munkatársa, egyben a sajtótájékoztató tolmácsa és Mészáros Tibor, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Márai Sándor projektjének kurátora vetített képes előadáson ismertették Márai kassai és budapesti emlékhelyeit, valamint az újjá varázsolt kassai Márai Emlékszobát és annak interaktív kiállítását színházi közvetítésekkel és az író életéről szóló dokumentumfilmmel (megtekinthető lesz a www.maraisandor.eu weboldalon). Amit most az Uránia Nemzeti Filmszínházban játszanak az író életéről Kalandor címmel, azt most itthon láthatjuk. Az új életrajzi film szlovák-magyar koprodukcióban készül, magyar részről Enyedi Ildikó, szlovák részről Martin Sterbinski rendezésében. Főszereplője, egy fiatal komáromi színész, aki végigjárja Márai még meglévő helyszíneit. Olyan 53 perces film készül Széllel szemben címmel, amelyik meg tudja szólítani a fiatalokat is.

 

   2012 júliusában újságírók számára szerveznek emlékkörutat Kassán, amikor bemutatják Márai szülőházát és tartózkodási helyeit. Erről térképet adtak ki. Márai Kassának azt jelenti, mint Prágának Kafka. 2014 végéig 80 ezer látogatót remélnek csupán erre. Az alkalomra felállították Gáspár Péter szobrászművész szobrát Párbeszéd címmel. Igen szellemes a két egymással szembeállított szék, egyikben ül az író életnagyságban, a másik szék üres, bárki beleülhet egy kis dialógusra, szembenézésre. Lehet fényképezni!  

 

Karol Vlachowski, magyarul kifogástalanul beszélő műfordító elmondta: a rendszerváltásig sem Magyarországon, sem Csehszlovákiában Márai írásai nem jelenhettek meg, mert maga a szerző tiltotta, hogy a szovjet megszállás alatt addigi 90 könyvét nem adhatják ki. A Kalligram Kiadó három év alatt 15 kötetet fog megjelentetni. Dolgoznak Esterházy- és Nádas-fordításokon is. Márai mindig időszerű, habár egy rég letűnt polgári világban élt.

Peter Germuška, EKF projektvezető nagy kihívásnak nevezte a számtalan programot a látogatók és a negyedmillió kassai lakos részére is. Példaként említette Graz városát, ahol 2,8 millióan látogattak el a jól szervezett EKF-programokra. Segítségükre volt a rendkívül sikeres téli jégkorong világbajnokság, amikor a vendégek számára bőven akadt szálláshely, és gördülékenyen zajlottak az események.

 

Amire máris készülnek: Nyár a Parkban, a július-augusztusi szünetben, a minden korosztálynak szóló színház-, mozi- és zenei előadásokkal; koncertekkel a villamoson közlekedőknek; fény-, hang- és színinstallációkkal; léggömb sziesztával; vasárnaponként gyerekprogramokkal; a szimfonikus zene kedvelőinek egész évben tartott előadássorozattal Konvergenciák címmel. Kiemelkedő eseménynek szánják a Nemzetközi Maraton-futás előestéjén tartandó Fehér éjszakát, amikor 150 művész által irányított fényben fürdik a város. Ez a monumentális interaktív kortárs művészet a közterekre eddig több mint 50 ezer látogatót vonzott a környék településeiről. A béke futamnak is nevezett Kassai Maraton Európa legrégebbi ilyen intézménye sok külföldi résztvevővel és nézővel.

   Megszervezik az EKF-fővárosok találkozóját, s megemlékeznek a városból elszármazott Andy Warhol születésnapjáról is. Az I. Gourmet Fesztivál győztese által kitalált Kassai Arany Koktélt érdemes lesz megkóstolni. Persze ígérnek egyéb gasztronómiai élményeket is.

 

Ján Sudzina, a Kassa 2013 non-profit szervezet igazgatója a város szlogenjéről szólt.    A főként fiataloknak szánt Use the City! fesztivál felszólít mindenkit, hogy „használja a várost", kapcsolódjon be mindenki a programba, csak akkor lesz sikeres az év. Eddig is sokan érkeztek Észak-Magyarországról, de most az egész országot várják nemcsak egy-egy hosszú hétvégére vagy átutazásra, hanem további tartózkodásra. Sok szép magyar emlékkel lehet találkozni a híres dómban, Márai nyomában vagy a Rodostói Házban. Felújítják a magyar színházat, a Tháliát. A legújabb szlogen: Igazi emberek, igazi város, igazi történet, ami a turistákat vonzza.

 

    A város már három éve készül a nagy esemény megvalósítására, eddig évente 10 millió euró beruházásával, amiből a főtér körüli polgárházakat és környéküket szépítették. Itt a régi tulajdonosok visszakapták az értékes ingatlanokat, és több kis panziót üzemeltetnek. Kassa városa és a megye együttesen 60 millió eurót költ e célra, de még további tízmilliók várhatóak a megvalósulás utolsó szakaszában. A kulturális tárca 2-3 millióval járul hozzá, s tovább keresik a magánbefektetőket. Négy nagy és 32 kisebb vállalat állt már melléjük. Társrendezőként bevonták Eperjest és Miskolcot, amelyekkel csererendezvényeket szerveznek. A 2012-es miskolci utazás kiállításon (március 8-10.) Kassa lesz a díszvendég.

    A környék régi városai: Lőcse, Bártfa, Kisszeben 600 éve az együttműködés részese, együtt alakítottak TDM-et a turizmus terén. Oda is érdemes lesz kirándulni. Szállás bőven akad, bizonyította a leglátogatottabb eddigi rendezvény, a jégkorong vb.  

    Ami még készül: a régi laktanyából, az 1930-as fedett uszodából és a 8 hőcsere állomásból kulturális központot alakítanak ki. Egyedülálló művészeti csarnok lesz belőlük. Revitalizálnak három városi parkot, hogy köztéri rendezvények színterévé válhassanak. A kassai várrom részleges rekonstrukciójával ugyan nem építik fel a várat, de a bejárására régészeti ösvényt terveznek. A dóm egy részének felújítása folyamatban van. Készülnek magyar, német, angol és szlovák nyelvű kiadványok.

    Közlekedés: az utóbbi években ritkultak a Bécs-Kassa repülőjáratok, mert bécsi tulajdonban van a reptér. Ugyanakkor folyamatban van a Kassa-Miskolc gyorsvasút építése, valamint több más útszakaszé is. Budapesten keresztül vezető Kassa-Pozsony vasútvonal felújítása elkészült. Az autópálya egyelőre Zólyomnál véget ér. A vonatközlekedés még egész Európában fejlesztésre vár, így náluk is. A vasúti fejlesztésre még sor kerülhet. A kedvezményes Kassa-kártya érvényes lesz a vonatra és a kulturális intézmények látogatására is. Kassa városában jól működik a villamos- és trolibusz-járat.

   A látogatókat 2012-ben máris sikeres programok várják – fejezte be Ján Sudzina a sajtótájékoztatót. Addig is várják a turistákat. Az év honlapja: www.kosice2013.sk.

DOBI ILDIKÓ

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HÍRMORZSA

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.