2024.július.31. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

GRAPHIX a Salétrom by LOFFICE-ben

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/65742"><img class="image image-_original" src="/files/images/G%20(1)_4.jpg" border="0" width="456" height="262" /></a></span>A Gaudens Pedit Galéria a Salétrom by LOFFICE tereiben és az Art Market Budapest 2012 képzőművészeti vásáron három jelentős osztrák művészt mutat be. Míg Gunter Damisch, Hubert Scheibl és Hans Staudacher az Art Market Budapest 2012 eseményén főként olajképekkel szerepelnek, addig a Salétrom by LOFFICE nemrégiben átadott - elsősorban nemzetközi színvonalú művészeti projekteknek otthont adó - kulturális rendezvényhelyszínén GRAPHIX címmel a három művész közös grafikai tárlata nyílik meg 2012. november 6-án.  </p> <p> 

g%20(1) 4A Gaudens Pedit Galéria a Salétrom by LOFFICE tereiben és az Art Market Budapest 2012 képzőművészeti vásáron három jelentős osztrák művészt mutat be. Míg Gunter Damisch, Hubert Scheibl és Hans Staudacher az Art Market Budapest 2012 eseményén főként olajképekkel szerepelnek, addig a Salétrom by LOFFICE nemrégiben átadott – elsősorban nemzetközi színvonalú művészeti projekteknek otthont adó – kulturális rendezvényhelyszínén GRAPHIX címmel a három művész közös grafikai tárlata nyílik meg 2012. november 6-án.  

 

g%20(1) 4A Gaudens Pedit Galéria a Salétrom by LOFFICE tereiben és az Art Market Budapest 2012 képzőművészeti vásáron három jelentős osztrák művészt mutat be. Míg Gunter Damisch, Hubert Scheibl és Hans Staudacher az Art Market Budapest 2012 eseményén főként olajképekkel szerepelnek, addig a Salétrom by LOFFICE nemrégiben átadott – elsősorban nemzetközi színvonalú művészeti projekteknek otthont adó – kulturális rendezvényhelyszínén GRAPHIX címmel a három művész közös grafikai tárlata nyílik meg 2012. november 6-án.  

 

A grafikai kiállítás fókuszában Gunter Damisch, Hubert Scheibl és Hans Staudacher papírmunkái állnak, amelyekkel itt találkozhat első alkalommal a hazai közönség.

 

Hans Staudachert (1923, Kärnten) az 1945 utáni osztrák művészet legjelentősebb megújítói között tartják számon. Expresszivitással és tasizmussal jellemezhető festészetének előképeire az ötvenes évek Párizsában talált rá. A 2004-ben az Osztrák Tudományos és Művészeti Becsületkereszttel is kitüntetett autodidakta művész elsősorban George Mathieus képvilágának hatása alatt fejlesztette ki a lírai informel egy sajátosan önálló változatát. Staudacher gouache munkáit – amelyekben az eleven festőiség grafikus megoldásokkal ötvöződik – ugyanazzal a kompozíciós eljárással hívja életre, mint nagy vásznait.

 

A papír és vászon munkák közötti stiláris kapcsolat Hubert Scheibl alkotói világában másképpen igazodik egymáshoz. Az 1952-ben Felső-Ausztriában született művész, a „Neue Wilde" festészeti jelenség kontextusában már fiatalon híressé vált. Scheibl nagyformátumú, erőteljes színvilágú absztrakt olajfestményeivel aktívan jelen van a nemzetközi művészeti piacon. A sima és felsértett nedves festékrétegekből építkező képek meghatározhatatlan, asszociatív terei többek között tájképek benyomását keltik. Poetikus-meditatív kifejező erejük tekintetében rokoníthatók a művész grafikáival. A papírmunkákat a festményekhez képest redukált színhasználat, valamint a képtéren keresztül húzódó törékeny vonalháló jellemzi.

 

Gunter Damisch (1958, Steyr) műveire is jellemző a líraiság, illetve az asszociatív tér és jelentés rétegek alkalmazása. Damisch, aki Scheiblhez hasonlóan a „Neue Wilde" nemzetközi művészeti mozgalom osztrák képviselői közé tartozott, jelenleg a bécsi Képzőművészeti Akadémia festő- és grafika szakának professzora. Archaikus jelek, ovális, körszerű vagy hosszúkás formák, kígyóvonalak, amőbaszerű lények és vibráló galaxisok népesítik be Gunter Damisch képi világát. Papírmunkái, amelyek folyamatosan fejlődő formanyelvének kiindulási pontját jelentik, stilisztikai szempontból megfelelnek változatos színvilágú vásznainak. Nagyméretű akvarelljei pedig mindenekelőtt a jellegzetes motívumvilág könnyedségét emelik ki.

 

A Salétrom by LOFFICE a közösségi irodatereiről és művészeti mentor programjáról ismert LOFFICE új kulturális színtere. (lásd: http://euroastra.hu/node/65229) Progresszív ipari környezetével, a nyerstégla és látszóbeton felületek izgalmas kombinációjával, és nem utolsó sorban hatalmas, mintegy 9 méteres belmagasságával a kortárs művészeti kiállítóterek iránti legmagasabb szintű elvárások mentén lett kialakítva. Így a tágas környezetben a nagyméretű munkák befogadása is akadálytalan, hiszen a tér a műalkotások szolgálatába szegődik.

 

A kiállítás keretein belül a későbbiekben egy kötetlen hangvételű szakmai beszélgetésre is sor kerül, amelyen neves művészettörténészek, művészek és esztéták a grafika műfajának hazai helyzetét, a műkereskedelemben való megítélését és lehetőségeit vitatják meg.

 

A LOFFICE és a Gaudens Pedit Galéria együttműködésével létrejött tárlat egy határokon átívelő művészeti kezdeményezés. A LOFFICE Magyarországon és Ausztriában is jelenlévő coworking irodái mellett, sikeresen vezeti saját kulturális menedzsment programját. A Bring the Art Home elnevezésű művészeti kezdeményezés több éve jelen van a hazai piacon, és idén már osztrák alkotóknak is lehetőséget biztosít a mentor programban való részvételre. A Gaudens Pedit Galéria az idei évtől különösen kortárs művészeti profiljának erősítésére fókuszál, programjaival Ausztriában és Magyarországon egyaránt jelen van. A két intézmény a kortárs művészet elkötelezett támogatója, együttműködésük mindkét ország művészei számára új lehetőségeket teremt.

 

GRAPHIX

Kiállító művészek: Gunter Damisch – Hubert Scheibl – Hans Staudacher

Köszöntőt mond: Winkler Nóra

A tárlatot megnyitja: Magyar Fanni

Megnyitó: 2012. november 6. 19:00

A kiállítás megtekinthető: 2012. november 7. – november 30. (az alábbi címre küldött előzetes bejelentkezéssel: office@loffice.hu)

 

Salétrom by LOFFICE

Budapest, VIII. Salétrom u. 4.

 

www.loffice.hu

www.loffice.at

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.