2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

LIENZ, A DOLOMITOK VÁROSA

7 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/55859"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Lienz-%20Grand%20Hotel%20023.thumbnail.jpg" border="0" alt="Séta a "Vitalpinum" élményparkban" title="Séta a "Vitalpinum" élményparkban" width="100" height="75" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Séta a "Vitalpinum" élményparkban</strong></span></span></p><p>Ausztria a világ egyik legcsodálatosabb országa, s a jelző természetesen Lienz környékére is igaz. A 750 éves, mégis modern, pezsgő életű, mediterrán hangulatú kisváros, Kelet-Tirol fővárosa, amely az osztrák tartomány egyik része. A 678 m magasan elhelyezkedő város az Isel és a Dráva folyó összefolyásánál fekszik, mesés kulisszák közepette: északon a Hohe Tauern (Magas Tauern) Nemzeti Park, (Ausztria legnagyobb Nemzeti Parkja), dél felől pedig a lenyűgöző Dolomitok, öleli körül. Lienzet a napfény városának is nevezik, mivel évente több mint 2000 napsütéses órával büszkélkedhet. </p> <p> 

séta a "vitalpinum" élményparkbanSéta a "Vitalpinum" élményparkban

Ausztria a világ egyik legcsodálatosabb országa, s a jelző természetesen Lienz környékére is igaz. A 750 éves, mégis modern, pezsgő életű, mediterrán hangulatú kisváros, Kelet-Tirol fővárosa, amely az osztrák tartomány egyik része. A 678 m magasan elhelyezkedő város az Isel és a Dráva folyó összefolyásánál fekszik, mesés kulisszák közepette: északon a Hohe Tauern (Magas Tauern) Nemzeti Park, (Ausztria legnagyobb Nemzeti Parkja), dél felől pedig a lenyűgöző Dolomitok, öleli körül. Lienzet a napfény városának is nevezik, mivel évente több mint 2000 napsütéses órával büszkélkedhet.

 

séta a "vitalpinum" élményparkbanSéta a "Vitalpinum" élményparkban

Ausztria a világ egyik legcsodálatosabb országa, s a jelző természetesen Lienz környékére is igaz. A 750 éves, mégis modern, pezsgő életű, mediterrán hangulatú kisváros, Kelet-Tirol fővárosa, amely az osztrák tartomány egyik része. A 678 m magasan elhelyezkedő város az Isel és a Dráva folyó összefolyásánál fekszik, mesés kulisszák közepette: északon a Hohe Tauern (Magas Tauern) Nemzeti Park, (Ausztria legnagyobb Nemzeti Parkja), dél felől pedig a lenyűgöző Dolomitok, öleli körül. Lienzet a napfény városának is nevezik, mivel évente több mint 2000 napsütéses órával büszkélkedhet.

 

Ebben a bájos kis városban, és a csodálatos hegyek világában ragyog Kelet-Tirol első 5 csillagos, új hotel-gyöngyszeme, a Grandhotel Lienz, mely 2009. április 30-án nyitotta meg kapuit. Az Isel folyó partján (az Isel Ausztria egyetlen gleccser-folyója), Lienz történelmi városközpontjától mindössze néhány percre található a rangos Grand Hotel. Tulajdonosai – a Simonitsch és a Westreicher családok – filozófiájuknak megfelelően  a szálloda nem csak luxus környezetével kívánja kényeztetni vendégeit, hanem a vendég személyre szabott igényeinek kiszolgálásával is.

a vár közel ötszáz éves freskójaA vár közel ötszáz éves freskója

A vendéget ebben a varázslatos hangulatban számos élvezet várja: az elegáns és stílusos berendezés, a nagyméretű, legmagasabb igényeket is kiszolgáló szobák és lakosztályok, a kitűnő kulináris élvezetek, a Medical Spa & Wellness részleg a jó közérzet kialakítására alapozott és a legmodernebb orvosi berendezésekkel felszerelt miliője, mind – mind része a kényeztető luxusnak. A lienzi Dolomitokra és a Schober hegységre néző (részben külön gyermekszobával ellátott), 72 luxus vendégszoba, valamint a négy exkluzív Royal Suite lakosztály berendezésében, szintenként a bordó, a kék, a zöld dominál az arany szín és sötét színű fával kombinálva.

attila, a hunok királya a lovánAttila, a hunok királya a lován

Az exkluzivitás és a különleges részletek hangulatát őrzi az összesen 640 m2-en elhelyezkedő 5 étterem. Ezen kívül szállodabár, impozáns szalon nyitott kandallóval, és a közvetlenül az Isel folyó partjára néző elegáns szállodaterasz, persze csodálatos kilátással, szolgálja a vendégek kellemes időtöltését (akár céges vagy privát jellegű rendezvények, összejövetelek alkalmából is).A szálloda egyben exkluzív kiindulópontja a golf, a síelés, a természet és a kultúra kedvelőinek.

 felvonó a ródlipályáhozFelvonó a ródlipályához

A Grandhotel Lienz több, mint 1.400 négyzetméteres spa & wellness részleggel rendelkezik, ahol belső- és külső medence, 7 kezelőhelyiség, párok részére kialakított, gőzfürdővel, pezsgőfürdővel és pihenőrésszel ellátott ún. "privát spa" található. Továbbá bioszanuna, finn szauna, többféle gőzfürdő, pihenőhelyek, valamint az Isel folyó partján fekvő romantikus kert áll a vendégek rendelkezésére. A kezelések gazdag kínálata, a szeráj- és a pakolásos fürdőktől kezdve az ajurvédikus kezeléseken, az aromaolaj-, a forró lávaköves és a kelet-tiroli hegyi méz-masszázs nyújtotta lazító kezeléseken át egészen az orvosi masszázsokig (pl. nyirokdrenázs, sportmasszázs) terjed. A szállodai szobaárban benne foglaltatik a vitáltréner által kínált napi attraktív program-ajánlat mint pl.  gyalogtúrák, fitnesz a szállodában vagy a természetben, nordic walking, vízitorna, gimnasztika.Nem hiányozhat az ötcsillagos ház kínálatából a fitnesz-centrum és a wellness-shop sem.

 

Az ínyenceknek a főszakács a régi, hagyományos receptekből új és könnyű ételeket varázsol az asztalra. Kulináris koncepciója az idényjellegű és a regionális termékek ötvözetéből álló hagyományos konyha, kiegészítve a korszerű táplálkozásról szerzett tudással.

Az úgynevezett "dolomitkönnyű" konyha célja a régió termékeinek teljes mértékű érvényre juttatása. Ám a vendég speciális táplálkozási igényeinek is minden téren eleget tesz a főszakács és csapata. A szálloda borospincéjében minden kulináris ínyencséghez fellelhető a megfelelő bor, összesen 150 különböző borfajtából kóstolhat a vendég. Ötletes módon, az étterem felé vezető rövid folyóson, egy, a padlóba épített üveglapon keresztül is bepillantást nyerhet a vendég a csalogató borpincébe.

 

Lienz és környéke, ez a téli-nyári üdülőparadicsom, élményekben gazdag program- lehetőségeket kínál a pihenni vágyóknak, családoknak, és a sportot kedvelőknek egy-

aránt. Lienz városa gazdag történelmi és kulturális örökséggel is rendelkezik. A látnivalókhoz tartozik a Schloss Bruck, Lienz ősi vára, mely egyben a város jelképe is. A hatalmas várlétesítményt 1252-ben építették. 1943-ban a város tulajdonába került és azóta a városi múzeumnak ad otthont. A vár öregtornyából a lienzi völgy jól belátható, persze ez a középkor turbulens világában alapvető követelmény volt egy komoly védővár esetében. Ma ugyanez csodálatos kilátással bűvöli el a vár látogatóit. www.museum-schlossbruck.at

 

Egyébként a rómaiak voltak az elsők, akik a lienzi völgyet letelepedési területnek választották és megalapították Aguntumot, Tirol egyetlen rómaikori városát, mely Claudius császár uralkodása idején élte meg fénykorát, ui. autonóm városi rangra emelték. A Lienztől keletre, kb. 4 km távolságban elhelyezkedő Aguntumban ma ezekről az időkről tanúskodik a múzeum kiállítása, bepillantást adva a római kultúra érdekfeszítő világába. www.aguntum.info

 

Lienztől kb. 10 km – re, nyugatra haladva, az Assling nevű kis településen különlegesen érdekes attrakció vár kicsikre, és nagyokra egyaránt. Az Unterweger fivérek által megálmodott és kivitelezett „Vitalpinum" élményparkban minden a természet adta értékekről, illetve az illóolajoknak az érzékszervünkre gyakorolt hatásairól szól. A Vitalpinum szó szerint elvarázsolja az idelátogatót az illóolajok világába.

A „jó közérzet kertjében" az aktív, frissítő vagy épp relaxáló állomásokon különböző vidám „gyakorlatokat" végezhet el az ember: ilyen pl. a  mezítlábas-járás, a Kneipp-ösvény, a fűszeres gőz – tusolás vagy az olaj-horoszkóp. Eközben a látogatók lábbelijét egy kisméretű cipő-lift szállítja a célállomás felé.

A „gyógynövények mezején" 150 féle gyógynövényt csodálhat meg az ember: árnika, körömvirág, kakkukkfű, levendula, melyek mind arról tanúskodnak, hogy az tiroli hegyekben található gyógynövények milyen pozitív hatással vannak az emberi szervezetre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A gyermekek számára létesített játszótéren a gyermekek a hegyi világ adta energiát tankolhatják magukba vagy épp felesleges energiájukat vezethetik le.

A „ Látvány-szeszfőzde" bepillantást ad, hogyan is készül az Alpok növényeiből tiszta illóolaj, elkalauzol a tiroli törpefenyő-, és egyéb értékes illóolajok előállításának titkaiba.

Végül a „Vitalpinshop"-ban minden illatos „dolog" megvásárolható, legyen az szappan, illóolaj vagy egyéb kedves illatos ajándéktárgy. www.vitalpinum.at

A 2010-es téli szezon kezdetétől különösen izgalmas kaland vár kicsikre és nagyokra egyaránt, ugyanis ekkor nyitották meg Kelet – Tirol első, egész évben működő ródlipályáját, az „Osttirodler"-t. A 2,3 km hosszú szakaszon, mesés hegyi környezetben és fantasztikus kilátással szinte Lienz városára száguldhatnak a bátor kalandravágyók.

 

Szalay Attila

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.