2023.december.10. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Sok cég törlésével tisztul a magyar gazdaság?

3 perc olvasás
<!--[if !mso]> <style> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/64274"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_135.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="66" /></a></span>A tavaly augusztusinál néhánnyal kevesebb, pontosan 1307 cég jutott a felszámolás sorsára idén augusztusban. Az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltató szerint az adat - figyelembe véve a havi kilengéseket - illeszkedik a felszámolások növekedési trendjébe. </p> <p> 

images 135.thumbnailA tavaly augusztusinál néhánnyal kevesebb, pontosan 1307 cég jutott a felszámolás sorsára idén augusztusban. Az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltató szerint az adat – figyelembe véve a havi kilengéseket – illeszkedik a felszámolások növekedési trendjébe.

 

images 135.thumbnailA tavaly augusztusinál néhánnyal kevesebb, pontosan 1307 cég jutott a felszámolás sorsára idén augusztusban. Az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltató szerint az adat – figyelembe véve a havi kilengéseket – illeszkedik a felszámolások növekedési trendjébe.

 

Míg a megelőző hónapokban havi átlagban 2338 céggel szemben indult felszámolási eljárás Magyarországon, addig augusztusban „csak" 1307 ilyen eljárás megindítását tették közzé a cégbíróságok. „A visszaesés ugyan 42 százalékos, de ez ilyenkor minden évben megtörténik, hiszen a cégbíróságokon is van nyári szabadság" – mondja Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója. Tóth szerint szeptemberben visszatérnek az augusztust megelőző időszak magas havi értékei, hiszen a korábbi trend nagyon stabil növekedést mutatott, és sem a cégbírósági eljárásban, sem a gazdaság állapotában nem következett be olyan fordulat, amely ennek az ellenkezőjére utalna.

 

Augusztusban az előző havinál 6 százalékkal kevesebb, összesen 1563 céggel szemben indult végelszámolás. Bár ez a tavaszi 3-4 ezres havi adatoknál sokkal kedvezőbb eredménynek tűnik, a jelenség mögött valójában eljárásjogi változások húzódnak meg. A hatóságok által eddig előszeretettel alkalmazott kényszer-végelszámolás intézményét a kényszertörlés váltotta fel, ezért a március-májusi havi csúcsokhoz képest júliusban és augusztusban ugrásszerű csökkenés következett be ebben az eljárásformában. „Azt, hogy nem beszélhetünk érdemi javulásról, jól mutatja, hogy a tavalyi nem egészen 1500-zal szemben idén augusztusban 2600 cég megszűnését tették közzé a cégbíróságok"" – mondja az Opten igazgatója.

 

A decembertől márciusig tartó cégalapítási hullámot követő áprilisi mélypont után hónapról hónapra emelkedik a cégalapítások száma. A tavaly jellemző havi 3-4 ezer cégalapítást ugyan még nem értük el, de az áprilisi 1800-hoz képest az augusztusi 2800 új cég komoly növekedést jelent. „A cégalapítási kedvet már régóta nem tartjuk a gazdasági kilátások fokmérőjének, sőt egy kicsi és szűkülő gazdaságban, az »egymillió vállalkozás országában« már ennek a 2800 cégnek a tulajdonosát is érdemes lenne megkérdezni arról, vajon mi vezette a cégalapításra" – véli Tóth Tamás.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.