2024.augusztus.25. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nyert a „Dream Team” az arany számára

5 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/66020"><img class="image image-preview" src="/files/images/obama_bernanke.jpg" border="0" width="256" height="153" /></a></span>Barack Obama további négy évig maradhat az Egyesült Államok elnöke és Ben Bernanke is folytathatja zavartalanul az amerikai jegybank élén az elmúlt évek monetáris politikáját. Erre a hírre, ami a lazán tartott pénzügyi gyeplő garanciájaként értelmezhető, a nemesfémek prompt emelkedéssel reagáltak. Így árazza a piac a valószínűsíthetően növekvő inflációs nyomást, a növekvő eladósodást, a növekvő kiadásokat és a féktelen pénznyomtatás politikáját Amerikában - tájékoztat a<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><a href="http://www.aranypiac.hu/">www.aranypiac.hu</a><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> .

obama bernankeBarack Obama további négy évig maradhat az Egyesült Államok elnöke és Ben Bernanke is folytathatja zavartalanul az amerikai jegybank élén az elmúlt évek monetáris politikáját. Erre a hírre, ami a lazán tartott pénzügyi gyeplő garanciájaként értelmezhető, a nemesfémek prompt emelkedéssel reagáltak. Így árazza a piac a valószínűsíthetően növekvő inflációs nyomást, a növekvő eladósodást, a növekvő kiadásokat és a féktelen pénznyomtatás politikáját Amerikában – tájékoztat awww.aranypiac.hu .

obama bernankeBarack Obama további négy évig maradhat az Egyesült Államok elnöke és Ben Bernanke is folytathatja zavartalanul az amerikai jegybank élén az elmúlt évek monetáris politikáját. Erre a hírre, ami a lazán tartott pénzügyi gyeplő garanciájaként értelmezhető, a nemesfémek prompt emelkedéssel reagáltak. Így árazza a piac a valószínűsíthetően növekvő inflációs nyomást, a növekvő eladósodást, a növekvő kiadásokat és a féktelen pénznyomtatás politikáját Amerikában – tájékoztat awww.aranypiac.hu .

Az arany stabilan emelkedő trendje immár több mint egy évtizede a legfőbb beszédtémák egyike pénzügyi elemzők körében. Ilyen bikapiacra nincs sok példa a tőzsdék történetében, annál is inkább foglalkoztat sokakat az okok feltárása. A jelenségre ugyanakkor egyértelmű magyarázat nem létezik, ahány aranypiaci szakértő véleményt nyilvánít a Wall Streeten, annyi különböző okfejtés hallható az árfolyam emelkedésére vonatkozólag.

Az egyik leglogikusabb magyarázat kétségkívül a valuták leértékelődése világszerte, amivel szemben az arany hosszútávú értékőrző képessége áll. Egy másik magyarázat szerint a félelem hajtja az embereket az arany markába és az árfolyamokat egyre feljebb. Sokan félnek a gazdasági válságtól és az abból fakadó bizonytalanságtól, míg az arany biztonságot, szilárd igazodási pontot szuggerál. Nem véletlenül tartja a mondás, hogy akinek aranya van, annak mindig van pénze. Aztán ott van még indokként a geopolitikai bizonytalanság, az állandó puskaporos hordó a Közel-Keleten, de említhető sok ország drámai mértékű eladósodottsága, ami államcsődök veszélyével, anarchiával, sőt netán az egész pénzügyi világrend lehetséges összeomlásával is fenyeget. Lehet továbbá érveket sorolni a jegybanki aranyvásárlásokra hivatkozva, valamint emlékeztetni az indiai és kínai fogyasztókra, akik egyre vastagabb pénztárcával és egyre nagyobb étvággyal áhítoznak az aranyra.

Egy talán valamivel elvontabb, de ettől függetlenül fajsúlyos szempont az aranyár alakulásában a kamatok, pontosabban a reálkamatok mértéke és változása is, különösen ami a dollártérséget illeti. A dollár erőnléte pedig eleve perdöntő minden aranypiaci elemzésben, hiszen a nemzetközi tőzsdék elszámolóegysége a dollár, minek eredményeként az amerikai fizetőeszköz leértékelődése olcsóbbá teszi az aranyat a dollártérségen kívül élő vásárlók számára, de a „zöldhasú" gyengülése erősíti az arany fedezeti célú keresletét is. Potenciális dollárleértékelődésből ugyanakkor mostanság nincs hiány.

A washingtoni döntéshozókon kívül szinte mindenki tudja, hogy a Fed által korlátlanul bővíthető pénzkínálat a dollár értékének hígulásához vezet. A pénzmennyiség és a fogyasztói árindex közötti erős a korrelációt már számtalan tanulmány kimutatta. Következésképp, ahogy csökken egy deviza belső, úgy nevezett intrinzikus értéke, úgy emelkedik jellemzően az abban a devizában denominált vagyonelemek nominális értéke. A monetáris bővítés és az arany közötti kapcsolat persze ennél azért egy fokkal bonyolultabb.

Ha egy központi bank ideiglenesen felpörgeti a pénznyomdát, akkor azzal esésnek indulnak a nominális kamatok is, miközben mindez „per definitionem" inflációt szül, még ha ez nem is mutatkozik meg a fogyasztói árak azonnali emelkedésében. A reálkamat, vagyis a nominális kamat inflációval korrigált értéke tehát lecsökken. Amint aztán a reálkamat átbillen negatív tartományba, attól kezdve szertefoszlik a befektetők számára az egyik legfontosabb ellenérv az arannyal szemben, mely szerint az arany gyengéje, hogy nem termel kamatot tulajdonosának. Minél mélyebbre süllyed ugyanis a reálkamat, annál vonzóbb fényben tündökölhet az arany. Ez persze nem is annyira a kisbefektetőkre érvényes motiváció, hanem sokkal inkább a milliárdokat mozgató befektetési alapokat érinti, ahol a menedzserek tizednyi hozamváltozásokra is már eszközátcsoportosítással reagálnak a portfóliókban.

Az amerikai elnökválasztás kimenetele arra utal, hogy nagy valószínűséggel minden marad a régiben. A demokraták győzelme még minimum két évig zéró közeli alapkamatot fog biztosítani, miközben az infláció 2% körül alakulhat. A pénzkínálat bővülése is borítékolható miután a Fed szeptemberben bejelentette, hogy határozatlan ideig és mennyiségi korlát nélkül fog havi 40 milliárd dollár értékben teljesen fedezetlenül pénzt nyomtatni, hogy ebből a pénzből jelzálogkötvényeket vásároljon. Az Obama-Bernanke duó első négy éve alatt ez a politika az aranyár megduplázódásához vezetett, az újabb négy évre szóló folytatás pedig további árfolyam-emelkedéssel kecsegtet.

© www.aranypiac.hu – Magyar Aranypiac Kft.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.