2024.augusztus.25. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

20 éves a Fizika Tanszék a Pannon Egyetemen

2 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/66040"><img class="image image-preview" src="/files/images/Image5_148.jpg" border="0" width="192" height="187" /></a></span>20 évvel ezelőtt alakult Veszprémben az önálló Fizika Tanszék, melynek alkalmából a Pannon Egyetem Fizika és Mechatronika Intézete 20 éves jubileumi ünnepséget rendezett 2012. november 10-én.

image5 14820 évvel ezelőtt alakult Veszprémben az önálló Fizika Tanszék, melynek alkalmából a Pannon Egyetem Fizika és Mechatronika Intézete 20 éves jubileumi ünnepséget rendezett 2012. november 10-én.

image5 14820 évvel ezelőtt alakult Veszprémben az önálló Fizika Tanszék, melynek alkalmából a Pannon Egyetem Fizika és Mechatronika Intézete 20 éves jubileumi ünnepséget rendezett 2012. november 10-én.

A fizikaoktatás fontosságát, a gyakorlati tapasztalatok átadását hangsúlyozta ünnepi köszöntőjében Dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora. Elmondta, a Fizikai és Mechatronika Intézet mérnöki alapot ad a hallgatóknak, emellett szemléletüket is formálja. A fizikai oktatás és kutatás erős a Pannon Egyetemen, támogatni kell ennek kiszélesítését, hangzott el a köszöntőben.

Dr. Szalai István, a Mérnöki Kar dékánja ünnepi beszédében elmondta, időnként elemezni kell a múltat és a jelent, hogy elgondolkodjunk a jövőn. Ennek fényében rendezték meg a jubileumi ünnepséget, emlékeztek vissza a Fizika Tanszék alapítására.

A megnyitó után a Fizika Tanszék történetét, oktatási és kutatási tevékenységét mutatták be, majd nanotechnológiai, elektrológiai és fénytani témában tartottak előadásokat.

A Fizika Tanszék 1992-ben, a korábbi Radiokémia és Fizika Tanszék szétválásával alakult. A tanszéket megalakulásától 2000 decemberéig dr. Méray László vezette. Dr. Szalai István irányítása alatt 2007-ben Fizika Intézetté alakult. Az intézet elsődleges feladata a fizikának, mint alaptárgynak, és a fizika egyes speciális fejezeteinek oktatása a Mérnöki Kar valamennyi szakán, valamint a Műszaki Informatikai Kar egyes szakjainak hallgatói számára. Az intézet oktatóinak többsége tudományos minősítéssel rendelkező fizikus vagy fizika szakos tanár. A Fizika Intézetben a statisztikus fizika, a lézeres mikro-megmunkálási eljárások, a nukleáris méréstechnika, fizikai optika, a radioökológia, valamint a folyadékok és folyadékkristályok szerkezetének vizsgálata területén folyik tudományos kutatás. A kutatási témák többsége nemzetközi együttműködés keretében valósul meg. Az intézetnek több mint tíz külföldi egyetemmel, kutatóintézettel van kapcsolata, számos ipari megbízáson alapuló fejlesztési munkát is végeznek.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.