2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

3 az 1-ben, azaz jubileumi előadás, Adventi fesztivál és balett.

9 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/55804"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/3_69.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="77" /></a></span>Mai ajánlómban ismerjék meg a hajléktalanság ellen küzdő AHA Színpadot, aztán győriek figyelem, kezdődik a Téli Fesztivál. Végül egy december végi vendégszereplés, amit azért ajánlanék már most a figyelmükbe, mert nagyon fogynak a jegyek. Jó olvasást, jó szórakozást!  </p> <p><strong> </strong>

3 69.thumbnailMai ajánlómban ismerjék meg a hajléktalanság ellen küzdő AHA Színpadot, aztán győriek figyelem, kezdődik a Téli Fesztivál. Végül egy december végi vendégszereplés, amit azért ajánlanék már most a figyelmükbe, mert nagyon fogynak a jegyek. Jó olvasást, jó szórakozást! 

 

3 69.thumbnailMai ajánlómban ismerjék meg a hajléktalanság ellen küzdő AHA Színpadot, aztán győriek figyelem, kezdődik a Téli Fesztivál. Végül egy december végi vendégszereplés, amit azért ajánlanék már most a figyelmükbe, mert nagyon fogynak a jegyek. Jó olvasást, jó szórakozást! 

 

Tíz éves a hajléktalanság ellen küzdő AHA Színpad. A 2001-ben alakult AHA Színpad idén ünnepli fennállásának tízedik évfordulóját. Magyarország első és napjainkig egyetlen rendszeresen működő hajléktalan színjátszókból álló társulata jubileumi műsorral ünnepli a jeles évfordulót. A Színpad nagyon készül az ünnepre, a próbák egymást érik, fokozódik az izgalom, félelem, hiszen már csak napok vannak a fellépésig.

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetének fenntartásában működő amatőr színpad bebizonyította, a művészetterápia segíti a hajléktalanok társadalmi reintegrációját, hiszen a színtársulat tíz éves fennállása alatt tagjainak közel 40%-a mára már családban vagy éppen saját fenntartású albérletben él, kikerülve az otthontalanok közösségéből.

A színjátszás kitörési lehetőség a hajléktalanságból.

Az AHA Színpad (nevük jelentése egy szójáték. AHA: A HAjléktalanok színpada) tíz éve alakult kifejezetten hajléktalanokból azzal a céllal, hogy a hajléktalan embereket sikerélményekhez, új társas kapcsolatokhoz juttassa, és egyben a közönség megítélését pozitív irányba változtassa a hajléktalanokkal, a hajléktalanság fogalmával kapcsolatban. Debütálásuk 2002 májusában történt, melyet sok más fellépés és verses, zenés produkció követett. Máig számos rendezvényen, így a Kapolcsi Művészetek Völgyében, számos nemzetközi színjátszó fesztiválon lépett fel és nyert el számtalan díjat az amatőr színpad. 2006 decemberében Vatikánban XVI. Benedek pápa nyilvános audienciáján magyar nyelven méltatta a csoportot, s adta rá apostoli áldását. 2008 októberében holland, cseh, szlovák és magyar hajléktalan színjátszókkal Charles Dickens Karácsonyi énekét adták elő angol nyelven.

Az AHA Színpad munkájába bekapcsolódók könnyebben leküzdhetik a hajléktalanságot, felvérteződnek az őket érő előítéletekkel szemben, a színjátszás és a hozzá kapcsolódó programok segítséget nyújtanak a mindennapi életbe való visszailleszkedésbe. A színjátszók számára bebizonyosodik, hogy minden olyan feladatot képesek ellátni, amelyet bárki más is, sőt időnként még ők adnak többet, olyat, amelyet csak a társadalom bizonyos tagjai képesek.

A Magyar Vöröskereszt Madridi úti hajléktalanszállóján működő színtársulat az országban egyedülállóan rendszeresen játszik együtt rendezett családi körülmények között élő gyermekekkel. A gyerekek információi és tudásanyaga a hajléktalanságról hiányos, viszont a közös művészeti munka folyamán megváltozik a viszonyuk a hajléktalanokkal. Ez a tapasztalat hosszú távú befektetés, mert ezek a gyerekek felnőttként kevesebb előítélettel rendelkeznek a hajléktalanokkal szemben, és saját gyermekeiknek már ezt a tudást adják tovább. A hajléktalanok pedig a közös munka során átlépik a kirekesztettség határát, amit a hajléktalan lét jelent. A gyermekek szeretik és tisztelik őket, a pedagógusok és szülők megbecsülik és értékelik azt a munkát, amelyet együtt folytatnak.

AHA Színpad jubileumi műsora

2011. november 24. 18 óra

Honvéd Kulturális Központ

1143 Bp., Stefánia út 34-36. Stefánia Palota

 

Advent GyőrbenTéli Fesztivál 2011. Ünnepi hangulat és felejthetetlen programok Győrben, az adventi időszakban, 2011. november 25 – december 31 között.

Idén az Advent Győrben – Téli Fesztivál főszereplői a gyerekek, akik az ünnepi időszak alatt ismét kiemelt figyelmet kapnak. A Széchenyi téren egy egész Adventi Győrkőc-birodalom épül izgalmas szalmalabirintussal, karácsonyi körhintával, kisvasúttal, terepasztallal és még egy óriási mesekönyv is életre kel. Győr főterén állítják fel a város óriási adventi koszorúját, karácsonyfáját, és Betlehemét is. A hagyományokhoz híven, Advent valamennyi vasárnapján

közös gyertyagyújtásra várják a győrieket Széchenyi Térre. A fesztivál ünnepélyes megnyitóján, november 25-én ismét felkapcsolják a város díszkivilágítását: a belváros csodálatos, ünnepi fénybe burkolózik, a forralt bor és a sült gesztenye csalogató illata lengi be az utcákat, tereket.

Az adventi hangulathoz a gazdag kulturális programkínálat is hozzájárul. A Széchenyi téri ingyenes programok mellett számos helyszínen rendeznek színvonalas koncerteket, előadásokat, hangversenyeket, gyermekeknek szóló produkciókat.

A Csík Zenekar Presser Gáborral ad koncertet, Takács Nikolas adventi bemutatkozóján a Kodály Zoltán Általános Iskola Gyermekkórusa közreműködik, fellép Tóth Vera a Széchényi téren, Illényi Katica a klasszikus hegedűirodalom gyöngyszemeivel kápráztatja el az ünnepvárókat a Richter Teremben, 

Pitti Katalin koncertjének címe – „Az angyal énekel" – magáért beszél, de fellép még Demjén Ferenc, az Alma együttes, Dániel Balázs, Nagy Balázs, Rákász Gergely, Varnus Xavér, Bródy János és a 100 Tagú Cigányzenekar is.

És ha karácsony, akkor Diótörő!

Az elmúlt évekhez hasonlóan a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola növendékei idén is színpadra állítják  E.T.A. Hoffmann meséjét, de ebben az évben a Szentpétervári Állami Balett előadásában is megcsodálhatjuk a felejthetetlen történetet. A világhírű oroszországi társulat Magyarországon elsőként Győrben mutatkozik be a Diótörővel – ahogyan még senki sem látta.

Negyedszerre rendezik meg idén az Advent Győrben – Téli Fesztiválon a Nemzetközi Betlehemes Találkozót, és a Magyarországi Boogie Woogie Estet. A győri együttesek, társulatok is kiveszik részüket az Advent Győrben – Téli Fesztiválon programjaiból. A Győri Nemzeti Színház művészei már a megnyitón ünnepi műsorral kedveskednek a győrieknek, a Szilveszteri Gálán pedig a legnépszerűbb produkciókat gyűjtik csokorba. A Győri Filharmonikus Zenekar és a Vaskakas Bábszínház több előadással is bemutatkozik, míg a Győri Balett a Rózsaszínházzal lép színpadra. A táncszínház örökbecsű sanzonjai a halhatatlan énekeseket – Maurice Chevalier, Edith Piaf, Gilbert Bècaud és Jaques Brel – idézik.

A Városi Művészeti Múzeumban adventi készülődés részesei lehetnek a legkisebbek,

míg az Állatkertben és a Zichy-palotában is Mikulás, illetve Szent Miklós Napot tartanak.

A tavalyi évhez hasonlóan az idén is ünnepi témák köré szerveződnek a hétvégék, lesz tradicionális Paraszti Disznóvágás, aminek külön pikantériát ad a belvárosi hangulat, Szigetközi Halkülönlegességek Napja, és Ünnepi Bejgli Sütés is.

Az Advent Győrben – Téli Fesztivál 2011 programjainak sora a Szilveszteri Városi Vigasságokkal zárul: a győriek ismét együtt búcsúztathatják az óévet, és koncerttel, tűzijátékkal, utcabállal köszönthetik az Új Esztendőt.

Az első hét rendezvényeiből a következőket szeretném kiemelten a figyelmükbe ajánlani: 

–         november 25. péntek 17 óra – Széchenyi tér – Ünnepélyes fesztiválnyitó

Ökumenikus istentisztelet, Borkai Zsolt polgármester köszöntője, Győri Nemzeti Színház művészeinek előadása, díszkivilágítás bekapcsolása.

–         A Széchenyi téren Adventi Győrkőc-birodalom: szalmalabirintus, karácsonyi körhinta, kisvasút, terepasztal, óriási életre kelt mesekönyv, karácsonyfa, Betlehem, adventi koszorú.   

–         november 26. szombat, 19.00 óra Adventi koncert a Csík Zenekarral és Presser Gáborral

–         november 26. szombat, 15.00 – 17.00 óra között – „Békesség ünnepén" Adventi készülődés a Múzeumban I. Karácsonyfadíszek készítése agyagból. A győri Városi Művészeti Múzeum a családokat adventi programokra és ajándékkészítő kreatív foglalkozásokra invitálja az Esterházy-palota pincéjébe.

Bővebb információ és részletes program: www.gyor.hu

 

A világhírű Szentpétervári Állami Balett decemberben Magyarországon vendégszerepel, műsorukon a Diótörő, ahogy még senki sem látta. A Szentpétervári Állami Balett másfél órás előadásában a tánc, a látvány, a jelmezek, a díszlet, a fény, a hang szervesen összekapcsolódnak, minden korosztálynak felejthetetlen élményt ígérve.

A Szentpétervári Állami Balett számos elismeréssel büszkélkedhet: előadásai nívós világversenyek első díjazottjai, a Diótörő c. balettot Franciaországban és Oroszországban,

2004-ben és 2005-ben az „Év Produkciójának" választották. A Szentpétervári Állami Balett – a minőséget mindenekelőtt szem előtt tartva – kizárólag színházakban lép fel: "az előadás intim légkörét, az emberközeli élményt a sportcsarnokok nem garantálják – fogalmazott a Safonova koreográfus.

A Diótörő Csajkovszkij utolsó balettje, melynek története E. T. A. Hoffmann A diótörő és az egérkirály c. meséjén alapszik.  A mű ősbemutatójára 1892. decemberében került sor a szentpétervári Marinszkij színházban, azóta a városban – sőt szinte az egész  világon  –  nem múlik el karácsony a Diótörő nélkül.

A kicsiket és nagyokat egyaránt elbűvölő, hagyományosan szebbnél szebb jelmezeket felvonultató mesebalett karácsony éjjelén játszódik, és egy kislány beteljesületlen álmáról, Diótörő hercegről szól. A varázslatos történetből természetesen nem hiányozhat a szerelem és a barátság, melyek segítségével a hős minden akadályt legyőz…

A társulat óriási sikerrel mutatkozott be a világ csaknem összes nagy színpadán. A német sajtó olyan „kivételes társulatnak" nevezte a szentpétervárit, "melyhez fogható nincs több Európában". A Szentpétervári Állami Balett gyermekeknek szóló előadása, a Diótörő a két világhírű balett ikon Anatoly Nikiforov és Irina Aleksandrovna Safonova koreográfusok nevéhez fűződik. A Szentpétervári Állami Balett társulata eredetileg 100 főből áll, a Magyarországra utazó formációban 32 táncművész – 16 felnőtt, 16 gyermek – szerepel, akik Oroszország leghíresebb balettiskoláiban végeztek.

Előadások:

2011. december 23. – Győr, Nemzeti Színház, 17 óra

2011. december 25. – Budapest, MOM Kulturális Központ, 17 óra

2011. december 26. – Budapest, MOM Kulturális Központ, 11 és 17 óra

2011. december 27. – Budapest, MOM Kulturális Központ, 11 óra

2011. december 28. – Kecskemét, Művelődési Központ, 18 óra

2011. december 29. – Miskolc, Művészetek Háza, 17 óra

2011. december 30. – Debrecen, Kölcsey Ferenc Művelődési Központ, 11 óra

 

Lantai József

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.