2024.július.31. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Mozgalmas november a Néprajzi Múzeumban

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/65746"><img class="image image-_original" src="/files/images/N%20(1)_1.jpg" border="0" width="454" height="334" /></a></span>2012 októberében indult a Néprajzi Múzeumban a Mindig van új a nap alatt! c. néprajzi szabadegyetem, amelynek keretében a muzeológus szakemberek hónapról hónapra archív filmek, fotók és raktárakban szunnyadó műtárgyak segítségével mutatják be a magyar és egyes távoli népek hagyományos kultúráját. (lásd: <a href="http://euroastra.hu/node/64942">http://euroastra.hu/node/64942</a>).</p> <p> 

n%20(1) 12012 októberében indult a Néprajzi Múzeumban a Mindig van új a nap alatt! c. néprajzi szabadegyetem, amelynek keretében a muzeológus szakemberek hónapról hónapra archív filmek, fotók és raktárakban szunnyadó műtárgyak segítségével mutatják be a magyar és egyes távoli népek hagyományos kultúráját. (lásd: http://euroastra.hu/node/64942).

 

n%20(1) 12012 októberében indult a Néprajzi Múzeumban a Mindig van új a nap alatt! c. néprajzi szabadegyetem, amelynek keretében a muzeológus szakemberek hónapról hónapra archív filmek, fotók és raktárakban szunnyadó műtárgyak segítségével mutatják be a magyar és egyes távoli népek hagyományos kultúráját. (lásd: http://euroastra.hu/node/64942).

 

A sorozat novemberben folytatódik, 2013. januári befejeződéssel az alábbi dátumokon és témakörökben, belépődíj alkalmanként 800 Ft/fő.

 

2012. november 5. 14.30

Mindig van új a nap alatt! – Obi-ugorok között

Az előadó több alkalommal járt az obi-ugorok között. Jól ismeri szokásaikat, hiedelmeiket, életmódjukat, életkörülményeiket. Az előadásból többek között megtudjuk, hogyan zajlott a medveszertartás és mi volt a sámánok feladata. Videofelvétel, fotók, műtárgyak segítik a szibériai obi-ugorok világának megismerését.

Előadó: Kerezsi Ágnes

2012. december 3. 14.30

Mindig van új a nap alatt! – Afrikai maszkművészet

Az előadás az afrikai maszkművészettel kapcsolatos olyan alapvető és általános kérdésekre ad választ, hogy Afrika mely területein és miért alakult ki a maszkművészet. Ha maszkokra gondolunk, leginkább az arc előtt viselt álarcok jutnak eszünkbe, jóllehet Afrikában a maszkok viseletének módja ennél változatosabb. Mit vagy kit ábrázolnak tulajdonképpen a maszkok? Milyen funkciót töltenek be a különböző társadalmakban, egy-egy közösség életében? Kik viselhetik, és kik készíthetik? Milyen titkok lengik körül őket? A kérdéseket az előadás az általános ismereteken túl konkrét példákkal, sok képi és tárgyi anyag segítségével járja körül, kitekintésként pedig az afrikai maszkok európai felfedezésének fontos mozzanatait is felvillantja. Vajon miként használták föl a maszkokat európai művészek a műveikben? Az európai érdeklődésre milyen válaszok születtek az afrikai művészek részéről? Hogyan változtatták meg, avagy „hamisítják" a hagyományos maszkokat?

Előadó: Földessy Edina

2013. január 7. 14.30

Mindig van új a nap alatt! – Piaroa indiánok

A Föld legnagyobb összefüggő esőerdejében egészen a 20. század közepéig éltek olyan népcsoportok, amelyek életmódja az elmúlt évszázadok során nem sokat változott. A trópusi őserdő mélyén varázsló-főnökök vezette kis települések húzódtak meg, amelyek lakói kertjeikben élelemnövényeket termeltek, a környező erdőkben vadásztak. Tárgyaikat a természet adta alapanyagokból készítették, és alapos ismeretekkel rendelkeztek a gyógyító, mérgező vagy bódulatot okozó növényekről is. A Néprajzi Múzeum 2012. október 26-án bezárt Amazónia -utak az indiánokhoz című kiállításának műtárgyai közül néhányat közelről is megnézhetnek azok, akik meghallgatják az amazóniai indiánok életéről szóló előadást.

Előadó: Főzy Vilma

 

Felhívás – tárgyakat kérünk!

A Néprajzi Múzeum és a Magyarországi Észt Intézet arra kéri az észt kultúra barátait, hogy járuljanak hozzá a készülő kiállításhoz olyan saját tárgyaikkal, amelyeken megjelennek a hagyományos észt motívumok – esetleg új funkcióban, új anyagon, új megfogalmazásban. Minden tárgyhoz egy rövid történetet kérünk arról, hogyan került a gazdájához, és miért kedves a számára. Kiállítási hagyományainkat folytatva mai tárgyakon és fényképeken keresztül szeretnénk bemutatni az észt népművészet továbbélését. Ezekkel a hozott anyagokkal és a hozzájuk kapcsolódó történetekkel színesítenék, árnyalnák a kiállításban azt a néprajzi képet, amit a 19-20. század fordulóján gyűjtött tárgyak tükröznek.

 

A tárgyakat 2012 októberétől 2013. április végéig szeretnék a kiállítás számára kölcsönkérni. Kérik, hogy akik szívesen kölcsönöznék tárgyaikat a Néprajzi Múzeum számára, azok október 1. és november 15. között keressék a kiállítás rendezőjét:

Kerezsi Ágnes, kerezsi@neprajz.hu, +3614732491

További információ a honlapon:

http://www.neprajz.hu/kiallitasok.php?menu=3&kiallitas_id=119

 

Végezetül egy felhívás!

Az Itt a vége! Vagy mégsem? előadás-sorozat eredetileg meghirdetett előadásaira a regisztrációt helyhiány miatt lezárták. A nagy érdeklődés miatt a látogatóik érdekében valamennyi meghirdetett előadást egy héttel ez első után megismételik. (ismétlés nov. 14 és nov. 28.) Kérik az érdeklődőket, hogy a meghirdetett pótelőadásokra mielőbb regisztráljanak a gyarmati@neprajz.hu címen!

Részletes információ a honlapon: http://www.neprajz.hu/tartalom.php?menu2=624

Az ősi maja civilizáció és a világvége című előadás-sorozat további programja:
2012. november 7. Királyok, harcosok, parasztok (betelt)
2012. november 14. Királyok, harcosok, parasztok
2012. november 21. Valóban világvégét jósoltak a maják 2012-re? (betelt)
2012. november 28. Valóban világvégét jósoltak a maják 2012-re?

A regisztrációt (helyfoglalást) a nagy érdeklődésre való tekintettel az adott előadás előtti napon 16 óráig tudják elfogadni. Aki nem regisztrált, annak sajnos nem tudnak helyet biztosítani.

http://www.neprajz.hu

 

Lantai József

 

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.