2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Könyvkeresztelő

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} table.MsoTableGrid {mso-style-name:"Rácsos táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; border:solid windowtext 1.0pt; mso-border-alt:solid windowtext .5pt; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-border-insideh:.5pt solid windowtext; mso-border-insidev:.5pt solid windowtext; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/63148"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Kassa-fed.thumbnail.jpg" border="0" width="60" height="100" /></a></span> A keresztelő ünnepsége gyerekeknél, hajóknál teljességgel megszokott, ám egy könyv esetében merőben szokatlannak mondható. A budapesti Szlovák Intézetben most mégis ez történt.

kassa fed.thumbnail A keresztelő ünnepsége gyerekeknél, hajóknál teljességgel megszokott, ám egy könyv esetében merőben szokatlannak mondható. A budapesti Szlovák Intézetben most mégis ez történt.

kassa fed.thumbnail A keresztelő ünnepsége gyerekeknél, hajóknál teljességgel megszokott, ám egy könyv esetében merőben szokatlannak mondható. A budapesti Szlovák Intézetben most mégis ez történt.

keresztel.thumbnail Politikus számára a „keresztapa" jelző a híres film óta nem túl hízelgő, Kassa város főpolgármestere, Richard Raši mégis bátran felvállalta. Olyannyira, hogy a keresztelést is saját kezűleg végezte. Ebben az esetben ugyanis nem akármilyen keresztapaságról van szó, a főpolgármester könyvkeresztapa lett. Egy friss, még nyomdaszagú könyvre öntötte a pezsgőt, arra a könyvre, mely saját városát mutatja be. Kassáról előzőleg húsz évvel ezelőtt jelent meg útikönyv, napjainkra az már erősen elavult. Ez a könyv néhány hónap alatt készült el, az első száz darab közvetlenül a bemutató előtt jött ki a nyomdából. Igyekeztek vele, hogy a „Kassa Európa Kulturális Fővárosa 2013" program ismertetésénél már erről is szó eshessen. A címlapján Kassa két jelképe látható, a sok száz éves Szent Erzsébet Székesegyház és a város címerét ábrázoló bronzszobor.

marton 0.thumbnail Nem ez az első útikönyv, ami a szerző, Marton Jenő keze alól kikerült. A Hibernia Kiadó „Utazzunk együtt" sorozatában már tizennégy hasonló látott napvilágot. Az író elárulta: körülbelül öt percbe telik, hogy az ember beleszeressen ebbe a városba, mely nagyon nyitott, nagyon kedves, az idegennel szemben elfogadó. A könyv a hagyományos útikalauz-szerkezetet követi, tizenegy fejezetre oszlik. Előbb a belvárost írja le, a legfontosabb történelmi nevezetességeket, egyéb látnivalókat, majd a külső városrészek után külön fejezetet szántak Márai Sándornak, a város nagy szülöttének. Röviden értékelték irodalmi jelentőségét, bemutatták kassai életének helyszíneit. Azon turisták tájékoztatására, akik annyira nem ismerik őt, az életéről egy kis budapesti ismertetőt is beillesztettek. A könyvben pár oldalon foglalkoznak a nagyon értékes kassai zsidóság történetével és helyet kap benne a Kulturális Főváros eseményeinek összefoglalása is. Nem marad ki a gasztronómia, a jellegzetes szlovák ételek bemutatása, és természetesen jut helyek a sörök, a sörözők számára is. A könyvet a hasznos információk és a turisták számára legfontosabb kifejezések szótára zárja.

ajandek 0.thumbnail Nemcsak a földrajzi távolság okán áll közel egymáshoz Kassa és Miskolc. Sok közös sport és kulturális eseményt rendeznek. A kapcsolat igazán baráti. Ez indokolta, hogy Richard Raši főpolgármester az útikönyv első példányát Kiss Gábornak, Miskolc város alpolgármesterének nyújtotta át, aki válaszában megerősítette: a két hasonló történelmű város megpróbál túllépni a múlton, megőrizve belőle az értékes hagyományokat. Ugyanakkor mindkét város a jövőjét a kultúra és a műszaki fejlődés erősítésében, megújításában látja. Ha együttműködnek, akkor mindketten sikeresebbek lehetnek.

 kassa fed.thumbnail

Hoffmann Éva – Marton Jenő

Kassa

ISBN 978 963 7617 62 1

Hibernia Kiadó 2012

Aduprint Nyomda, Budapest

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.