2024.augusztus.25. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Egyre jobban értik gyerekeink pénzügyeinket — A K&H Bank felmérése általános iskolások körében

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/65976"><img class="image image-preview" src="/files/images/csalad.preview.png" border="0" width="242" height="144" /></a></span>Gázszámla, villanyszámla és vízdíj- csak néhány azon közüzemi csekkek közül, melyek a gyerekek szerint is egy család fontos és halaszthatatlan kiadásai között szerepelnek. A K&H Bank általános iskolások körében készített felmérésének eredményei azt mutatják, hogy már a legkisebbeknek is van fogalmuk a családban zajló pénzügyekről, persze azért van még hova fejlődni.</p> <p><strong> </strong>

csalad.previewGázszámla, villanyszámla és vízdíj- csak néhány azon közüzemi csekkek közül, melyek a gyerekek szerint is egy család fontos és halaszthatatlan kiadásai között szerepelnek. A K&H Bank általános iskolások körében készített felmérésének eredményei azt mutatják, hogy már a legkisebbeknek is van fogalmuk a családban zajló pénzügyekről, persze azért van még hova fejlődni.

 

csalad.previewGázszámla, villanyszámla és vízdíj- csak néhány azon közüzemi csekkek közül, melyek a gyerekek szerint is egy család fontos és halaszthatatlan kiadásai között szerepelnek. A K&H Bank általános iskolások körében készített felmérésének eredményei azt mutatják, hogy már a legkisebbeknek is van fogalmuk a családban zajló pénzügyekről, persze azért van még hova fejlődni.

 

A K&H Bank az őszi Kölyökparádé kiállításon közel 100 általános iskolás gyereket kért arra, válaszoljon néhány, a családi költségvetéssel kapcsolatos kérdésre. A nem reprezentatív felmérésen a válaszadó gyerekek 83 százaléka a gázszámlát említette elsőként a havonta befizetendő számlák és csekkek közül, de a megkérdezettek 80 százaléka a víz, 65 százaléka pedig a villanyszámlát is felsorolta. Szerepelt még az állandó kiadások felsorolásában a telefon- , vagy a fűtésszámla is, de  a a közös költséget például csak a felsőbb évfolyamosok 3 százaléka említette. Ezek az eredmények is azt mutatják, hogy a gyerekeknek egyre tisztább képük van a felnőttek mindennapi pénzügyi kötelességeiről, habár a fontossági sorrendet nem mindig tudják helyesen megítélni: a válaszadók között akadt, aki a legfontosabb havi kiadásként az iskolai ebédbefizetést nevezte meg.

 

Nagyon ötletes és akár a hétköznapokban is hasznosítható válaszok születtek arra a kérdésre vonatkozóan, miként tud egy család takarékoskodni. A gyerekek úgy gondolják, leginkább a vízen, a gázon és az áramon lehet spórolni. Konkrétumként az iskolások 22 százaléka fogalmazta meg, hogy a takarékosság azt jelenti, figyelek, hogy ne csöpögjön a csap, kihúzom a töltőt a konnektorból, ha nem használom, és a TV-t sem kapcsolom be, ha nem nézem. A gyerekek 10 százaléka azt is megemlítette, hogy leginkább az élelmiszereken lehet spórolni, 3 százalékuk pedig a cigarettát is felsorolta, mint felesleges kiadást a családi költségvetésben.

 image1 515.thumbnail

A felmérésből kiderült az is, hogy a megkérdezett gyerekek 65 százaléka látja úgy, hogy az ő családjukban a szülők közösen döntenek a pénzügyekben, 21 százalékuknál viszont ez a feladat kizárólagosan az édesanyára hárul.

 

A megkérdezett gyerekek 31 százaléka a 11-12 éves korosztályból került ki. Válaszaikból jól látszik, hogy ebben a korban már látják a gyerekek családjuk pénzügyi döntéseinek részleteit és következményeit. Ennek a tudásnak a fejlesztésére és növelésére ad további lehetőséget a K&H Vigyázz, Kész, Pénz, pénzügyi vetélkedő általános iskolás gyerekeknek. A program keretein belül a diákoknak lehetőségük nyílik szervezett bankfióklátogatáson részt venni, vagy banki szakemberek iskolai előadásait meghallgatni – mindezt azért, hogy a gyerekek minél járatosabbak legyenek mindennapi életükben, felnőttként tudatosabban hozhassák majd meg pénzügyi döntéseiket, s ezáltal minél teljesebb életet élhessenek.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.