2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Biztonság a felhőkben

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/56044"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/felho_1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="70" /></a></span> Helyesen tesszük, ha a felhő szó hallatán a jövőben nem csak a fejünk felett úszó zordabb vagy barátságosabb jelenségekre gondolunk. Sőt, vannak, akiknek már ma sem az esernyő jut először eszébe a felhő hallatán.

felho 1.thumbnail Helyesen tesszük, ha a felhő szó hallatán a jövőben nem csak a fejünk felett úszó zordabb vagy barátságosabb jelenségekre gondolunk. Sőt, vannak, akiknek már ma sem az esernyő jut először eszébe a felhő hallatán.

felho 1.thumbnail Helyesen tesszük, ha a felhő szó hallatán a jövőben nem csak a fejünk felett úszó zordabb vagy barátságosabb jelenségekre gondolunk. Sőt, vannak, akiknek már ma sem az esernyő jut először eszébe a felhő hallatán.

kurti.thumbnail Az újságíró mindig felvillanyozódik, ha azt látja, hogy a „témához illő" komolykodás helyett humorral közelítenek egy kérdéshez. Az adatok információbiztonságával kapcsolatban már nevet szerzett Kürt Zrt. legutóbbi tájékoztatóján éppen ez történt. „Légvárat építve ne spórolj a téglával!" – hangzott a jó tanács és közvetlenül utána már olyan kifejezések röpködtek, mint virtuális környezet, adatok a felhőben, cloud-computing. Azután gyorsan kiderült: a virtuális környezet valójában egy számítógép vagy akár annak csak egy része, ami több számítógépnek látszik, egyszerre több ember is dolgozhat rajta, miközben nem feltétlenül tudnak egymásról. A felhő pedig nem vízpárából jön létre, hanem úgy, hogy egy nagy cég sok nagyteljesítményű számítógépet összekapcsol. Ezek lehetnek esetleg különböző kontinenseken is, és rajtuk dolgoznak a virtuális környezet használói. Most kezdhet aggódni a felhasználó – hívta fel a figyelmet dr. Kürti Sándor, a Zrt. elnöke, az informatikai iparág ismert és közkedvelt szakértője. A kis- vagy közepes vállalt tulajdonosa abban a hamis hitben ringathatja magát, hogy a cégéről szóló adatok biztonságban vannak „a neten". Ezek az adatok viszont – mondjuk a Facebook-on – valójában ebben a felhőben vándorolnak ide-oda és sosem tudhatjuk ki fér hozzájuk. Ugyanakkor viszont ezeknek a felhőknek a szolgáltatásait szinte már mindenki igényli. A cloud-computing, más néven számítási felhő technológia egy sor olyan szolgáltatás alapja, amelyre az internetes üzleti modellek épülnek. Már minden internet felhasználó igénybe vesz felhő alapú megoldást, például webáruház, webmail, és online adattárolási szolgáltatások (fényképek és videók) formájában. A mobil és a social IT gyorsabban fejlődik, mint a technológia történetében eddig bármi, éppen ezért a vállalatoknak dinamikusan kell reagálniuk, ha a gyorsan változó fogyasztói- és ügyféligényeket ki szeretnék szolgálni.

ajto 1.thumbnail Sok éven keresztül többszörös zár alatt őrizték az adatokat, most hirtelen megváltozott a világ. A mobil hírközlő eszközök elterjedése magával hozta az adatkezelés változását is. A cégek sok adattal dolgoznak, azok viszont a kicsi gépekben nem férnek el. Felkerülnek a világhálóra a felhőbe, és gondoskodni kell a biztonságukról. Ezt ajánlja a Kürt Zrt, ahol rendelkezésre áll a minősített biztonságú telephely, folyamatos a kutatás-fejlesztés és elérhető az ilyen irányú szolgáltatás az adatmentés és az információbiztonság területén. Ugyanakkor, ha egy kisebb vállalkozás ezt maga kívánja megoldani, akár ott is kutathat, fejleszthet a Kürt eszközein.

nagy zs.thumbnail A Kürt megtalálta azokat a szolgáltatásokat, amik máshol a világon még vagy egyáltalán nincsenek vagy csak részlegesen elérhetők – vette át a szót dr. Nagy Zsolt, a kutatás-fejlesztési osztály vezetője. Az ügyfél saját szoftverének fejlesztése és tesztelése mellett az alkalmazások sérülékenységének vizsgálatára is lehetőség van. Ráadásul a biztonság kutatásával Magyarországon egyedülálló módon foglalkoznak. Náluk rendelkezésre áll a biztonságos infrastruktúra, az adatok ellenőrizhető, hazai helyen vannak, nagy értékű eszközök vehetők igénybe a használattal arányos áron.

erdodi.thumbnailOlyan megoldást hoztak létre – mondta el dr. Erdődi László kutatásvezető – amely során egyetlen valódi eszköz több virtuális gépnek felel meg, együttesen veszik igénybe az erőforrásokat. Ez sok gazdasági előnnyel jár. Kevesebb eszköz kell és az üzemeltetés is lényegesen olcsóbb. A virtualizáció ötlete valójában nem is teljesen új. Már az 1960-as években megalkották az elsőt a Manchaster-i egyetemen, Atlasz néven vált ismertté. A fordulat viszont a kilencvenes években következett be azzal, hogy alacsony költségű hardware-eken is elérhetővé vált a módszer. Ma már ott tartunk, hogy az internet felhasználók közel hetven százaléka valamilyen módon kapcsolatba kerül a virtualizációval. On-line módon dokumentumokat szerkesztünk vagy egy közösségi hálón megosztjuk a fényképeinket. Mivel pedig ez egy új technológia, nagyon oda kell figyelni a biztonsági kérdésekre. Ezek kutatása, elemzése, vizsgálata révén tudják az ügyfeleket tájékoztatni arról: melyik az a megoldás, ami a legkevesebb kockázatot foglalja magában. A felhőben az adatok vándorolnak, átmásolódnak, anélkül, hogy ezt tudnánk. A szolgáltatónak viszont garantálnia kell, hogy az adatok másolás közben nem sérülnek, nem vesznek el, nem módosulnak és máshoz nem jutnak el.

dako.thumbnail Bárki, akinek a virtualizációval kapcsolatban valamilyen igénye van, a Kürt-nél talál szolgáltatást – erősítette meg Dakó Balázs, az Információmenedzsment üzletág vezetője. Költséghatékonyság, menedzselhetőség, biztonság – mindenkinek más a legfontosabb szempont. Ők abban tudnak segíteni, hogy a szempontokat egy programba betáplálva megkérdezik az ügyfeleiket, mi számukra a döntő? Sok vállalatnál nem készül költség – haszon elemzés, olykor még rendszerterv sem. A Kürt tehát a hazai vállalatok ma még nem ismert biztonsági kockázatait és a megoldás lehetőségeit vizsgálja. (www.kurt.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.