2024.augusztus.22. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

3 az 1-ben és benne kihagyhatatlan programajánlatok

7 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/60320"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/g_0.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>Porcelánrózsákat készíthetnek a Herendi Napokon, majd a kolozsvári Bulgakov Caféban érezhetik magukat és végül gyermeknek, felnőttnek Majális a Skanzenben.</p> <p> 

g 0.thumbnailPorcelánrózsákat készíthetnek a Herendi Napokon, majd a kolozsvári Bulgakov Caféban érezhetik magukat és végül gyermeknek, felnőttnek Majális a Skanzenben.

 

g 0.thumbnailPorcelánrózsákat készíthetnek a Herendi Napokon, majd a kolozsvári Bulgakov Caféban érezhetik magukat és végül gyermeknek, felnőttnek Majális a Skanzenben.

 

Szombaton kezdődik a Varázslatos Herendi Napok programsorozat az Országos Széchényi Könyvtárban! A Ragyogás- Porcelán-és könyvritkaságok című kiállítás keretében április 28-án szombaton 10-18 óra között a manufaktúra szakembereinek közreműködésével bemutatókat láthatnak, és az érdeklődők saját maguk is kipróbálhatják a herendi porcelán készítését eredeti alapanyagokkal. Szombaton eredeti herendi alapanyagból porcelánrózsákat készíthetnek a látogatók.

Április 18-án 17 órakor több mint kétszáz érdeklődő részvételével nyitotta meg a világhírű Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. és a 210 éves Országos Széchényi Könyvtár közös kiállítását, amelyen az arisztokrácia porcelánjai, valamint egyedi mesterművek és ritka
könyvek láthatók.  A Herendi Porcelánmanufaktúrát és a kiállítást a téma kiváló ismerője, Balla Gabriella művészettörténész mutatta be a résztvevők számára. A látogatók az ún. Varázslatos Herendi Napok kapcsán herendi szakemberek által vezetett kézműves foglalkozások segítségével ízelítőt kaphatnak a porcelánkészítés titkaiból.
Tárlatvezetések: 11:00, 13:00, 15:00, 17:00
A belépőjegy ára: 1000 Ft/fő
Kedvezményes belépőjegy: 500 Ft/fő
Csoportok számára 6 fő felett: 600 Ft/fő
A kiállítás megtekinthető: hétfő és vasárnap kivételével 10-18 óráig.
Szeretettel várják!
http://www.oszk.hu/rendezvenyek/porcelankeszites-oszk

 

A kolozsvári Bulgakov Café Budapesten – költészet és zene a Műcsarnokban.

Pénteken indul útjára a Kolozsvár ezredforduló utáni képzőművészetét bemutató, múlt héten megnyílt Európai utasok című kiállításhoz kapcsolódó háromrészes irodalmi est-sorozat a Műcsarnokban.

A program során az erdélyi fenegyerek, a Kolozsvárott sikeres kávéházat, kiállítótermet működtető, művészeti rendezvényeket szervező költő, Orbán János Dénes és kolozsvári, vagy a városhoz kötődő vendégei látogatnak el Budapestre. Elsőként a kolozsvári színházi élet egyik legjelentősebb alakjával, Visky Andrással – akinek talán legismertebb darabja a családjának meghurcoltatását feldolgozó Júlia – valamint a legnagyobb erdélyi ígéretek közé tartozó fiatal prózaíró-tehetséggel találkozhatunk. Potozky László nem csak két komoly debütdíjat zsebelt már be, de felfigyelt rá a Magvető Kiadó is – 23 évesen hamarosan náluk jelenik meg második kötete. Őket egy szívvel-lélekkel nagyváradi, Kőrössi P. József kérdezi. Zenél a kolozsvári csellista: Márkos Albert. Mindez a Bulgakovot idéző, kávéházi hangulatban. A május 25-én és június 22-én folytatódó sorozat további vendégei a Kő hull apadó kútba Kossuth-díjas szerzője, Szilágyi István, a Korunkat főszerkesztő József Attila-díjas költő és irodalomkritikus, Balázs Imre József, a Graves-, Füst Milán-, Déry Tibor- és József Attila-díjas költő, Szőcs Géza, valamint az Erdélyi Magyar Írók Ligájának tagja, Vass Ákos költő.

VISKY András, marosvásárhelyi református lelkészi családból származó erdélyi magyar író, drámaíró, dramaturg, egyetemi tanár, színházi teoretikus.1989-től él Kolozsváron. Szerkesztőként dolgozott a Korunknál, majd megalapította a Koinónia könyvkiadót. Jelenleg docensként tanít a kolozsvári BBTE Színház és Televízió Karán, valamint dramaturg a Kolozsvári Állami Magyar Színházban.

POTOZKY László, csíkszeredai születésű erdélyi magyar prózaíró. Kolozsváron él, a Magvető Kiadó nagy ígérete. Elnöke volt a kolozsvári Bretter György Irodalmi Körnek, egyetemi tanulmányai után újságíró lett. Jelenleg szociokulturális kommunikáció szakos hallgató. Áradás című, rövidprózákat tartalmazó kötete 2011-ben az Erdélyi Híradó – Előretolt Helyőrségnél jelent meg Kolozsváron. De számos helyen publikál még, többek között a Székelyföldben, a Helikonban, a Látóban, a Korunkban, a Váradban, a Nagyításban, a Hitelben, a Kortársban, a Bárkában, a Litera.hu-n, a Magyar Naplóban, az Erdélyi Szép Szóban láttak napvilágot írásai.

KŐRÖSSI P. József, Nagyváradon született, erdélyi magyar költő, szerkesztő és könyvkiadó. A Holnap Kiadó egyik alapítója és szerkesztője, a Pesti Szalon Könyvkiadó egyik alapítója, majd irodalmi vezetője. 1996-tól a Noran Kiadó ügyvezető igazgatója és irodalmi vezetője. Számos irodalmi kötet és a Könyvjelző című havonta megjelenő kulturális magazin (2005-2008) szerkesztője. 1982 óta Magyarországon él.

MÁRKOS Albert csellista, zeneszerző 1967-ben született Kolozsváron. A Kolozsvári Zeneakadémiát két év után otthagyta, 1988 és 1992 között a Marosvásárhelyi, a Kolozsvári Szimfonikus zenekarokban dolgozott, és a Concordia Kamarazenekar tagja volt. Klasszikus zenészi pályafutása 1992-ben véget ért. Improvizatív, kortárs, alkalmazott és kísérleti zenével foglalkozik. 1993 óta Magyarországon él.

2012. április 27., péntek, 19 óra

Bulgakov Café Budapest I.

Felolvas: VISKY András, POTOZKY László

Kérdez: KŐRÖSSI P. József

Zene: MÁRKOS Albert

Belépő: 500 Ft

Az estek a Szépírók Társaságával együttműködésben jöttek létre.

http://www.mucsarnok.hu/

 

Majális a SKANZENBEN. Népi játékok és falusi vigasságok, métabajnokság és futóverseny, továbbá számos színes program várja az érdeklődőket május elsején a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban Szentendrén.  

Az idei Skanzen-majális érdekessége, hogy itt rendezik meg az I. Magyar Nemzeti Métabajnokságot, valamint a Skanzen Mezei Futóversenyt is. Az első alkalommal megrendezésre kerülő Magyar Nemzeti Métabajnokságon egy nagyon régi stratégiai csapatjátékot elevenít fel a Skanzen, amely métaütővel és rongylabdával bárhol játszható.

A Skanzenben immár negyedik alkalommal kerül sor a Falusi Olimpiára, ahol a versenyszámok hagyományos népi játékokból állnak. Kicsik és nagyok, osztályok és családok, baráti társaságok és munkahelyi közösségek nevezhetnek a megmérettetésre.

A szervezők sok szeretettel várnak kedden reggel 9-től minden mozogni vágyó játékos kedvű gyermeket és felnőttet, méghozzá nem is akármilyen programmal!

A 11 órakor kezdődő Mozdulj rá! képzőművészeti kiállítás témája is a mozgás. A hagyományosan 14. alkalommal meghirdetett gyerek-képzőművészeti pályázatra idén közel 400 gyerek küldte be alkotását a mozgás témaköréhez kapcsolódóan. Megnyitója és díjátadója előtt 10.15-kor a Görömbő Kompánia tartja a „bemelegítést" zenés-táncos meseszövésével.

A családok, az egyedül vagy barátokkal érkezők a szurkolás mellett a családmozgató helyszíneken is próbára tehetik ügyességüket, erejüket és gyorsaságukat. Többek között a Testnevelési Egyetem diákjainak közreműködésével 14 + 1 feladatot hajthatnak végre. Az olimpiai öt karika miatt viszont elég csupán öt helyszínen végrehajtani a feladatokat, és az Agytorna után falusi olimpikon címet szerezhet bárki.

A Kerék utcában működésbe hozhatják a velocipédet, a trükkös triciklit vagy a hullámos bringát, a Futrinka utcában Szélike királykisasszony nyomába eredhetnek, majd a rönkkinyomással erejüket is fitogtathatják.

A paraszti praktikákat a petrencés rúddal történő szénahordás vagy a saroglyavitel közben elsajátíthatják. Felemelő lesz, ha a súlypontemelkedésük mértékét Babszem Jankóhoz, fakanálhoz vagy a csillagokhoz mérik.

A Játékudvarban a krumpli-meteorral kell célba találni, szem-tornáztató gyakorlatokat lehet végrehajtani vagy a szkanderezéssel győzhet az erősebb.

Tömött gömböcökkel súlyt lökhetnek, majd a távolugrásuk hosszát állati teljesítményekhez mérhetik.

Újra vendégként mutatkozik be nálunk a tavasszal megnyitott győri MOBILIS Interaktív Kiállítási Központ a mozgás fizikáját bemutató fifikus fizikai kísérleteivel.

A Nap mozgalmasságáról a Magyar Csillagászati Egyesület Nap-távcsövén keresztül is meggyőződhetünk.

A Természettudományi Múzeum munkatársai az állati hétpróbákat tárják elénk.

Az esztergomi Duna Múzeum megmutatja milyen az archimédeszi csavar, a forrás-makett vagy a csigavonalas vízemelő.

A Petőfi Irodalmi Múzeum Petőfitnesz programján kiállhatják a hősavató 7próbát János vitéz módra vagy Bajuszra fel! – kiáltással latba vethetik ügyességüket is.

http://www.skanzen.hu/

http://www.skanzen.hu/?fm=article&id=529

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.