2024.április.30. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Veszélyben a devizahitelek negyven-hetven százaléka?

4 perc olvasás
<!--[if !mso]> <style> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} </style> <![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/56085"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image3_218.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="64" /></a></span>A Bankometer.hu hitelkiváltás-szimulátorában elvégzett, több mint 8000 lekérdezést vizsgálva megállapítható, hogy a szimulátort használóknak mindössze  60%-a tudja legalább a jelenlegi havi törlesztőrészletét vállalni. Ez azt mutatja, hogy a szimulátort használók 40%-a saját bevallásuk szerint nem tudják vállalni a mostani terheket sem. Ha az eddigi futamidő alatt kamatváltozással is számolunk, akkor a fizetési problémával küzdők aránya akár 70%-ra is növekedhet!</p> <p> 

image3 218.thumbnailA Bankometer.hu hitelkiváltás-szimulátorában elvégzett, több mint 8000 lekérdezést vizsgálva megállapítható, hogy a szimulátort használóknak mindössze  60%-a tudja legalább a jelenlegi havi törlesztőrészletét vállalni. Ez azt mutatja, hogy a szimulátort használók 40%-a saját bevallásuk szerint nem tudják vállalni a mostani terheket sem. Ha az eddigi futamidő alatt kamatváltozással is számolunk, akkor a fizetési problémával küzdők aránya akár 70%-ra is növekedhet!

 

image3 218.thumbnailA Bankometer.hu hitelkiváltás-szimulátorában elvégzett, több mint 8000 lekérdezést vizsgálva megállapítható, hogy a szimulátort használóknak mindössze  60%-a tudja legalább a jelenlegi havi törlesztőrészletét vállalni. Ez azt mutatja, hogy a szimulátort használók 40%-a saját bevallásuk szerint nem tudják vállalni a mostani terheket sem. Ha az eddigi futamidő alatt kamatváltozással is számolunk, akkor a fizetési problémával küzdők aránya akár 70%-ra is növekedhet!

 

A Bankometer.hu elemzése

 

Mindenhonnan azt halljuk, hogy az ország gazdasági nehézségei csak egyre mélyülnek. Ha a devizahiteleinket ilyen gazdasági környezetben nem váltjuk át forintra, akkor továbbra is futjuk az árfolyamkockázatot, ami egyelőre egyre mélyülni látszik, hiszen a makrogazdasági környezetünk nem éppen a forint erősödésének irányába halad. Ha átváltjuk, akkor pedig a forint kamatkockázatát vállaljuk, amely szintén nem életbiztosítás, hiszen a közeljövőben az elemzők szerint jelentősebb forint-alapkamat emelkedés is bekövetkezhet.

Mindez azt valószínűsíti, hogy akármelyik megoldást is választjuk, a törlesztőrészletünk csökkenésére rövid távon nem igazán számíthatunk.

 A Bankometer.hu portál 2011 novemberében egy új szolgáltatást indított hitelkiváltás szimulátor néven, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy kiszámítsák, hogy az eredeti hiteleik devizában tartásával vagy kiváltásával milyen törlesztőrészletekkel számolhatnak, a kamat és árfolyamkörnyezet általuk megbecsült alakulása mellett akár 35 évre előre. Persze, a szimulátorban a portál segítséget is nyújtott ezekre a makrogazdasági irányokra. A szimulátorban a hitelesek azt is megjelölhették, hogy mekkora az a havi összeg, amelyet hiteltörlesztésre képesek fordítani.

 

Mit is mutatnak a számok?

Az elemzési időszak alatt több mint 8100 elemezhető lekérdezéssel éltek a felhasználók. Az eredmények üzleti értelmezését korlátozza, hogy a lekérdezők demográfiai jellemzői nem ismertek, illetve azt sem tudjuk kiszűrni, hogy minden egyes lekérdezés ténylegesen valós élethelyzetet ír-e le, vagy csak elképzelt hitelek és elképzelt jövőbeli paraméterek alakulását akarta a felhasználó kipróbálni. Ezen negatív jellemzőkön enyhít az a tény, hogy a portálnak több mint 5500 látogatója generálta a 8600 értékelhető lekérdezést.

 Az elemzés fontos konklúziója, hogy a lekérdezők mindössze 29%-a tudja vállalni az eredeti hitel felvételéhez képest a 75%-kal megnövekedett havi törlesztést is:

Ha megvizsgáljuk azt is, hogy a hitelek döntő többségét a banki ügyfelek 2007-ben és 2008-ban vették fel, amikor a svájci frank árfolyamat 140-170 HUF/CHF szint körül mozgott, akkor, ha egy  átlagos 155 HUF/CHF árfolyammal számolunk, több mint 60%-kal nőtt ezeknek a hiteleknek a havi törlesztőrészlete. Ebbe természetesen nem számoltuk bele azt, ha esetleg 1-2%-ot a bankunk a kamaton is emelt. Ebben az esetben ez a növekedés elérheti a 80-100%-ot is!

 

Nagy bajban vagyunk?

Mindez azt jelenti, hogy a lekérdezők legalább 40%-a nem tud az eredetinél 60%-kal magasabb havi törlesztőrészletet fizetni. Azaz, már az árfolyam-különbözetből adódóan fizetési nehézséggel küzd. Amennyiben belekalkuláljuk az esetleges kamatemelést, akkor ez a szám (a fizetési problémákkal küzdők aránya) elérheti a 70%-ot is. A cselekvés tehát sürgős, mert a hatás beláthatatlan lehet mind a gazdasági folyamatokra, mind a társadalmi folyamatokra vonatkozóan. Mi abban reménykedünk, hogy a valósan vállalható tölesztőrészletben nagyobb rugalmasság van, mint amit lekérdezőink a szimulátorba beírta

www.bankometer.hu

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.