2024.július.23. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Hatodszor is Graphifest

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/66083"><img class="image image-_original" src="/files/images/g640.jpg" border="0" width="468" height="439" /></a></span>Hatodik alkalommal rendezik meg a hazai tervezőgrafikai szakma legrangosabb eseményét, a Graphifest-et, melynek ebben az évben is a Design Terminál ad otthont. A november 14-25-ig tartó fesztiválon egyszerre két kiállítás is nyílik, és szakmai eszmecseréken is részt vehetnek az érdeklődők.</p> <p> 

g640Hatodik alkalommal rendezik meg a hazai tervezőgrafikai szakma legrangosabb eseményét, a Graphifest-et, melynek ebben az évben is a Design Terminál ad otthont. A november 14-25-ig tartó fesztiválon egyszerre két kiállítás is nyílik, és szakmai eszmecseréken is részt vehetnek az érdeklődők.

 

g640Hatodik alkalommal rendezik meg a hazai tervezőgrafikai szakma legrangosabb eseményét, a Graphifest-et, melynek ebben az évben is a Design Terminál ad otthont. A november 14-25-ig tartó fesztiválon egyszerre két kiállítás is nyílik, és szakmai eszmecseréken is részt vehetnek az érdeklődők.

 

Hatodszor is GRAPHIFEST: A hazai tervezőgrafika krémje másfél hétre újra a Design Terminálba költözik. A magyar tervezőgrafikusok legjelentősebb szakmai eseményét, a Graphifest-et immár 6. alkalommal rendezi meg az Aranyrajzszög Társaság (ART) és a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága (MATT). A helyszín az utóbbi évekhez hasonlóan most is a Design Terminál. (1051 Budapest, Erzsébet tér 13.)

A rendezvény 2012. november 14-én, szerdán 18h-i kezdettel nyitja meg kapuit.

A nyitóeseményen 11. alkalommal adják át az Aranyrajzszög-díjat, mely a konkrét megrendeléseket megvalósító legjobb grafikai munkákat jutalmazza, illetve kihirdetik a MATT tematikus pályázatának eredményét, mely idén az "Urbánus folklór" témakörében várta az alkotásokat.

A fesztivál ideje alatt a Design Terminál földszintjén látható kiállítás az Aranyrajzszög-díjra, illetve az "Urbánus folklór"- pályázatra beérkezett anyagból válogat.

 

A Graphifest hagyományaihoz híven további szakmai programok is várják az érdeklődőket.

2012. november 15. 17h – Attól jó-e a termékdizájn, ha nemzeti színű?

Konferencia a hazai termékek megjelenésével kapcsolatos jó és kevésbé jó tapasztalatokról, tendenciákról, a fejlődés lehetséges útjairól. Az építő jellegű, konszenzuskereső találkozó igyekszik a különböző pólusokat, nézőpontokat közelíteni a hazai áruk professzionális vizuális megjelenésének érdekében.

 

Az előadásokat kerekasztal beszélgetés és vita követi, a közönség bevonásával.

2012. november 16. 16h – Találkozás Wladyslaw Pluta-val, a Krakkói Művészeti Akadémia professzorával – vetítéssel egybekötött beszélgetés.

2012. november 20. 18h – Design Fórum

2012. november 22. 18h – Design Fórum

http://www.facebook.com/graphifest

 

A Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága (MATT) 2006-ban alakult azért, hogy teret és lehetőséget teremtsen egy olyan szakmai párbeszédnek, amely a hazai vizuális kultúra fejlődését szolgálja. Ennek érdekében kiállításokat és pályázatokat szervez, valamint a témához kapcsolódó kiadványokat jelentet meg digitális és nyomtatott formában. A MATT kiemelten törekszik a szakmai dilettantizmus visszaszorítására és a vizuális környezetszennyezés csökkentésére. Célja, hogy – a hazai szakma színvonalának emelésén túl – javítsa a széles közönség vizuális tájékozottságát is. Mindezzel a tervezőgrafikus és tipográfus szakma hazai és nemzetközi elismertségét igyekszik elérni.

http://www.matt.org.hu

 

Az Aranyrajzszög Társaság (ART), illetve elődje a Magyar Grafikai Stúdiók Egyesülete (MGSE), mintegy tizenhárom évvel ezelőtt jött létre azzal a szándékkal, hogy az egymástól elszigetelten működő grafikai stúdiókat, tervezőket közelebb hozza egymáshoz. Céljuk volt, hogy segítsék a szakmán belüli együttműködést és az információáramlást, erősítsék az érdekvédelmet. Megalakulásuk után két évvel úgy látták, hogy a szakma érdekeit azzal tudják legjobban szolgálni, ha díjat alapítanak. Létrehozták az Aranyrajzszög Díjat, amelyet évente több kategóriában adnak át a legjobbaknak, a kapcsolódó kiállítás keretében. A pályázat és a kiállítás a kezdetektől nyílt, a tervezőgrafika területén színvonalasan tevékenykedő kollégák számára évente biztosít bemutatkozási lehetőséget. Ilyen formában az egyesület tevékenysége túlmutat a saját belső érdekein: szélesebb, az egész szakmát, valamint a vizuális kultúrát érintő kontextusba került.

 

Az Aranyrajzszög Díj egy szakmai díj, amelyet kollégák adnak szintén szakmabelieknek és a szakmáért tevékenykedők részére. Társaságuk ily módon nem csupán – eredeti szándékát megvalósítva – közelebb hozza egymáshoz a tervezőgrafika területén tevékenykedő alkotókat, de évről-évre megmutatkozási lehetőséget kínál a műfaj és képviselői számára.

 

Graphifest

2012. november 14. 18:00

Design Terminál

1051 Budapest Erzsébet tér 13.

 

http://aranyrajzszog.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.