2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

NFC – korlátlan lehetőségek?

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/56406"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_326.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="94" /></a></span>Három piacvezető szolgáltatóval - a MasterCarddal, az OTP Bankkal és a SuperShoppal karöltve a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone megalakította a Magyar Mobil Tárca Egyesületet. Az alapítók az Egyesület legfontosabb céljaként a mobil NFC technológián alapuló megoldások, rendszerek és szolgáltatások hazai elterjedésének előmozdítását, az ezzel kapcsolatos szakmai irányelvek kialakítását, a technológia mögött lévő platform szabványosítását, továbbá a lakosság és a lehetséges szerződő partnerek minél teljesebb körű edukációjának felvállalását jelölték meg.</p> <p> 

images 326.thumbnailHárom piacvezető szolgáltatóval – a MasterCarddal, az OTP Bankkal és a SuperShoppal karöltve a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone megalakította a Magyar Mobil Tárca Egyesületet. Az alapítók az Egyesület legfontosabb céljaként a mobil NFC technológián alapuló megoldások, rendszerek és szolgáltatások hazai elterjedésének előmozdítását, az ezzel kapcsolatos szakmai irányelvek kialakítását, a technológia mögött lévő platform szabványosítását, továbbá a lakosság és a lehetséges szerződő partnerek minél teljesebb körű edukációjának felvállalását jelölték meg.

 

images 326.thumbnailHárom piacvezető szolgáltatóval – a MasterCarddal, az OTP Bankkal és a SuperShoppal karöltve a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone megalakította a Magyar Mobil Tárca Egyesületet. Az alapítók az Egyesület legfontosabb céljaként a mobil NFC technológián alapuló megoldások, rendszerek és szolgáltatások hazai elterjedésének előmozdítását, az ezzel kapcsolatos szakmai irányelvek kialakítását, a technológia mögött lévő platform szabványosítását, továbbá a lakosság és a lehetséges szerződő partnerek minél teljesebb körű edukációjának felvállalását jelölték meg.

 

NFC – a betegek megsegítője?

Az NFC nemcsak hazánkban, hanem világszinten is újnak mondható, még az egyébként élenjárónak számító Egyesült Államokban sem fedezték fel a technológia összes lehetséges alkalmazását. Az ugyanis nemcsak mobilfizetésre, hanem emellett számos más dologra is alkalmas, amelyet ma még talán el sem tudunk képzelni. Egy arizonai egyetemen például NFC-s mobiltelefonjuk segítségével léphetnek be a diákok a campus különböző épületeibe, és ezzel nyithatják és zárhatják kollégiumi szobáik ajtajait is. A beléptetéstől azonban már csak egy lépés az azonosítás, így az sem lehetetlen, hogy a diákigazolvány vagy a személyi igazolvány is beköltözik a mobiltelefonba. Ennél egy fokkal kevésbé merész, de ugyancsak hasznos ötlet az NFC-technológia alkalmazása a tömegközlekedésben – a mobiltelefon működhetne BKV, Volán vagy akár MÁV-bérletként is. Ma már nem tartozik a fantázia világába a barátok, ismerősök közötti NFC-s fizetés sem, a PayPal androidos mobilokon futó alkalmazásával ez is megoldhatóvá vált.

 

Az NFC azonban elképzelhető, hogy ennél is mélyebben részese lesz mindennapjainknak. Egy fejlesztő például azon dolgozik, hogy Alzheimer-kórban szenvedő édesapja életét tegye élhetőbbé a technológia segítségével. Az apja karórájába épített NFC-csip kommunikálna a lakás bútoraiba, berendezéseibe szerelt NFC-olvasókkal, ezáltal szabályozva a beteg ember életvitelét. A konyhaszekrény például nem nyílna ki, csak előre meghatározott időben, illetve a bejárati ajtó megjegyezné, hogy mikor nyílt ki utoljára. Az NFC a gyógyítás mellett a szórakoztatás világát is megreformálhatja, egyes gyártók például olyan mobiljátékokon dolgoznak, amelyek eme technológia révén válnak interaktívvá, gazdagabb élményt nyújtva a velük játszó gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.

 

Az Egyesület 2011. november 25-én tartotta első nyilvános rendezvényét, ahová a hazai szolgáltatói, technológiai piac jelentős szereplőit hívták meg a szervezők. A rendezvény célja az volt, hogy az Egyesület bemutassa azt a munkatervet, amely mentén haladva meg tudja valósítani a célját, mely szerint a szolgáltatók 2012 második felében országos kereskedelmi mobil NFC szolgáltatással jelenjenek meg a piacon.

 

Szélesre tárt kapuk

A rendezvényen Pukler Gábor elnöki köszöntője után Simó György mutatta be hazai és nemzetközi példákkal illusztrálva az NFC ökoszisztéma eddigi fejlődését, a felmerült dilemmákat, és azt az Egyesület keretében eddig megfogalmazott magas szintű szakmai koncepciót, melyet az Egyesület a tagok számára vitaanyagként elérhetővé fog tenni. Harmadik előadóként bemutatkozott Lemák Gábor, az egyesület főtitkára, aki ismertette a résztvevőkkel az Egyesület munkaprogramját. Ezután intenzív eszmecsere kezdődött a megfogalmazottakkal kapcsolatosan, melyben több résztvevő nyilvánosan is jelezte csatlakozási szándékát.

 

A rendezvény sikerét és a terület iránti óriási érdeklődést mutatja, hogy azon több mint százan vettek részt. A résztvevők között volt a meghatározó magyarországi bankok többsége, továbbá a hazai piac különböző iparágainak olyan szereplői, mint a BKK, a Malév, a VISA Europe Services Inc, vagy az Állami Nyomda. Ezen túl több technológiai szolgáltató is képviseltette magát, mint az IND, a Metapay, a Cellum, az EME vagy a Hedz Kft. A résztvevők közül többen, már a rendezvényen aláírták az Egyesületbe történő belépési nyilatkozatot.

 

Az Egyesület várja a hazai piac minden olyan jelentkezőjét, aki részt kíván venni, és hajlandó tenni azért, hogy a magyarországi NFC ökoszisztéma kialakítása egy olyan világszinten is egyedülálló összefogás eredményeként jöhessen létre, amely következtében Magyarországon az NFC szolgáltatások Európában az elsők között tudnak kereskedelmi jelleggel elindulni.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.