2024.augusztus.25. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Hermann Pedit a Társalgóban

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/65996"><img class="image image-_original" src="/files/images/BorsosMihalyHermannPedit.JPG" border="0" width="446" height="334" /></a></span>A Gaudens Pedit Galéria jóvoltából három jelentős kortárs osztrák művész, Gunter Damisch, Hubert Scheibl és Hans Staudacher grafikai munkáit ismerhettük meg néhány nappal ezelőtt a Salétrom by LOFFICE tereiben. (lásd: <a href="http://euroastra.hu/node/65743">http://euroastra.hu/node/65743</a>) A művészek festői munkái az éppen zajló Art Marketen tekinthetőek meg, és 2012. november 9-én az Art.Salon: Társalgó Galéria, Hermann Pedit festőművész munkáit mutatta be.</p> <p> 

borsosmihalyhermannpeditA Gaudens Pedit Galéria jóvoltából három jelentős kortárs osztrák művész, Gunter Damisch, Hubert Scheibl és Hans Staudacher grafikai munkáit ismerhettük meg néhány nappal ezelőtt a Salétrom by LOFFICE tereiben. (lásd: http://euroastra.hu/node/65743) A művészek festői munkái az éppen zajló Art Marketen tekinthetőek meg, és 2012. november 9-én az Art.Salon: Társalgó Galéria, Hermann Pedit festőművész munkáit mutatta be.

 

borsosmihalyhermannpeditA Gaudens Pedit Galéria jóvoltából három jelentős kortárs osztrák művész, Gunter Damisch, Hubert Scheibl és Hans Staudacher grafikai munkáit ismerhettük meg néhány nappal ezelőtt a Salétrom by LOFFICE tereiben. (lásd: http://euroastra.hu/node/65743) A művészek festői munkái az éppen zajló Art Marketen tekinthetőek meg, és 2012. november 9-én az Art.Salon: Társalgó Galéria, Hermann Pedit festőművész munkáit mutatta be.

 

A kiállításon Dr. Michael Zimmermann Ausztria magyarországi nagykövete köszöntötte a vendégeket és a megjelent művészt, majd Dr. Borsos Mihály az alábbiakkal nyitotta meg a mester tárlatát:

 

„Tisztelt Nagykövet Úr! Kedves Hermann Pedit Mester! Hölgyeim és Uraim!

 

Megtiszteltetés számomra, hogy Hermann Pedit festőművész kiállítását az Önök figyelmébe ajánlhatom. A Mester műveit tematikai egységbe rendezve választottam ki még a nyáron Lienzben. Lienz, egy tüneményes tiroli település, ahol a Pedit család él és alkot.

Anna Efverlund világhírű svéd művésztársamat kérdezték egyszer, hogy miért ábrázolja ennyire erős színekkel a skandináv természetet? A válasz lakonikus, rövid tömörséggel csak ennyi volt: mert olyannak élem meg! 

 Ez a válasz sok kérdésben Hermann Pedit esetében is igaz.

 

Hermann Pedit erős koloritja, az útkeresés korábbi pályaszakaszán is megfigyelhető volt.

A bécsi festőakadémiától napjainkig hosszú utat járt be piktúrája. Végig ragaszkodva azonban alapvetésekhez, miszerint a mű, – az a végeredmény – és annak megértése, historikus és topográfiai preferenciáktól függetlenül, ismertetőjelekre épülve válnak megérthetővé. 

Az alkotó és műve, a mű és a szemlélő, dinamikus kölcsönhatásban párbeszédre késztetve viszonyul Hermann Pedit alkotásaihoz.

Mindent nem tudunk megmutatni a kiállításban a gazdag életútból, de figyelmükbe ajánlom a monográfiákat, illetve az interneten elérhető információkat.

 

Talán a kevesebb a több…. 

Ez a mostani mottónk.

 elátkozott erőszakElátkozott erőszak

A „Nacht der Seele", a „Lélek alkonya" ciklusból válogattam a „Srebrenicai lelet" és a „Menekült asszony tájportréja" köré rendezett blokkot. 

 

Túl a festői készségen, az alkotó erőn, az egyetemes értékek igenlése tagadásban megfogalmazva, hátborzongató mementóként jelennek meg a kiállításban.

Hermann Pedit politikailag érzékeny és bátor. A saját élettörténeti gyökerekből táplálkozó élményanyag lázadó, és soha nem felejtő művésszé érlelte. A féktelen emberietlenség ellen emeli föl hangját.

 a%20(2) 43

Idézet következik Hermann Pedittől: „Az emberi lélek örök, és a leghatalmasabb erő." A képek belső feszültsége őserőt sejtet.

 

A Hell-Dunkel „Világos és Sötét" és az izzó színek, a monokróm és Cezanne-i pasztell, a William Turner tájélménye, Max Weiler piktúrájának párhuzamai, mágikus kapcsolatot rejthetnek Hermann Pedit esetében. Önálló ikonográfiai rendszert alkotott magának és nekünk nézőknek is.

 

A középső blokk tájképi lelke nem leképezése a látványnak, hanem újra alkotja a megélt és látott élményt, – lélekfeszengő harmóniájával. A helyenként visszatörölt foltok, a lazúros felületek váltakozása, különös asszociációkra sarkall. A távol-keleti (Kínai) kalligráfiák és a furcsa figurák tánca válik zenévé Hermann Pedit vásznain. Festői csúcspontok, főművek a mai kiállítás darabjai.

 

Megmagyarázhatatlan vonzalom él bennem e kutató, kísérletező, mégis letisztult, szerintem természetelvű festőművész munkái iránt.

 

Záró gondolatként megidézném Kokas Ignác Kossuth-díjas festőművész négy sorosát:

 

„Festek, mert boldog vagyok.

Festek, mert boldogtalan vagyok.

Festek, mert boldogok az emberek.

Festek, mert boldogtalanok az emberek."

 b%20(1) 6

Közös a két Mesterben, a meditatív festészet ajándéka, az elmélyült gondolatok ereje.

Hermann Pedit művei aktuálisak és szerethetőek!

Kiválasztottak vagyunk, hogy együtt ünnepelhetjük a Hermann Pedit festőművész kiállítását az Art Salon / Társalgó Galériában.

 

Budapest, 2012. november 9. "

Dr. Borsos Mihály

 

Hermann Pedit festőművész kiállítása

Társalgó Galéria

1024 Budapest, Keleti Károly u. 22

A kiállítás 2012. november 30-áig látogatható.

 

http://www.tarsalgo-galeria.hu

http://www.facebook.com/artsalonbp?fref=ts

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.