2024.augusztus.25. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A XIII. kerületi önkormányzat nem engedi megnyini a már elkészült hajléktalan gondozót és szállást – az önkormányzat cáfol

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:PunctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--> <p style="text-align: justify" class="MsoNormal" align="left"><span class="inline inline-left"><a href="/node/65887"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_222.jpg" border="0" width="201" height="251" /></a></span>A XIII. kerületi építésügyi hatóság - a működési engedély kérelemben megfogalmazott - szakhatósági állásfoglalása kizárólag <strong><em>„hajléktalanok átmeneti szállását</em></strong><em> szolgáló 150 férőhelyes szociális intézmény üzemeltetésére”</em> vonatkozik. </p> <p style="text-align: justify" class="MsoNormal" align="left">

images 222A XIII. kerületi építésügyi hatóság – a működési engedély kérelemben megfogalmazott – szakhatósági állásfoglalása kizárólag „hajléktalanok átmeneti szállását szolgáló 150 férőhelyes szociális intézmény üzemeltetésére” vonatkozik.

images 222A XIII. kerületi építésügyi hatóság – a működési engedély kérelemben megfogalmazott – szakhatósági állásfoglalása kizárólag „hajléktalanok átmeneti szállását szolgáló 150 férőhelyes szociális intézmény üzemeltetésére” vonatkozik.

A szakhatósági eljárásban megállapításra került az a tény, hogy a Szabolcs utcai intézményben nem a működési engedélyezési eljárás tárgyára vonatkozó szociális intézmény (150 fős hajléktalan szálló) valósult meg és ezt a körülményt a szakhatósági eljárásban nem lehet figyelmen kívül hagyni.

 

A szakhatósági döntés „nem az intézmény egészségügyi feladatainak megítélésén” – hanem az Országos Településrendezési Építési Követelményekről szóló kormányrendeletben foglalt előírásokon alapul, ezért az építésügyi hatóság a döntésének meghozatalakor a hatáskörét nem lépte túl.

 

Téves az a Fővárosi Önkormányzat által tett azon állítás is, hogy az építésügyi hatóságnak csak a „szociális ellátás szempontjait” kell vizsgálnia, ezért a szakhatósági eljárásban a 321/2009. (XII.29) Korm. rend. 5.§ (3) bek. d) pontja szerint ugyanis – „az intézményre vonatkozó építéshatósági követelmények érvényesítése szakkérdésben” kell állást foglalni.

 

Nem valós az az állítás sem, hogy a szakhatósági állásfoglalás olyan jogszabályra is hivatkozik mely „a kérelem elbírálásakor már nem volt hatályban.” A szakhatósági állásfoglalásban a hivatkozott jogszabály (OTÉK) a működési engedély iránti kérelem benyújtásakor – azaz az eljárás megindításakor hatályban volt – később valóban hatályon kívül helyzeték – azonban a hatóságnak az eljárás megindításakor hatályos jogszabályokat kell alkalmaznia.

 

Kérjük, hogy a fenti cáfolatot olvasóikkal/nézőikkel/hallgatóikkal megismertetni szíveskedjenek.

 

 

 

 

Budapest, 2012. november 09.

 

 

Adta: Gellért Lajos

sajtóreferens

 A cikk amire ez a közlemény reagál és amit az illetékes minisztérium adott ki:

http://www.euroastra.info/node/65888                                                                                       

Szerkesztőségünk nem kíván az ügyben állást foglalni, de mindkét álláspontot közreadja. És mindeki döntse el magában jol az aktuális igazság. Ami biztos, ez a szálló kapacitás nem áll a hajláktalanok rendelkezésére.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.