A 2012-es kolbászfesztivál szépe már megvan
2011. október 28-31. között került sor a XV. Csabai Kolbászfesztiválra. A fesztivál fő célja a szervezők szándéka szerint továbbra is a csabai kolbász és a disznóvágás népszerűsítése, a ma is élő hagyományok továbbadása a fiatalabb generációknak, sok izgalmas programmal fűszerezve ami idén is tökéletesen megvalósult. A sikert a csodálatos időjárás, rengeteg résztvevő, nagyszerű programok, és a fesztivált eddig is jellemző, páratlan hangulat biztosította.
2011. október 28-31. között került sor a XV. Csabai Kolbászfesztiválra. A fesztivál fő célja a szervezők szándéka szerint továbbra is a csabai kolbász és a disznóvágás népszerűsítése, a ma is élő hagyományok továbbadása a fiatalabb generációknak, sok izgalmas programmal fűszerezve ami idén is tökéletesen megvalósult. A sikert a csodálatos időjárás, rengeteg résztvevő, nagyszerű programok, és a fesztivált eddig is jellemző, páratlan hangulat biztosította.
Bár a látogatószám elmaradt a korábbi évektől, a szervezők – igen találékonyan – a szakmai területekre fektették a hangsúlyt, a szórakoztató programok tudatos időzítése pedig maximális látogatószámot hozott.
BORVIGALOM
|
|
|
|
Betyár háremében éli mindennapjait Mazsi, a négyéves fecskehasú mangalicakoca a békésszentandrási dr. Olasz Imre tenyészetében. Első ránézésre nem is gondolná az ember, hogy egy igazi szépségkirálynőhöz van szerencséje. Mazsinak a böllértől már nem kell félnie, jövőre ugyanis ő lesz a Csabai Kolbászfesztivál arca. Hégely Sándor fesztiváligazgató, a verseny ötletgazdájától származik számos más hagyományteremtő verseny mellett a Disznó-szépségverseny, ami újdonság a fesztivál életében. „Fesztivál arca" minden nagy fesztiválnak van. Általában rajtuk keresztül kommunikál egy fesztivál, ők jelennek meg a sajtóban, plakátokon, szórólapokon, képeslapokon. Mi is lehetne autentikusabb képviselője a kolbászfesztiválnak, mint egy malac?
KOLBÁSZOK ÉS PECSENYÉK
|
|
|
|
|
|
|
|
Ez is jól szemlélteti, hogy a szakmaiság tudatosság és a minőség hangsúlyozása a szervező munkában hangulatosságot és szakembereknek, laikusoknak (ugyan ki laikus kolbász-témában?), valamennyi látogatónak kellemes órákat szerzett.
MULATOZÁS
|
|
|
|
|
|
|
|
A Borvigalom például egy helyen (lásd a plakátot) annyi minőségi bort és ételt vonultatott fel, hogy a Stark Adolf sátrat alig lehetett elhagyni.
Hasonlóan koncentráltan zajlottak a zenei (és mulatós) programok. Ezek színhelye elsősorban a legnagyobb, Mokry Sámuel sátor volt.
MŰSOROK
|
|
|
|
|
|
Idén a nyitó rendezvényt ami korábban a sportcsarnokban zajlott, sportesemények terelték a sátorba. 28-án 16 órai kezdettel a Mokry Sámuel nagysátorban került sor a XV. Csabai Kolbászfesztivál megnyitójára. Hégely Sándor fesztiváligazgató Dedinszky Gyula A csabai kolbász című könyvéből merítette köszöntő gondolatait. Fontos célként fogalmazta meg, hogy a csabai kolbászt és a kolbászkészítés kultúráját nemcsak az ország, hanem a Világ minden pontjára el kell juttatni. Tapolczai Gergely, a parlament első siket képviselője, Vantara Gyula polgármester, és Erdős Norbert kormánymegbízott is köszöntő beszédet mondott.
SZABADTÉR
|
|
|
|
|
|
A kolbászok versenyében számomra a legfontosabb a száraz műfaj volt. A legjobbak tartósítószer nélkül, igen jó minőségű alapanyagból és fűszerekkel készítik az egy évig is eltartható, csodálatos ízű vékony, vastag és dupla vastag szépségeket. Biztosan duplán híztam tőlük, ugyanis a véleményem pontosan találkozott a szakzsűriéval. A szárazkolbász verseny eredménye:
1. helyezett: Szénási Sándor, Békéscsaba
2. helyezett: Szilágyi Sándorné, Békéscsaba
3. helyezett: Balázs Tamás, Mezőberény
A fődíjat Zelenyánszkiné Csicsely Judit nyerte.
Természetesen a vendégek igazi zsírban sütött csabai kolbászt falatoztak döntően. Ezen kívül a rendezvényen óvatos becslések szerint is három-öt tonna szárazkolbász, szalonna, sonka és különböző füstölt termék fogyott.
Hagyományteremtő céllal, szintén idén először került megrendezésre a szabadtéri töltött káposzta főző verseny. A hagyományos békéscsabai disznótor elképzelhetetlen töltött káposzta nélkül. Ezen a vidéken a háziasszonyok a disznótorok alkalmával félretesznek egy keveset a kolbászhúsból, és abból készítenek vacsorára töltött káposztát az estére megfáradt kolbász- és az egyéb disznótoros finomságokat – pl. hurkát és cigánkát – készítő családtagoknak.
A Mokry Sámuel sátorban került sor a verseny eredményhirdetésére. A díjakat Vozár Márton a zsűri elnöke, a Hotel Fiume vezérigazgatója; Simon János a zsűri tagja, a vendéglátás, kereskedelem és idegenforgalom igazságügyi szakértője adta át a csapatkapitányoknak:
1. helyezett: Zwack József iskola csapata – Mihucz Lívia
2. helyezett: Csicsely Judit
3. helyezett: Bicsák Tamásné
A Fellina különdíját a leglátványosabb hölgycsapat, a Mazsorettek képviseletében Mezeiné Szegedi Erzsébet vette át
Az idei évben minden eddigi rekordot megdöntve, 500-nál is több csapat részvételével rendezett tradicionális kolbászkészítő versenyre több mint húszezer ember volt kíváncsi.
A közmédia csapata is rajthoz, pontosabban daráló és töltő mögé állt.
A Mokry Sámuel nagysátorban, a Stark Adolf sátorban és a csarnok küzdőterén délelőtt 10 órától 12 óráig élőzene mellett, vidám hangulatban zajlott a verseny. A zsűri a számos különdíj mellett összesen 5 bronz, 5 ezüst és 5 aranyérmet osztott ki.
A fesztivál szervezői Krajcsó Pál életműdíjas kolbászkészítő mesterre emlékezve egy olyan versenyt is szerveztek, mely a hagyományok ápolását és az értékek továbbadását jelenti. Az emlékversenyen 36 csapat indult. Ugyancsak szeretnék átadni a Hungarikumnak minősített csabai kolbász készítésének kultúráját a jövő nemzedékének, ezért a fesztivál történetében először rendeztek Egyetemista Kolbászgyúrást.
A Csabai Kolbászfesztiválon október 31-én, hétfőn, az egész rendezvényt záró est méltó befejezéseként, fénypontjaként teltházas koncertet adott a Csík Zenekar .
Hecks Ferenc
http://csabaikolbaszfesztival.hu