2024.augusztus.25. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Hecks Ferenc: A XVI. CSABAI KOLBÁSZFESZTIVÁL – 2012

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <table border="1" cellspacing="0" cellpadding="0"> <tbody><tr> <td width="307" valign="top"> <p> <span class="inline inline-left"><a href="/node/65813"><img class="image image-preview" src="/files/images/Image6_130.jpg" border="0" width="316" height="240" /></a></span></p> </td> <td width="307" valign="top"> <p>2012 október 19 és 22 között tizenhatodszor került megrendezésre a Csabai Kolbászfesztivál, Békéscsaba legnagyobb, a legjobb gasztronómiai fesztivál díját is elnyerő rendezvény. A mostani 106 ezer látogató 50 km sugarú körben több napra lefoglalta az összes szállás lehetőséget. </p> <p>A kolbásztöltő versenyeken 530 csapat vett részt.</p> <p> </p> </td> </tr> </tbody></table> <p> 

 image6 130

2012 október 19 és 22 között tizenhatodszor került megrendezésre a Csabai Kolbászfesztivál, Békéscsaba legnagyobb, a legjobb gasztronómiai fesztivál díját is elnyerő rendezvény. A mostani 106 ezer látogató 50 km sugarú körben több napra lefoglalta az összes szállás lehetőséget.

A kolbásztöltő versenyeken 530 csapat vett részt.

 

 

 image6 130

2012 október 19 és 22 között tizenhatodszor került megrendezésre a Csabai Kolbászfesztivál, Békéscsaba legnagyobb, a legjobb gasztronómiai fesztivál díját is elnyerő rendezvény. A mostani 106 ezer látogató 50 km sugarú körben több napra lefoglalta az összes szállás lehetőséget.

A kolbásztöltő versenyeken 530 csapat vett részt.

 

 

 image7 95

A szervezők a hagyományokra, a helyi adottságokra és a minőségi szolgáltatásokra egyaránt figyelemmel állították össze a tematikát és a programokat, határozták meg a súlypontokat. Az eredmény ismét: siker – minden látogató nagyon jól érezte magát. A látogatók száma az emelt belépődíj mellett a program összeállítóit dicséri.

 

 

 image8 87

A fesztiválon a kerítéstől a háztetőig minden a kolbászról szólt a „Bélben az igazság" tézisnek megfelelően.  Az 530 kolbásztöltő csapat versenye csak három csoportban volt megoldható. A helyszínek szerint Mokry, Csarnok és Csaba-gyöngye néven tartalmazza a függelék a versenyek eredményeit és díjazását.

 image9 65

A friss kolbászok persze igen gyorsan és óriási mennyiségben fogytak.  A jobbnál-jobb száraz kolbászok megbecsülhetetlen mennyiségben fogytak. A tavalyi első helyezett standja idén eléggé eldugott helyen volt. Legnagyobb meglepetésemre úgy kifosztották Szénási Sándor árukészletét,  hogy majdnem lekéstem a vásárlásról.

 

 image1 513

A sertéshúsból készült száraz kolbászok mellett sok szarvas és szarvasmarha kolbász is megjelent, melyek gyártói jelentős mangalica tartalommal biztosítják, hogy ne legyenek túl szárazok.  

 

 image2 377

A pecsenye sütők a szokásos magas színvonalat hozták.

A vaslapon sült hagymás tarja, vagy a toros káposzta, illetve a hagymás és babos csülök komoly versenytársa volt a kolbászoknak, a fogyasztott mennyiséget tekintve.

A sajtok, fűszerek és italok is komoly minőséget képviseltek.

 

 

 image3 280

Tavalyhoz képest kevesebb csúcs borász volt jelen.

A borversenyen – mert ilyen mindig van – természetesen a tokajiak, szekszárdiak és villányiak taroltak.  A Tokaji Kereskedőház Arany furmintja – amely Franciaországban aranyérmet nyert a fesztivál közönség kedvence lett.

 

 image4 196

Végre ismét láttam aszu-eszenciát, ami pár éve még a gyógyszerkönyvben is szerepelt.  Pálinkában sokat javult a választék. Már nem ritkaság az 50 % feletti alkohol tartalom. Sőt a Gyulai Mélyvíz család 60 %-os. Ami nem mellékes, mindez harmonikus kellemes, gyümölcsös ízek mellett.

 

 image5 146

Az evés-ivást követően a közönséget hagyományosan kiváló zenei programok szórakoztatták és mindig táncos bulivá fejlődött a rendezvény. Ugyanúgy mint a kolbász versenyek – több helyszínen.

 image6 131

Új jelenség kapott hangsúlyt a bulikon. A lányok és fiuk egy része nem párosan, hanem külön lány és fiú csoportokban táncolt. Némi bíztatás kellett és a párok megtalálták egymást.

 

 image7 96

A délelőtti programok ingyenesek voltak. Sok kisgyermekes család kereste fel ilyenkor a fesztivált. Idén a Sportcsarnok melletti útszakaszt lezárták a forgalom elől és itt parkolót alakítottak ki. A belváros felől érkező buszok legközelebbi megállójától pár perces séta kellett a Kolbászfesztivál területéig. A kissé nehezített közlekedés mellett és a megemelt délutáni jegyárakkal is rekord számú látogató érkezett az utóbbi évek egyik legkiválóbb Csabai Kolbászfesztiváljára.

 

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.