2024.július.24. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Elkezdődött a Budapesti Karácsonyi Vásár

8 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> 1024x768 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/55759"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/a%20%281%29_18.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="87" /></a></span>A hagyományőrző <strong>fővárosi karácsonyi vásár</strong> idén is számos újdonsággal várja évek óta visszatérő és első látogatóit a Vörösmarty téren. A megszokott és izgalommal várt kézműves kiállítás és vásár, a zenés-táncos színpadi programok, a téli fűszeres italok és a sültek mellett ebben az évben igazi meglepetések várják a főváros egyik legszebb terére kilátogatókat.</p> <p> 

a%20%281%29 18.thumbnailA hagyományőrző fővárosi karácsonyi vásár idén is számos újdonsággal várja évek óta visszatérő és első látogatóit a Vörösmarty téren. A megszokott és izgalommal várt kézműves kiállítás és vásár, a zenés-táncos színpadi programok, a téli fűszeres italok és a sültek mellett ebben az évben igazi meglepetések várják a főváros egyik legszebb terére kilátogatókat.

 

a%20%281%29 18.thumbnailA hagyományőrző fővárosi karácsonyi vásár idén is számos újdonsággal várja évek óta visszatérő és első látogatóit a Vörösmarty téren. A megszokott és izgalommal várt kézműves kiállítás és vásár, a zenés-táncos színpadi programok, a téli fűszeres italok és a sültek mellett ebben az évben igazi meglepetések várják a főváros egyik legszebb terére kilátogatókat.

 

a%20%282%29 18.thumbnailA BTDM (Budapest Turisztikai Desztinációs Menedzsment) Nonprofit Kft. (korábban BTSZK, BTH) idén 13. alkalommal szervezi a Főváros hivatalos adventi-mikulásnapi-karácsonyi ünnepségét a Vörösmarty téren. A világhírű, Európa legjobb karácsonyi vására díját is elnyert (2006, Travel&Leisure, 2008 Sunday Times) a turisztikai holtszezont fellendítő rendezvényre közel 600 000 ember kíváncsi évente. Nem csoda, hiszen ez Budapest leghosszabb fesztiválja, amelyben a magyar kultúra, a hungarikumok, a gasztronómia, az ünnepi szokások egyaránt képviselve vannak, mindezt egy szórakozásra és baráti-családi összejövetelekre alkalmas környezetben. 6 hét, 48 nap, 66 faház, közel 130 árus, és egy kis csapat, amely mindezt összehozta.

Látogasson ki Ön is és figyelje az újdonságokat, vagy élvezze a megszokott meghitt ünnepi hangulatot!

Nyitás: november 18. Nyitva tartás: 2011. nov. 18-dec. 30. között, dec. 24-én 14 óráig, 25-én, 26-án zárva. Naponta 10-20 óra között.

 

a%20%283%29 11.thumbnailA Budapesti Karácsonyi Vásárra kerülő népművész és kézműves termékek kiválasztása a Hagyományok Háza, a Magyar Kézműves Szövetség és „A Magyar Kézművességért" Alapítvány szakmai javaslattételével történt a beérkezett pályázatok elbírálásánál. Ebben az évben megújult, kifejezetten erre a célra készített faházak kerültek kihelyezésre, amelyeket a túlzsúfoltság elkerülése érdekében szellősebben helyeztek el, ezzel is biztosítva a kényelmes és biztonságos nézelődést és vásárlást az évi több százezer látogató számára. A kevesebb helyre idén is számos jelentkező küldte be pályázatát, akik a szigorú feltételeknek megfelelően több mint egy hónapon át mutathatják be magyar alapanyagokból, kézzel készült munkáikat. A BTDM Nonprofit Kft. a több mint 100 kézműves és népművész stand mellett örömmel támogatja a hagyományőrző, magyar értékeket képviselő népi kézműves és iparművész fiatalokat is, akik biztosítják a hasonló tevékenységet folytatók utánpótlását. Ebből a célból pályázatot hirdetett pályakezdőknek, akik 6 héten át változatos, színes kínálatot nyújtanak majd munkáikból egy önálló standon.

 a%20%284%29 10.thumbnail

Messziről érezhető, csalogató, íncsiklandozó illatok: kenyérlángos, forralt bor, kürtős kalács, kolbász… csak néhány az elengedhetetlen vásári finomságokból, melyekről idén megújult környezetben a tér közepe köré szervezett gasztronómiai kör gondoskodik. És itt nem áll meg a kínálat, hiszen idén először a magyar hagyományos ünnepi ételek is helyet kapnak a Vörösmarty téren; így töltött káposzta, bejgli, rétes és számos más fogás is megtalálható lesz.

Az óriás fenyőfa tövében megbúvó kis Betlehemi jelenet advent első vasárnapjától várja az érdeklődőket. A fából, kerámiából és nemezből készülő elemeket különböző művészeti szakiskolák állítják össze, és a sok kéz munkájából a téren egy közös, egységes kézműves Betlehemi jelenet elevenedik majd meg.

 a%20%285%29 7.thumbnail

A Vörösmarty tér éke és szerves része a Gerbeaud Ház, amely hosszú évek óta részt vesz a Karácsonyi Vásár programkínálatában adventi ablakaival. Idén már nem lesz a ház ablakain kalendárium, de a hagyományt a BTDM Nonprofit Kft. nem szeretné megszakítani, és ennek érdekében idén is bevonásra kerül a Ház az ünnepi programok kínálatába. Sikerült erre a célra egy nemzetközi hírű csapatot megnyerni a ház megelevenítésére. A leleplezés és a premier november 27-én, Advent első vasárnapján 18 órakor veszi kezdetét, és innentől minden nap 18 és 20 órakor kerül a közönség elé ez a felejthetetlen műsorszám.

 a%20%286%29 4.thumbnail

Idén nemcsak a karácsonyfa fényei ragyogják be a teret! Advent időszakában a Budapesti Karácsonyi Vásár történetében először a Vörösmarty téren is fellobban a Béke Lángja, melyet a betlehemi Születés Bazilikából hoznak kiscserkészek Budapestre. Hétről hétre pedig újabb gyertya fénye jelzi, hogy közeleg a Karácsony! Advent vasárnapjain Mindenkit szeretettel várunk az ünnepi műsorral egybekötött gyertyagyújtásra a Gerbeaud Ház előtt található adventi koszorúnál.

 a%20%287%29 4.thumbnail

Aki idén is szeretné támogatni rászorulókat, megteheti. Ha vásárol egy gyufásdobozt, akkor hozzájárulhat, hogy „A kis gyufaárus lány" története valóban csak mese maradjon.

Az akció kapcsán pályázatot szerveztek óvodás és kisiskolás gyerekek között, akik „A kis gyufaárus lány"-t faliképeken hívják életre. A képekből a Vörösmarty téren található kézműves játszóházban kiállítást tekinthetnek meg.

A Máltai Szeretetszolgálattal egy, a Gerbeaud Házzal szemközt található faházban találkozhatnak, ahol a többi karitatív szervezettel együtt várják adományaikat.

 a%20%288%29 2.thumbnail

Idén is lesz vezetett séta – angol és magyar nyelven egyaránt – a Vásáron és környékén! Ebben az évben a Unique Budapest munkatársai kalauzolnak a helyszíneken. A túra során felderítik a karácsonyi szokások eredetét, amelyekben a népi és a vallásos elemek az idők során összefonódtak. Sok érdekesség és felfedeznivaló vár a rétes és a forralt bor mellett!

A túra időtartama: kb. 2 óra

Találkozás: Budapestinfo pont (Deák tér, Sütő u. 2.)

(A túra a Vörösmarty téri Karácsonyi Vásárban végződik)

A túra ara: 9.000 Ft /fő (ami magában foglalja a rétest, a forralt bort +ajándék bögrét!)
Garantált időpontok:

November 27. vasárnap, 14 óra
December 4. vasárnap, 14 óra
December 9. péntek, 16 óra
December 18. vasárnap, 14 óra

További információ: www.uniquebudapest.com

 

Hosszú kihagyás után ismét a Főváros hivatalos karácsonyi vásárát választotta a lappföldi mikulás, hogy itt találkozzon a magyar gyerekekkel. A téren fölállított Mikulásházba, amelyben december 4-én és 5-én a „magyar mikulás" fogadja a gyerekeket, december 6-ára, Mikulás napra megérkezik az igazi finn Mikulás, hogy néhány órát eltöltsön itteni otthonában.

 

Ha megosztaná élményeit, ezt azonnal megteheti a téren biztosított ingyenes vezeték nélküli internet segítségével. A hálózatot nem védi kód, így telefonja egyszerűen és automatikusan felcsatlakoztatható a világhálóra. Fotózzon, videózzon és töltse föl a „Látogasson Budapestre!" Facebook oldalunkra!

 

Most megéri Budapest Kártyát vásárolni, hiszen a 24, 48 vagy 72 órás kártyával 10% kedvezmény jár minden termékre a Budapesti Karácsonyi Vásáron. Ezen kívül számos kedvezmény, 4 múzeumba és az Állatkertbe ingyenes belépés, ingyenes tömegközlekedés, ingyenes városnéző túrák, és ingyenes okostelefon alkalmazás is jár a kártyához.

További információ és vásárlás: www.budapest-card.com oldalon, BKV pénztárakban, hírlapárusoknál, Budapestinfo pontokon.

 

Hagyományteremtő jelleggel, idén először a BTDM Nonprofit Kft. Budapest kulturális kapcsolatainak fontosságára hívva föl a figyelmet, lehetőséget nyújt egy partner országnak, ahol szintén fontos szerepe van és nagy népszerűségnek örvend a karácsonyi vásár, hogy díszvendégként bemutatkozzon a Vásárban. 2011 külföldi díszvendég országa Belgium, aki saját standján sörrel és csokoládéval, és turisztikai információval várja a látogatókat.

Bögre elvitelre: Forralt bor és vásári bögre – kéz a kézben járnak. A téren több ponton is megvásárolható, idén 4 vidám színnel festett vásári bögréből adják a forró italokat, amelyet utána haza is lehet vinni.

Meglepetés Advent vasárnapjain Nem csak az Adventi koszorú gyertyáinak meggyújtása miatt lesz érdemes kilátogatni vasárnaponként az idei vásárra, hanem azért is, mert minden láng fellobbanását újszerű, karácsonyi hangulatot idéző köztéri attrakció kíséri majd. Ennek bárki részese lehet, aki hagyja, hogy az ünnepi hangulat magával ragadja.

 

Természetesen a korábbi vásárok hagyományaihoz híven a szokásos attrakciók és szimbólumok 2011-ben is végigkísérik a Budapesti Karácsonyi Vásárt. Lesz óriás karácsonyfa és adventi koszorú, melyekről a tér további dekorációi mellett a szentendrei Karácsony Kiállítás és Szalon, más néven Hubay Ház gondoskodik. Idén is várják ingyenes kézműves programok a legfiatalabbakat a játszóházban, és garantált a sokszínű, minőségi programkínálat a színpadon is, hisz a műsor a Tavaszi Fesztivált is szervező Budapesti Fesztiválközpont Nonprofit Kft. szervezésének köszönhető.

Budapest karácsonyi vásárának fő célja, hogy a nehéz gazdasági helyzet ellenére egy értékmentő, és értékteremtő, mindenki szívéig ható, az ünnepi készülődés időszakát megédesítő rendezvénnyel várja a budapestieket, a magyarokat és a külföldi vendégeket! Ünnepeljünk együtt, találkozzunk a Vörösmarty téren!

Budapest Főváros ezúton is kíván Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet!

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.