2024.április.30. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Zenében utazunk – még mindig

10 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/64272"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/m%20(1)_3.thumbnail.jpg" border="0" width="75" height="100" /></a></span>2012. szeptember 5-én, a HADIK Kávéházban sajtóreggeli keretében Lendvai György, a MÁV Szimfonikus Zenekar ügyvezető igazgatója tartott tájékoztatót a 2012-2013-as évad programjairól. A sajtóreggeli vendége volt Pignitzky Ágota, a Magyar Államvasutak Zrt. kommunikációs igazgatóságának CSR menedzsere, aki a MÁV Zrt. és a zenekar együttműködéséről beszélt.</p> <p> 

m%20(1) 3.thumbnail2012. szeptember 5-én, a HADIK Kávéházban sajtóreggeli keretében Lendvai György, a MÁV Szimfonikus Zenekar ügyvezető igazgatója tartott tájékoztatót a 2012-2013-as évad programjairól. A sajtóreggeli vendége volt Pignitzky Ágota, a Magyar Államvasutak Zrt. kommunikációs igazgatóságának CSR menedzsere, aki a MÁV Zrt. és a zenekar együttműködéséről beszélt.

 

m%20(1) 3.thumbnail2012. szeptember 5-én, a HADIK Kávéházban sajtóreggeli keretében Lendvai György, a MÁV Szimfonikus Zenekar ügyvezető igazgatója tartott tájékoztatót a 2012-2013-as évad programjairól. A sajtóreggeli vendége volt Pignitzky Ágota, a Magyar Államvasutak Zrt. kommunikációs igazgatóságának CSR menedzsere, aki a MÁV Zrt. és a zenekar együttműködéséről beszélt.

 

A MÁV Szimfonikus Zenekar létrejötte óta, 1945-től a Magyar Államvasutak Zrt. mintalapító-főtámogató fenntartásával működik. A vasúttársaság továbbra is kiemelt figyelmet fordít a zenekar támogatására, ezzel is hangsúlyozva a vállalat társadalmi szerepvállalásának fontosságát. A MÁV Szimfonikusok éves költségvetésének jelentős részét biztosító anyagi támogatás mellett a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága és a Zenekar között folyamatos az együttműködés, a vállalat saját kommunikációs csatornáin keresztül is segíti a Zenekar népszerűsítését és adománygyűjtési tevékenységét.

 „A MÁV Szimfonikusok ma már Magyarország legismertebb zenekarai közé tartozik, de egyúttal nemzetközi szinten is jelentős elismertségre tett szert. Egyértelműen megállapítható, hogy a MÁV Zrt-től származó támogatás továbbra is meghatározó a Zenekar működésében, mindezek értelmében a MÁV felelős az általa létrehozott és hosszú időn keresztül támogatott MÁV Szimfonikus Zenekarért." – fogalmazta meg korábban Dávid Ilona elnök-vezérigazgató.

 

A MÁV Szimfonikus Zenekar művészeti vezetése élén változás történt. Ahogy azt már a nyári szünet előtt bejelentették, – http://euroastra.hu/node/61659 – Csaba Péter elfogadta a zenekar felkérését, így a 2012-2013-as évadtól, mint vezető karmestert és művészeti vezetőt köszönthetjük a MÁV Szimfonikusok élén. A szezont Csaba Péter egy Muszorgszkij-esttel nyitja meg az Olasz Intézetben 2012. október 5-én.

 Az évad továbbra is hét sorozattal folytatódik a megszokott helyszíneken. Az Erdélyi Miklós-, és a Lukács Miklós-bérlet hangversenyei az Olasz Intézetben kerülnek megrendezésre, valamint ugyanitt folytatják Varga László sorozatukat, szombaton délelőtt 11 órakor, ahol az előző esti bérletes koncertek műsorát ismételik meg.

 Az Erdélyi Miklós-bérlet Rossini-estjén számos kiváló énekes lép majd színpadra a MÁV Szimfonikusokkal: Szabóki Tünde, Dobi-Kiss Veronika, Fekete Attila, Palerdi András valamint a Vaszy Viktor Kórus adja elő többek között  a Stabat Matert. A sorozat áprilisi hangversenyén pedig az előző évadhoz hasonlóan újra a Kokas Katalin-Kelemen Barnabás házaspárt köszöntheti a közönség. 

 A Lukács Miklós-sorozat főszereplője idén a zongora, hiszen három egymást követő hangversenyen váltják egymást a kiváló művészek: Zsoldos Bálint, Frankl Péter, valamint Balog József ülnek a hangszer elé.

 A Szőke Tibor-mesterbérlet 2013-ban is négy koncertet tartalmaz a Művészetek Palotájában.  A nyitókoncertre 2013. január 23-án kerül sor Kobayashi-Ken Ichiro vezényletével.

A Csajkovszkij-esten Várdai István gordonkaművész lesz a japán sztárkarmester partnere.  A hagyományokat folytatva, a bérletsorozat második előadásán opera áriaesttel kedveskednek közönségüknek. Ebben az évben Sümegi Eszter lesz a hangverseny főszereplője. 

Csaba Péter Franciaország zenéjével mutatkozik be a Művészetek Palotája közönségének.

Jean-François Heisser, az est szólistája nem mindennapi feladatra vállalkozik: Ravel G-dúr zongoraversenyét, valamint Zongoraverseny bal kézre című művét egy hangversenyen adja elő.

 A kamarakoncerteknek változatlanul a Festetics Palota Tükörterme ad otthont. A Festetics- bérlet különlegessége, hogy a MÁV Szimfonikus Zenekar művészei szólistaként is bemutatkoznak az estéken.

 Ifjúsági-, és gyermekkoncertjeik a megszokott időpontokban és helyszíneken várják az érdeklődőket. Az Unokák és nagyszülők hangversenyei című sorozatnak a Magyar Nemzeti Múzeum díszterme ad otthont négy alkalommal. A várandós kismamáknak és kísérőiknek rendezett Szeretethang hangversenyeket, valamint a kisbabáknak szóló Búgócsiga koncerteket változatlanul a MÁV Szimfonikusok székházában rendezik meg. Az óvódásokat célzó Zene-Tér-Kép című interaktív hangszerbemutató ebben az évben kétszer négy-négy alkalommal jelentkezik a zenekar Múzeum utcai próbatermében. 

 A 2012-2013-as évad bővelkedik énekes előadásokban. A Rossini-est művészein kívül az évad közreműködői között köszönthetjük Wiedemann Bernadettet, Kertesi Ingridet, Rácz Ritát, Mukk Józsefet, valamint a Budapesti Ifjúsági Kórust, Gerenday Ágnes vezetésével.

Külföldi karmesterek közül idén az ukrajnai származású Jurij Janko látogat el hozzánk, aki az Erdélyi Miklós-bérlet harmadik koncertjén dirigál majd amerikai, norvég és orosz műveket, az est szólistája pedig a fiatal Shiran Wang zongoraművész lesz.

Az Unokák és nagyszülők hangversenyei sorozat januári előadását az amerikai Teddy Abrams vezényli, aki a tavalyi évadot – mint a művészeti vezető asszisztense – a MÁV Szimfonikus Zenekarral töltötte. A Curtis Intézetben végzett ifjú tehetség a 2013 júniusában megrendezésre kerülő Curtis-napok szervezőjeként tér majd vissza a zenekarhoz.   

A szólisták közül az Erdélyi sorozat keretében a francia Regis Pasquier hegedűművész mutatkozik be a MÁV Szimfonikusok közönségének,  az Olaszországból érkező  Federico Mondelci Glazunov szaxofonversenyét adja elő. Vendégművészként köszönthetjük ezenkívül Anastasia Razvalyaeva, fiatal hárfaművészt, aki több koncerten is szólót játszik, valamint Fenyő László, gordonkaművészt.

 

Bérleten kívüli koncertek.

A Művészetek Palotájában több alkalommal lépnek fel a MÁV Szimfonikusok:

2012. Szeptember 22-én, a japán Wien-Gifu-, valamint a Budapesti Ifjúsági Kórus közreműködésével kerül előadásra Beethoven IX. szimfóniája.

2013. Február 3-án a Bartók-maraton keretén belül a zenekar az I. hegedűversenyt adja elő Csaba Péter vezényletével és Lendvai József közreműködésével.

2013.  Március 21-én spanyol estet vezényel Csaba Péter. Az hangverseny szólistája a mexikói gyökerekkel rendelkező fiatal hegedűművész, Elena Urioste.

 A Magyar Nemzeti Múzeumban folytatódnak a Múzeumi Muzsika előadásai: 

2013. Január 26-án Olivier Cuendet vezényli Haydn Gyász szimfóniáját, valamint Beethoven VI. (Pastorale) szimfóniáját.

2013. Február 14-én a zenekarhoz visszatérő Michele Santorsola dirigál, valamint a fiatal Elisso Gogibedaswili mutatja meg tehetségét.

2013.  Május 7-én ismét énekes produkcióra kerül sor. Molnár Ágnes diplomakoncertjének keretében Strauss dalokat, Puccini-áriákat, valamint Rachmaninov dalaiból válogatást hallhat a koncertre látogató közönség. 

 

Turnék: Verona, Zürich, Omán

Az évad első felében számos országba ellátogat a zenekar, sőt a szezon rögtön egy turnéval kezdődött. Szeptember 1-jén a MÁV Szimfonikus Zenekar nyitotta meg a Teatro Filarmonico 2012-13-as évadját Veronában, olyan zenekarok előtt, mint a Londoni Szimfonikusok, vagy a Varsói Filharmonikus Zenekar. A koncertet Vittorio Brescani olasz zongoraművész és karmester vezényelte. Két Ravel mű mellett a Szimfonikus táncokat hallhattuk a West Side Storyból, valamint Gerswin Porgy and Bess című operájából készült Szimfonikus képeket.

Novemberben egy hetes svájci turnéra utaznak, ahova a zenekart már több ízben vezénylő Gary A. Abrahamstól kaptak ismét meghívást. A karmester és kórusvezető művész már több éve látja vendégül a MÁV Szimfonikus Zenekart. A hangversenyen ezúttal Elgar Enigma variációját és Pulenc Stabat Materét adják elő.

December elején Ománban adnak két koncertet a 2012 tavaszán megnyitott  Royal Muscat Operaházban. 2012. december 3-án a koncertterem vadonatúj orgonájának felavatásán többek közt Saint-Saëns Orgona szimfóniáját játssza a zenekar, majd 2012. december 6-án Yasser Abdel Rahman egyiptomi zeneszerző és hegedűművész arab estjén lépnek színpadra, ahol a zeneszerző saját műveit szólaltatják meg.

 A bérleteket 2012. szeptember 10. és 15. között a zenekar székházában lehet megvásárolni hétköznap 9-19 óráig, szombaton 10-14 óráig.

1088 Budapest, Múzeum utca 11.

 

Szeptember végén indul a MÁV Szimfonikusok új honlapja.

Új honlappal jelentkezik a zenekar, korszerű grafikával és felhasználási felülettel. A megújult honlapon a közönség tájékozódhat a koncertekről, fellépőkről, a zenekar legfrissebb híreiről.

Lehetőség lesz on-line jegyvásárlásra, ezenkívül feliratkozhatnak a havonta megjelenő hírlevélre is, továbbá szeretnének minél több hangfelvétellel is kedveskedni a honlapra látogatóknak.

  Végezetül ismerjék meg Csaba Péter művészeti vezető köszöntő és évad-ajánló sorait:

 

Kedves zenekedvelők, kedves közönségünk!

Egy új zenei évad mindig esemény. Számomra még inkább az, mert egy olyan művészi feladatot kezdek el, amelyhez a teljes energiám, tudásom és tapasztalatom szükséges. Művészi pályámnak fontos momentuma ez, mert mindez Magyarországon, Budapesten fog megtörténni.
Erdélyben születtem, s majd harminc éve Franciaországban élek. Barátaim és rokonaim vannak itt, de én magam sosem éltem Magyarországon. Az 1970-es évek végén, ‘80-as évek elején többször jártam Magyarországon, és abból az időből több rendkívüli előadóhoz fűződik csodálatos művészi és zenei élményem.
A találkozás Kocsis Zoltánnal, koncertek és lemezfelvételek emléke, a Ránki Dezsővel, Perényi Miklóssal, Jandó Jenővel való együttzenélés öröme, Kurtág Györggyel és Simon Alberttel való cinkosság, barátságuk és megbecsülésük, és számos más, kitűnő művésszel való együttműködés nagyon fontos volt és sokat jelentett számomra. Később elszakadtam a magyar zenei élettől, és bejárva a világot, több zenekar élén művészeti vezetőként és karmesterként, valamint különböző zenei események, fesztiválok vezetőjeként is tevékenykedtem. Ma örömmel kezdek ehhez az új feladathoz a MÁV Szimfonikus Zenekar élén. Az együttest szeretném tovább vinni azon az úton, amelyen Takács-Nagy Gáborral elindult, akinek köszönöm mindazt, amit zenekarunkért tett.
A zeneművek mélyebb, szabadabb és változatosabb interpretációjával szeretnék eljutni oda, ahova a MÁV Szimfonikus Zenekarnak tartoznia kell, a magyar és a budapesti zenei élet élmezőnyébe. Nagyon fontos és ehhez kapcsolódik a Zenekar külföldön való ismertsége és megbecsülése is.
A most kezdődő szezonban változatos és igényes műsorokat, sok igazi remekművet hallhat majd közönségünk; bemutatunk érdekességeket, zenei csemegéket és korunk zenéjéről sem felejtkezünk meg.

Kocsis Zoltán, Franki Péter mellett több olyan művész is fellép velünk, akik a zenekar barátai és szívesen muzsikálnak az együttessel.
Új nevek is megjelennek: Jean-Francois Heisser, Regis Pasquier és többen mások is, olyan előadók, akiket érdemes megismernie közönségünknek.
Köszönöm mindenkinek a segítséget: művészeknek, zenekari tagoknak, adminisztrációnak és főleg Lendvai Györgynek, akivel intenzíven és kölcsönös bizalommal dolgoztunk együtt a 2012-13-as évad műsorának létrehozásán.
Kedves Közönségünk!
Szép és ihletett zenei élményeket kívánok mindazoknak, akik a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjeit az évad folyamán követni fogják. Biztos vagyok benne, hogy bérleti, családi és ifjúsági sorozataink mindenki számára sok érdekességet és igazi művészi pillanatokat fognak nyújtani.
Sok szeretettel várjuk mindnyájukat koncertjeinken!"

CSABA PÉTER
művészeti vezető

 

www.mavzenekar.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.