2024.július.30. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Biztosítási csalások ellen már az elemző technológia híre is elrettentő hatású

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/65715"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_215.jpg" border="0" width="304" height="166" /></a></span>Világszerte egyre több csalás okoz egyre súlyosabb problémát a közszolgáltatások fenntartói, a kormányok és a biztosítótársaságok számára. Szerencsére ma már elérhető áron állnak rendelkezésre technológiák egy átfogó, jól szervezett csalásellenes program felépítéséhez. Egy ilyen rendszer nem csak azonosítja, de előrejelzi, és végső soron meg is előzheti a csalások elkövetését.</p> <p> 

images 215Világszerte egyre több csalás okoz egyre súlyosabb problémát a közszolgáltatások fenntartói, a kormányok és a biztosítótársaságok számára. Szerencsére ma már elérhető áron állnak rendelkezésre technológiák egy átfogó, jól szervezett csalásellenes program felépítéséhez. Egy ilyen rendszer nem csak azonosítja, de előrejelzi, és végső soron meg is előzheti a csalások elkövetését.

 

images 215Világszerte egyre több csalás okoz egyre súlyosabb problémát a közszolgáltatások fenntartói, a kormányok és a biztosítótársaságok számára. Szerencsére ma már elérhető áron állnak rendelkezésre technológiák egy átfogó, jól szervezett csalásellenes program felépítéséhez. Egy ilyen rendszer nem csak azonosítja, de előrejelzi, és végső soron meg is előzheti a csalások elkövetését.

 

A csalásokból származó globális pénzügyi veszteség éves összege megdöbbentően magas: világszerte a különböző szervezetek bevételük 5 százalékát, számszerűsítve összesen 3,5 billió dollárt veszítenek. Az Association of Certified Fraud Examiners felmérései szerint egy átlagos szervezett csalás 18 hónapig folyik felderítetlenül. A gazdasági környezet nyomása az utóbbi években megemelte a csalások számát az üzleti szektorban is, legfőképpen a biztosítóknál. A csalás elleni első védelmi vonal jellemzően a kárbecslők továbbképzése és nyomozócsoportok fenntartása szokott lenni, ezek azonban önmagukban már nem elegendők.

 

Biztosítók, figyelem!

A biztosítótársaságok ellen elkövetett csalások száma növekszik, a legtöbb esetre sosem derül fény. A csalások a társaságok veszteségeinek akár 10 százalékát is kitehetik. A biztosítási szektor túl sokáig fogadta el, hogy a csalások okozta veszteség tevékenységével járó elkerülhetetlen rossz. Korábban a törvénytelen igények kiszűrése jelentős emberi erőforrást igényelt, ezért nem térült meg. A biztosítók azonban ma már olyan technológiákat is alkalmazhatnak, melyek eddig csak a magas költségvetéssel dolgozó bűnüldöző szervezetek – például a CIA, vagy az FBI – számára voltak elérhetők. A probléma súlyát a biztosítók is érzik: az ingatlan- és gépjármű-felelősségbiztosítók 35 százaléka sorolta a csalások felderítését a legfontosabb 2012-es befektetési céljai közé.

 

Harc a csalók ellen

Észak-Karolina 1,5 millió polgárának ellátása az alapvető egészségügyi szolgáltatásokat biztosító Medicaid program keretében évente tizenkét milliárd dollárba kerül. A rendszert összetettsége és a benne forgó összeg nagysága a csalások és visszaélések célpontjává teszi. A program költségvetését az elmúlt három évben több száz millió dollárral csökkentették. Minden elpazarolt és elsikkasztott dollár azt jelenti, ennyivel kevesebb jut a leginkább rászorulók ellátására.

            A programhoz évente körülbelül 88 millió számla érkezik be. Ekkora adatmennyiség nem kezelhető pusztán emberi erővel. Az állam 2010-ben az IBM fejlett analitikai eszközeivel vette fel a harcot a programon belül elterjedt sikkasztások ellen. Már az adatok elemzésének első szakaszában több száz olyan beszállítót szűrtek ki, akik több százmillió dollár értékben léptek fel gyanús igényekkel. A rendszer először felderíti azokat a számlázási mintákat, melyek kilógnak a sorból, majd egy szinttel továbblépve elemzi a beszállítók közötti kapcsolatokat – hogy kiszűrje a gyanús szereplők hálózatait. Percek alatt dokumentumok tízezrei és adatok százmilliói elemezhetők a megszokottól eltérő viselkedési minták kiszűrése érdekében.

Az azonosságelemzés a biztosítási területen két kulcsfontosságú ponton, a minősítés és a kárfelvétel során is hatékony. Ha a biztosított neve, járműve vagy a kedvezményezett személy érintett volt korábbam csalásban, akkor technikai eszközökkel azonosítható, hogy a gyanús hálózat tagjai milyen kötvényeket szoktak vásárolni a megrendezett balesetek lebonyolításához. A csalók hiába titkolnák személyazonosságukat, a modern elemző eszközök képesek több száz elemet együtt vizsgálni több millió rekordban, és valós időben riasztani. A hirtelen megváltozó minősítési eljárásból a csalók hamar rájönnek, hogy lelepleződtek. Ez a perhez általában még nem elég, de a bűnözőket a kevésbe fejlett elemzést alkalmazó biztosítók felé tereli.

Ugyanezzel a technológiával ellenőrizhető a kárfelvétel során a személyazonosság, az igénylők közötti viszonyok, valamint a kárigényben érintett személyek és vállalkozások tevékenysége és neve. A prediktív elemzés valós időben tudja megvizsgálni a potenciális csalást jelző több száz szabályt és feltételt. A személyeket és szándékokat átlátva az ügyintéző módosíthatja a kockázatokra és az igénylőkre vonatkozó kérdéseit az igény törvényességének meghatározásához. Sokszor már az is elég a csalás megelőzéséhez, ha az igénylő tudomására hozzák a vele szemben fennálló gyanút.

A csalásellenes program végső lépése a jelentéskészítés és az adatok megjelenítése, jellemzően földrajzi leképezés. A kapcsolódó személyek hálózatát feltárva a biztosító feltérképezi az érintett személyeket és viselkedési mintáikat, és riasztásokat állít be arra az esetre, ha új kötvényeket vásárolnak, vagy új kárigényt jelentenek be. A modern rendszerekkel ez a komplex feladat akár egy délután alatt is elvégezhető, szemben a korábbi 18 hónapos kimerítő vizsgálati munkával.

 

Gyors megtérülés

Az ontariói kormányzat 2011-es áprilisi költségvetésében jelezte szándékát, hogy állami biztosítóit ellátja a csalások és a túlfizetések elleni harchoz szükséges eszközökkel. A proaktív elemzési megoldással a Manitoba Public Insurance állami biztosítótársaság az elmúlt évben közel 10 millió dollárt takarított meg a csalások megelőzésével.

A IBM több ezer kutatási órát és stratégiai felvásárlásokra – többek között az SPSS, a Cognos és legutóbb az üzleti intelligencia- és elemzési szolgáltatások terén piacvezető i2 megvásárlására – költött dollár milliárdokat fordított arra, hogy kialakítsa az általa kínált elemzési lehetőségeket, valamint átfogó szolgáltatás- és megoldásportfóliót, melyekkel világszerte segíti a vállalatokat és szervezeteket a csalások és visszaélések hatékony és gazdaságos visszaszorításában.

 

http://asmarterplanet.com/blog/2012/05/how-north-carolina-leads-the-fight-against-medicaid-fraud.html

http://www.ibm.com/smarterplanet/global/files/uk__en_uk__none__smarter_way_to_fight_fraud.pdf

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.